Bitcoin Ajandası

NFT Kullanım Alanları Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. NFT/Token
  4. »
  5. NFT Kullanım Alanları Nelerdir?

NFT Kullanım Alanları Nelerdir?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
8 0

Türkçe karşılığı Benzersiz token olan NFT, ilk olarak 2017 yılında Ethereum ile piyasaya sürülmüştür. 2022 yılındaysa büyük ölçüde rağbet gören ve popülarite kazanmış, geniş çaplı NFT kullanım alanlarına ulaşmıştır.

Kripto dünyasında son derece yeni olan NFT ekosistemi, hala keşfedilmeye açık bir teknoloji olarak değerlendirilmektedir. Üstelik ekosistemde de birbirinden farklı pek çok projeye yer verilmesi, NFT’leri daha ilgi çekici hale getirmektedir. Bu nedenle de gerek kullanım alanları gerekse ne işe yaradığı gibi konular sıklıkla merak edilmektedir.

En Sık Karşılaştığımız NFT Kullanım Alanları

En Sık Karşılaştığımız NFT Kullanım Alanları
En Sık Karşılaştığımız NFT Kullanım Alanları

Günümüz kripto piyasalarında bu türden dijital varlıklarla ilgilenen ya da NFT konusunda pek çok soru işaretine sahip olan tüketici, NFT kullanım alanlarını da merak edebilmektedir. Genel olarak bu alanlara birkaç örnek gösterecek olursak;

  • Sanat
  • Koleksiyon
  • Oyun
  • Müzik
  • Finans
  • Oyun
  • Lojistik NFT’nin kullanıldığı alanlar arasında yer almaktadır.

NFT’lerin kripto piyasalarında bu denli popülarite kazanmasının en önemli nedenlerinden biri değiştirilemez ve benzersiz bir teknolojiyle geliştirilmiş olmasıdır. Aynısının yapılması mümkün olmayan bu teknoloji, kripto piyasalarında hızlı bir şekilde gelişmeye ve büyümeye devam etmektedir. Bu doğrultuda blok zinciri teknolojisinin pek çok farklı alanında görebilmenin mümkün olduğu bu benzersiz tokenler, özellikle iki alanda sıkça kullanılmaktadır. NFT’lerin en popüler kullanım alanları olan bu iki alansa koleksiyonlar ve sanat alanları olarak bilinmektedir.

Sanat

En yaygın olarak karşılaştığımız NFT kullanım alanlarından biri sanattır. NFT’ler, dijital sanat alanında uzun yıllardır devam eden nadirlik problemine bir tür çözüm sunmaktadır. Dijital sanat eserlerinin orijinal olup olmadığını ve sahipliğini NFT’ler ile ispat edebilmek mümkündür. Üstelik bu durum, dijital sanat eserinin değerini de artırabilmektedir.

NFT’ler sayesinde dijital sanat alanındaki değer yalnızca sanat eserine göre belirlenmemektedir. Bazen bu gibi eserlerin sahipliğini ispat etmek çok daha değerli kabul edilmektedir. Dolayısıyla NFT’lerin en yaygın kullanıldığı alanlardan biri de dijital sanat olarak gösterilmektedir. 

Oyun

Oyunlar, NFT kullanım alanlarından bir diğeri olarak bilinmektedir. Oyun NFT’leri çoğunlukla sahip olduğu görselleriyle dikkat çekmekte, geliştiriciler bu konuya öncelik göstermektedir. Oyunlarda eşi benzeri bulunmayan öğelere karşı ciddi ölçüde ilgi gösterilmektedir. Benzersizlik, bu öğelerin değerini direkt olarak etkilemektedir. Mikro işlemler ve oyun içindeki satın alma işlemleri NFT’lerden faydalanabilecek büyük hacimli bir dijital oyun sektörünü ortaya çıkarmıştır.   

Müzik

Video ya da resim dosyalarında olduğu üzere bir NFT’ye ses ya da müzik ekleyebilmek de mümkündür. Üstelik bu sayede koleksiyonluk bir müzik dosyası oluşturulabilmektedir. Herhangi bir kaydın dijital ilk baskısı olarak nitelendirebilmenin mümkün olduğu müzik NFT’lerine bir müzik eklemek sanat eserini çağrıştırmaktadır. Fakat müzik NFT’lerinin çeşitli kullanım alanları da bulunmaktadır.

Finans

NFT kullanım alanları arasında en yaygın olanlarından bir diğeri de finanstır. Finans NFT’leri kripto para dünyasında son derece önemli bir yere sahip olurken, merkezi olmayan finans alanında çeşitli avantajlar sağlayabilmektedir. Bu NFT’lerden bazıları bir evi sanat eseri olarak da değerlendirilebilmektedir. Ancak çoğunlukla değerini hizmet verdikleri alanlardan almaktadır.

Koleksiyon

Koleksiyonluk NFT’ler de en az sanat ya da finans gibi alanlardaki kadar yaygın olarak kullanılmaktadır. En az dijital sanat eserlerinde olduğu üzere eşi benzeri olmayan bu tokenler BakerySwap, Opensea, ya da Treasureland gibi çeşitli NFT Pazar yerlerindeki satışlarda büyük bir paya sahiptir. Kripto sanatıyla ciddi ölçüde kesişen koleksiyonluk NFT’ler, aynı zamanda sanat eseri olarak da değerlendirilebilmektedir. Dolayısıyla günümüzün en sık kullanılan alanlarından biri olarak gösterilmektedir.

NFT’yi Kripto Paralardan Ayıran Özellikleri Nelerdir?

NFT’yi Kripto Paralardan Ayıran Özellikleri Nelerdir?
NFT’yi Kripto Paralardan Ayıran Özellikleri Nelerdir?

Non-Fungible Token, ayrılması ya da aynısından bir tane daha üretilmesi mümkün olmayan bir token ya da kripto para birimi anlamına taşımaktadır. Fungible olarak nitelendirilen Bitcoin ya da Ethereum gibi çeşitli kripto para birimlerinden farklı olan NFT, herhangi bir benzeri bulunmayan dijital varlık olarak ifade edilmektedir.

NFT ve diğer kripto paralar arasındaki farklardan bahsetmek gerekirse; bunu şu şekilde bir örnekle açıklayabiliriz:

Mevcut piyasalarda bir Ethereum ya da Bitcoin’i parçalara ayırarak bir ya da birkaç parçasını satın alabilmek mümkündür. Ayrıca aynı kripto para birimi bir diğeriyle takas edebilmek de mümkündür.

Fakat bunun aksine eşsiz bir dijital varlık olarak geliştirilen Non-Fungible Token yani NFT’leri herhangi bir eşi ya da benzeri bulunmadığından parçalara ayırmak ya da bir diğeriyle takas edilmesi söz konusu dahi değildir.

NFT kullanım alanları göz önünde bulundurulduğunda öncelikli olarak fikri mülkiyet problemini çözüme kavuşturduğundan bahsedebiliriz. Sanal ortamda herhangi bir dijital ürünün kopyasını oluşturmak son derece kolaydır. Buna karşın NFT’ler, sanat eserinin mülki hakkının kimde olduğunu gösteren son derece önemli bir kaynak olurken, bu özelliği ile mülkiyet sorununu kökünden çözmektedir.

Diğer yandan programlanması mümkün olan bir dijital varlık olması sebebiyle sanatçıların gerçekleştirecek oldukları bir diğer satıştan elde edecekleri paylar NFT’lere kodlanabilmektedir. Bu sayede satış gerçekleştiğinde kodlanmış olan miktar satıcının hesabına aktarılabilmektedir.

NFT kullanımındaki popülerliğin artması, ilerleyen dönemlerde daha farklı fikir ve kullanım alanlarıyla karşılaşma imkânı sağlama ihtimalini artırmaktadır. Şimdilerde NFT’lerle alakalı bütün uygulamalar, bir proje ya da fikir olmanın ötesine geçebilecek kadar zaman kazanamamıştır. Buna karşın koleksiyonlukların ve sanat eserlerinin ender oluşu gibi basit ve temel alanlarda varlığını sürdürecek olmasına kesin gözüyle bakılmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir