Bitcoin Ajandası

NFT’lerin Geleceği Nasıl Olacak?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. NFT/Token
  4. »
  5. NFT Geleceği Nasıl Olacak?

NFT Geleceği Nasıl Olacak?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
11 0

Pek çok dijital yatırımcı NFT geleceği ortamına kripto yatırımlarından ayrı olarak bakmaya çalışır. Sanat eserlerinin dijital ticaretine imkan tanıyan yanı, sanatçıları heyecanlandırırken klasik sanat eseri yatırımcısını da düşünmeye itti.

İyi bir araştırma sonunda bir kripto yatırımına ya da NFT pazarına dahil olmak en sağlıklı strateji olarak öne çıkar. Şimdi NFT’lerin geleceği ile ilgili yazı konumuz içinde NFT ile ilgili temel bilgileri aktararak başlayalım…

NFT Geleceği ve NFT Nedir?

NFT Geleceği ve NFT Nedir?
NFT Geleceği ve NFT Nedir?

Gelişim içindeki NFT geleceği merak konusu olurken yatırım için soru işareti taşıyanlar da konuyu araştırmaya koyuldu. Peki NFT’lerin geleceği ile ilgili neler söylenebilir? 

Her yazımızda olduğu gibi bu yazımızda da herhangi bir yatırım tavsiyesinde bulunma cüretini göstermeyeceğiz. Tekrar hatırlatmakta büyük fayda gördüğümüz şey, yatırımcıların bir yazı ile öneri edinmemeleridir.

NFT, non-fungible token açılımıyla bilinmektedir. Türkçemizde, değişimi olmayan para veya çip diye bilinen NFT’lerin özgünlüğü, kendi türü harici başka bir varlıkla takasına izin vermiyor. Son zamanda dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışı konusunda çokça ismi geçen NFT, dönüşümü sağlanan varlıkların özgünlüğünde doğrulanma kolaylığı sunar.

NFT Nasıl Popüler Hale Geldi?

NFT’nin popülerliği, Beeple ismiyle tanınan sanatçı Mike Winkelmann’ın 2021 mart ayında eserini NFT ortamında 69,3 milyon dolarlık rekor bir fiyata satmasıyla başladı. NFT teknolojisinin altyapısı 2015 yılında kurulmuştu ama bu büyük satışla NFT, dünyada öne çıkmaya başladı.

Twitter’ın kurucu ismi Jack Dorsey’in ilk tweet’ini 2,9 milyon dolara NFT ortamında satması ve sonrasında Elon Musk’ın da katıldığı tweet satma furyasına geçildi. Bu satış furyası ülkemizde de karşılık buldu. Gazeteci Cüneyt Özdemir, ‘bu tweet sanat eseridir’ anlamındaki twetter gönderisini NFT şekline getirerek 10 bin dolara sattı.

Film yapımcısı Alex Ramírez-Mallis ve 4 arkadaşı, gaz çıkardıkları bir ses kaydını NFT şekline sokarak satışa çıkarınca işler iyice tuhaf bir görüntü almaya başladı. Dünya genelindeki birçok enteresan satışın sonrasında Saba Tümer’in kahkahasını 90 bin TL’ye satması da büyük bir haber konusu oldu.

NFT Geleceğin Teknolojisi mi?

Teknoloji zenginlerinin ve birçok ünlü ismin NFT furyasına katılıp ses getiren satışlar yapmaları, NFT ile çılgınlığın yan yana anılmasına sebep oluyor. Kripto para üzerine uzmanlığı bulunanlar, NFT geleceği için gelecek dönemde gündelik hayat içinde sıradan bir hale gelebilecek uygulamaların temeli durumunda olduğunu belirtiyor.

Klasik sanat eseri takipçilerinin müzayede katılımları da bilinmektedir. NFT’ler bu müzayede alışkanlığını dijital ortama taşımıştır. Elbette klasik sanat tutkunlarının bunu kabul etmesi çok kolay görünmeyebilir. Ancak özellikle dijital dünyanın ortasında dünyaya gelen ve Z kuşağı olarak ifade edilen insanların NFT’ye daha çok rağbet göstermesi beklenebilir.

Kripto dünyasındaki gelişmeler içinde yeni kuşağın daha kolay uyum sağladığı görülür. Kripto paraların kullanımındaki hızlı yayılma ve NFT ortamındaki hareketlilik aslında dünyanın gelecek zamanına dair önemli bir girişim görüntüsü verir.

NFT’deki Riskler

NFT’deki Riskler
NFT’deki Riskler

NFT geleceği üzerine kurduğumuz yazımızda NFT risklerini belirtmeyi de önemli buluyoruz. Özellikle haberlere konu olan popüler NFT ticaretinin yatırımcılar için büyük ilgi konusu olduğu söylenebilir. Bu tarz NFT alım satım örneklerinin, yatırımcıları NFT’ye yönlendirebilmektedir.

Her yatırım girişimi gibi NFT’lerde de riskler bulunur. NFT ortamındaki sahte eserler, sistemli bir fiyat artırımı ile değerinde fahiş artış sağlanarak satılan eserler gibi tuzaklar, yatırımcılar için büyük tehlike oluşturur.

NFT’lerin geleceği için bugünden net bir şey söylemek zor olsa da gelişimin sürdüğü görülmektedir. Dijital dünyanın rağbet gördüğü günümüzde NFT ortamında pazar yeri açma yarışının olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum da NFT ortamına ilgiyi artırmaktadır.

NFT Kârlı mı?

NFT geleceği merak edilirken NFT platformunda yapılacak ticaretin kârlılık durumunu da araştıran yatırımcılar bulunuyor. Popülerliği artan NFT’ye yatırım yapmak kârlı mıdır, yoksa kısa vadede sonuç vermesi zor mu görünmektedir?

Yazımızda yatırım önerisinde bulunmaktan uzak durarak NFT’lere yatırım yapanların daha çok uzun vadeli sonuç beklediklerini belirtebiliriz. Klasik bir sanat eseri yatırımında olduğu gibi NFT ortamındaki dijital sanat eserleri üzerinden de hemen sonuç alıp kâra geçmek kolay olmayabilir. Ancak bu tür sanat yatırımlarının dijital ortamda da yapılması açısından NFT’nin öne çıkması başlı başına dijital bir aşamadır.

NFT’deki alım satımı yapılan her ürüne sanat eseri olarak bakmak kolay olmayabilir. Yazı başında bahsettiğimiz tweetlerin de bu ortam içinde alıcı bulduğunu unutmayalım. Bu yanıyla NFT’ye, ‘her şey satılık’ gerçeğinin dijital dünyaya yansıtılmış hali diyebiliriz. Dijital dünya dışında hiçbir ifadesi olmayan soyut şeylerin de alıcı bulduğu bir ortam olması bu yorumu haklı çıkarır.

NFT’lerin geleceği ile ilgili yazımızda bahsettiğimiz risk ve tehlikelerin yanında şu an için ulaştığı başarılı sonuçlar ortadadır. Bu durum da gelecek için NFT’lerde fena bir görüntü oluşmadığı söylenebilir ancak nihayetinde dijital dünya içinde bu platformun seyrini de önceden kestirmek mümkün görünmüyor.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir