Bitcoin Ajandası

NFT Değeri Nasıl Ölçülür?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. NFT/Token
  4. »
  5. NFT Değeri Nasıl Ölçülür?

NFT Değeri Nasıl Ölçülür?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
14 0

NFT piyasası üzerine oluşan ilginin aynı zamanda NFT değeri konusuna da yansıdığını söyleyebiliriz. Piyasa içindeki hareketler NFT’yi de doğrudan etkileyip değerinin oluşmasında pay sahibi oluyor. Şimdi hem bunlardan hem de genel anlamda NFT değeri konusunda kullanıcı eğilimlerinden bahsederek konumuzu işlemeye başlayalım…

NFT Değerini Hesaplama İşlemi

NFT Değerini Hesaplama İşlemi
NFT Değerini Hesaplama İşlemi

NFT değeri, NFT’nin temsilde bulunduğu varlığa bağlı şekilde kısa ya da uzun dönem olarak farklılık gösterir. NFT piyasası da oluşan fiyata göre bir değişim gösterecektir.

Kripto piyasasında Altcoinler, sabit coinler ve diğer tokenler olmak üzere devamlı olarak yeni varlıkların ortaya çıktığı görülür. Birkaç yılda bir yeni bir çeşit kripto varlığı piyasa içinde büyük bir ses getirir ve böylece süratle yükselen değerlemelerin ve farklı yeni kullanım alanlarının oluşumunda etkili olur.

NFT’ler, merkeziyeti bulunmayan sistemin hemen her yerine yayılma göstererek dijital ve gerçek dünyalar arasında bir köprü görevi üstlenmeye başladı.

Bir varlık sınıfının bir sanat eseri veya bir video oyununda bir koleksiyonluğa sahip olmasından ötürü NFT’ler kripto piyasası içinde oldukça ilgi çekmeye başladı.

Bir NFT’nin Değerini Yükselten Faktörler

Varlık sınıfının hareketlerinden ötürü bir NFT’nin değerini kesin olarak belirlemek kolay değildir. Sanat eseri sayılabilecek tablolar ya da fiziki koleksiyonluklar gibi oyuncu kartlarının değerleri belirlenmiş durumda olsa da NFT’lerle ilgilenen yatırımcılar herhangi bir varlık ya da koleksiyonluk nesnenin değerini belirlemekle birlikte bu parçaya ihtiyaçları olup olmadığına karar vermek konusunda zorluk yaşayabilirler.

Bir NFT değerinin ölçülmesi için 3 etken öne çıkar. Bunlar; nadirlik, kullanım alanları ve somutluk olarak bilinir. Bunları kısaca açıklayalım…

Nadirlik

Bu etken, bir NFT’nin nadir ve elde edilmesi zor olma durumunu ifade eder. Nadirliğin iyi örnekleri arasında dijital sanatlar içindeki ünlü bir sanatçının türünün ilk örneği çalışmaları ya da bir ünlü tarafından üretilen NFT’ler yer alabilir. Bir NFT’nin, bir video oyunu içinde sağlayacağı etkisi de söz konusu olabilir.

NFT’lere, NFT sahibinin blockchain mülkiyet ispatını elinde bulundurmasından kaynaklanan değerinden ötürü daha çok ilgi gösterilebiliyor. Bu durum, bir ayrım hissiyatı sağlayarak NFT’nin premium değerinin belirlenmesinde yardımcı olur.

Kripto ortamındaki benzersizlik etkisinin örnekleri için CryptoKitties, Everydays – Beeple’in The First 5000 Days’i verilebilir.

Fayda

NFT’nin faydası, fiziksel ya da dijital olsun fark etmeksizin gerçek kullanımı üzerinden gelmektedir. Bazı NFT’ler, koleksiyonluk özelliklerinden daha fazlasını ifade eder. Oyunlarda yer alan sanal dünyalar, büyüler ya da karakterler olarak kullanılanların varlığı, buna işaret etmektedir. NFT’lerin bu özelliği, projenin ilgi görmesine bağlı olarak zaman içinde artış gösteren bir değerle karşılaşılmasına da zemin hazırlar. Merkeziyeti bulunmayan oyunların kullanıcıları arttıkça NFT özellikli kartlar için yüksek meblağlar ödemeyi kabul edecektir.

Bu çeşit NFT’lerin örnekleri Euro 2020 NFT Biletleri, The Witcher’deki Gwent Kart Oyunundan Geralt of Rivia ya da Decentraland varlıkları gibi koleksiyonluk kartlar şeklindedir.

Somutluk

Bazı NFT değeri gerçek dünya nesnelerine bağlı olmaları söz konusudur. Böylece bünyeleri içinde sahiplik değişmezliğince desteklenen bir somutluk değeri barındırırlar. Bu açıdan her şey mülkiyet haklarının güçlendirilmesi adına bir NFT ile desteklenebilme imkanına sahiptir. Yine de bu durum o nesnenin eşsiz olması ya da yüksek talep görmesi anlamını taşımaz. Böyle bir nesnenin değerini oluşturan etkenler; kullanılabilirlik durumu, ender olması ve kullanıcılarına sağladığı kazanç ile ölçülebilir.

Mesela; ünlü kişilerin yoğun bulunduğu bir etkinlik için bir NFT bilet sahibi olmak herhangi bir NFT’ye sahip olmaktan daha değerli sayılabilir. Bu açıdan kullanıcılarına sağladığı kazanç, elde etme hazzı olarak ifade edilebilir.

NFT Piyasasında Değer Hesaplama Yöntemleri

NFT Piyasasında Değer Hesaplama Yöntemleri
NFT Piyasasında Değer Hesaplama Yöntemleri

NFT değeri, piyasası üzerinde değer hesaplama yöntemleri de merak edilir. Bunun için öne çıkan yöntemler şöyledir:

Bu yöntemler içinde en çok kullanılan ve sağlıklı olan Tek Adresli İşleme Yöntemi olarak bilinir. Bu yöntem belirli bir kimlik altında yer alan toplam NFT sayısını, bu kimlik altındaki NFT’lere sahip konumdaki toplam adres sayısıyla değiştirerek piyasa değeri hesaplaması yapmak olarak açıklanabilir.

Piyasa durumu açısından, somut değerleri bulunan NFT’ler piyasada daha çok kısa süreli alım satımlara uygun konumdadır. Bunun nedeniyse NFT’lerin biletler gibi son kullanma tarihlerinin olmasıdır. NFT’ye bağlı olarak sınırlı sayıda üretimi yapılan gerçek bir ürünün değerinde, diğer koleksiyonluk ürünler gibi sirkülasyonda bulunan miktarı azaldıkça artış görülebilir.

Değer, daha çok kişisel algı ile ilgili bir ifadedir ancak içsel değer konusu, piyasa kuralıyla bağlantılı durumdadır. Bir NFT’nin değeri, kısa ve uzun vadeli tekrar satım değerinde belli olmaktadır.

NFT’nin piyasa değeriyle ilgili detaylı bilgiye bulaşmak için: https://bitcoinajandasi.com/nft-degerini-etkileyenler/

NFT’nin esnekliği, yalnızca bir koleksiyonluk ürün ya da bir nesnenin dijital hali olmasının dışında taşıdığı sınırsız ihtimaller hakkında bilgi verir. Gerçek dünyada, NFT’lerin uçak biletlerinin doğrulaması, kullanılan oylar ve hırsızlık önleme gibi alanlarda tercih edildiğini ve yaygınlaşmaya başladığını söylemek mümkündür.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir