Yazımızda NFT hakkında eser yer alıp bunun üzerine yatırım yapmaya çalışanların karşılaşacakları tehlikeler ve dikkat etmesi gerekenler konusunu incelemeye çalışacağız.
NFT hakkında pek çok soruya cevap niteliğindeki yazımız bilgilendirici özellikte olup herhangi bir yatırım önerisi içermemektedir. NFT dünyasının incelikleri ve dikkatli olunması gereken durumları açıklayalım…
NFT Hakkında Neye Dikkat Edilmeli?
NFT yatırımı yapmak isteyenlerin güvenilir platformları tercih ederek işlem yapması önem taşıyor. Birçok kripto para borsası kendine ait NFT pazarını açmış bulunuyor. NFT pazarında OpenSea platformu en büyük hacmi bünyesinde barındırıyor. NFT işlem hacminin neredeyse tamamına yakınını platformu içinde tutan OpenSea birçok fırsatla birlikte riski de beraberinde taşıyor.
NFT hakkında yatırım yapacakların platform içinde karşılaşacakları dolandırıcılıklara karşı dikkatli olması gerekiyor. NFT platformu içinde pek çok dolandırıcılık olayı ile karşılaşılması mümkün olabiliyor.
NFT’de en çok karşılaşılan dolandırıcılık türlerinden bahsederek konunun ayrıntılarını açıklamaya çalışalım…
NFT Dolandırıcılığında Öne Çıkan Yöntemler
NFT hakkında genel bilgi sahibi olduktan sonra platform içinde işlem yaparken herhangi bir dolandırıcılık tehlikesi ile karşılaşmamak için NFT yatırımcılarının dikkatli adım atması gerekiyor.
NFT ortamında pek çok dolandırıcılık yöntemi ile karşılaşılması muhtemeldir. NFT’de en fazla kullanılan ve yatırımcılar için büyük tehdit olan yöntemlerin öne çıkanlarını paylaşalım…
Sahte Koleksiyonlar
NFT ortamındaki yatırım işlemlerinde en fazla görülen ve pek çok yatırımcının tuzağa düşmesine sebep olan yöntem satışa çıkarılan sahte koleksiyonlardır. Dolandırıcılar, çok bilinen koleksiyonların kopyasını yaparak NFT platformunda satışa sunarak tuzaklarını kuruyor. Mağaza isimleri ve koleksiyonlar üzerine taklit çalışması yapan dolandırıcılar, isimlerin harflerinde küçük oynamalarla sahte NFT’leri gerçekmiş gibi piyasaya sürebiliyor.
NFT yatırımcısı dikkatli olmadığında çok uygun fiyata aldığını sandığı NFT’nin sahte olduğu gerçeği ile karşılaşabilir.
Sahte NFT Satış Platformları
Son zamanda NFT ortamına olan büyük ilgi, çok fazla kripto para yatırımcısının ucuz fiyata NFT alma yarışını beraberinde getirdi. Bilinen platformlardakine kıyasla çok daha ucuz fiyata değerli NFT koleksiyonlarının satışını yapan sahte platformlar da böylece ortaya çıkmaya başladı.
Güvenilirliği bulunmayan bu platformlara para gönderen yatırımcının bu parayı bir daha geri çekme olanağı bulunmuyor. Bu kötü duruma ek olarak alınan NFT’ler transfer edilmeye çalışıldığında da bir alıcı bulunamıyor.
Sahte satış ortamları yönteminde bilinen projelerin ön satışları olarak da bir tuzak kurulabiliyor. Örneğin Tron, yeni bir NFT koleksiyonunu piyasa sürüyor. Bunun üzerine NFT yatırımı yapmak isteyenler de X adında bir pazar ortamından bu koleksiyonun satıldığı şeklinde bir reklam görüyor.
Yanıltıcı reklama inanan yatırımcılar, açılan sahta pazar ortamına kaydolup kimlik doğrulaması yapıyor. Sonrasında gelen mesaj sonucunda belirli bir miktar Tron ödeyerek NFT ön satışı katılımı için stake yapılması isteniyor. Ön satışı kaçırmamak için istenenler yapıldığında tüm para, dolandırıcılara geçmiş oluyor.
NFT hakkında öne çıkan dolandırıcılık yöntemlerinin çeşidi pek fazla. Yine öne çıkanları incelemeye devam edelim…
Ön Satışı Başlamamış NFT
Yakın bir zamanda ön satışa çıkarılacak bilinen NFT koleksiyonları için dolandırıcılar OpenSea gibi platformlarda sahte koleksiyonları üreterek satışa koyabiliyor. Projenin ismi girilerek platform içinde arama yapıldığında mağazanın NFT parçaları görülüyor.
Fiyatı 100 Ethereum civarında olması gereken ender bir ürünü 1 Ethereum gibi uygun bir fiyata hızlı ve kolay aldığını düşünen yatırımcı, gerçekte değeri olmayan NFT’leri almış oluyor.
CryptoMonkey isimli bir NFT ön satışını izlediğinizi düşünelim. NFT alımı yapmak istediğiniz popüler platformun içine konan CrytoMonkeys isimli sahte ürünler satışa konulduğunda bekleyen tuzağın farkına varmak kolay olmayabiliyor.
NFT hakkında yatırımcıların dikkat etmesi gerekenler ve platform içindeki tehlikeler bu kadarla bitmiyor. Çeşidi bol olan NFT dolandırıcılık yöntemlerinin bir başka öne çıkanı ile devam edelim…
FOMO ile Alınan NFT
NFT yatırımı yaparken en çok dikkat isteyen konulardan biridir. NFT hakkında yatırım sırasında benzerleri çok yüksek fiyatlara satılırken uygun fiyatlı bir koleksiyon ürünü görülebilir. Eğer araştırma yapmadan bu koleksiyon parçası alınırsa tuzağa düşüldüğü de tescillenmiş oluyor.
OpenSea satışlarında inceleme yapıldığında FOMO ile alımı yapılan çok sayıda koleksiyon ürününün çok düşük fiyatlarla satıldığı görülebilir. Bu ürünü bir an önce alma heyecanı ve elden kaçırma telaşıyla bilinçsizce yapılan NFT alışverişi sonunda yatırımcıyı kötü sonuçlar bekleyebilir.
Bilinçsizce alınan NFT ürününün alımdan sonra elden aynı ya da yüksek fiyatla elden çıkarılması mümkün olmadığı gibi asla satılmaması tehlikesi de söz konusu olabilir.
Sahte Müzayedeler
NFT hakkında en son belirteceğimiz tuzak ise sahte müzayede yöntemidir. Peki bu yöntem nasıl uygulanıyor? Bilinen bir koleksiyon parçası, uygun bir fiyatla açık artırmaya çıkıyor. Ardından kendisine ait bulunan farklı hesaplar kanalı ile yüksek fiyat teklifleri veriliyor. Koleksiyon fiyatının kısa bir zaman içinde 25-30 katına kadar çıkmasını sağlayan dolandırıcılar, istedikleri zemini oluşturduktan sonra ürünün satın alınmasını bekliyor.
NFT hakkında sahte müzayede yöntemi ile yapılan dolandırıcılık incelendiğinde teklif geçmişine bakıldığında birçok insanın fiyatı 20-30 katına kadar yükselttiği ve kısa aralıklar içinde teklifler sunduğu görülür.
Sahte müzayede yönteminin sonraki aşamasında satıştaki koleksiyonun çok değerli olduğunu düşünenler daha yüksek bir teklifte bulunarak eseri almaya çalışıyor. Enteresan olay da bundan sonra başlıyor. Dolandırıcının beklediği geldiği için artık kendi grubunun fiyat şişirmeye yarayan teklif oyunu sona erer. Alınan değersiz ürün daha sonra 100’de 1 fiyatına bile satılamıyor.
Herkes NFT Üretebilir Ama…
NFT hakkında en önemli bilgi herkesin bir NFT üreticisi olabileceği gerçeğidir. NFT üretenler aynı zamanda satma işini de üstlenebiliyor. NFT platformunda belirli bir miktar gas ücreti ödemesi sonucunda herkesin bir koleksiyon sahibi olma imkanı bulunur.
Herkesin NFT üretimi ve satışı yapabileceği bir ortamda kötü niyetlilerin de yaygın olarak faaliyette bulunması kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkar. Herhangi bir karşılığı bulunmayan değersiz NFT’ler tüm NFT platformlarını bir çöplüğe döndürmüş durumda. NFT platformlarında satıştaki eserlerin yalnızca az bir bölümü koleksiyon değerine sahip durumdadır. NFT hakkında en önemli açıklama cümlemiz şu olabilir: Eğer NFT’de her önünüze çıkanı alma eğiliminde olursanız dolandırılmanız kaçınılmaz olacaktır.