Bitcoin Ajandası

NFT Meta Verileri Nasıl Bulunur?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. NFT Meta Verileri Nasıl Bulunur?

NFT Meta Verileri Nasıl Bulunur?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
7 0

Blok zinciri gezgini kullanarak ya da bunları yöneten akıllı sözleşmelere sahip olarak NFT meta verilerine ulaşım sağlayabilmek mümkündür.

Non-Fungible Token (NFT) olarak ifade edilen blok zinciri tabanlı somut ya da soyut nesnelerin bireysel olarak tanımlanabilen dijital temsilcilerinin daha küçük parçalara bölünmesi mümkün değildir. Bunun yerine gerçek ya da sanal şeylerle alakalı yapılandırılmış meta veriler NFT’ler tarafından temsil edilir. Genellikle belirteçler nesnelere bağlı değildir. Ayrıca savunuculara göre dijital ya da fiziksel öğelerin birlikte çalışabilir ticarileşmesini geliştirerek farklı tanımlayıcılar olarak faaliyet gösterebilir.

Belli bir zamanda varlıklarını ya da meşruiyetlerini gösterebilmek adına 2012 ya da 2013’te Bitcoin Blockchain’e dosya karmaları ya da diğer veriler ilave edildi. Yaşanan bu gelişme, Bitcoin işlemlerine meta veriler dahil edilerek tanınan eşsiz bir şekilde tanımlanmış tokenler olan renkli paralar oluşturmanın ilk adımı olarak değerlendirildi.

NFT meta verilerin ne olduğu ne anlama geldiği ve ne işe yaradığı gibi konular pek çok kripto yatırımcısı ve NFT sahibi için merak konusudur. Bitcoin Ajandası olarak bu içeriğimizde NFT meta verileri hakkında merak edilen detaylara değindik.

NFT Meta Verileri Nedir?

NFT Meta Verileri Nedir?
NFT Meta Verileri Nedir?

Herhangi bir NFT’nin ismi, detayları ya da yazarının önemli gördüğü ayrıntılar diğer veriler hakkında bilgi sunan veriler olarak ifade edilen meta verilerinde açıklanmıştır. Bununla beraber bir NFT’ye değer kazandıran görüntüler ve diğer birincil varlıklar, çoğunlukla bir NFT’nin meta verileriyle ilişkilidir.

Kripto meraklılarının NFT meta verileriyle alakalı kafasında soru işareti oluşturan asıl konu, zincir dışında depolanan verilerin gerçek konumudur. Meta veriler pazar yerlerinin anlayabileceği bir şekilde olması son derece önemlidir. Bunun nedeniyse NFT Pazar yerlerinin alıcı ve satıcılara karşılığı olmayan tokenleri gönderebilmek adına meta verileri kullanmasıdır.

Sonuç itibariyle halihazırdaki bir meta veri standardını benimsemesi ve gerektiğinde NFT’leri mümkün olduğu kadar çok pazar yerinde, cüzdan ve bu gibi yerlerde çalışabilir duruma getirebilmek için genişletmek gerekir.

Meta Verileri Nasıl Çalışır?

NFT’lerin çalışma müsaade eden en önemli etkenlerden biri de meta verileridir. NFT’ler akıllı sözleşmelerin dışındaki verilere bağlanabilirken, aynı zamanda ağın zincir dışı verilere başvurmasını da sağlayabilir. Fakat bu verilerin nasıl saklanacağı ayrı bir soru işaretidir.

Bir NFT meta verileri ERC-1155 ya da ERC-725 standardında oluşturulduğunda, çoğunlukla multimedya verilerini korumak için eşler arası bir sistem olan Gezegenler Arası Dosya Sistemine (IPFS) kaydedilir.

Birçok dosya sistemin çalışma şekline sahip olmadığından, IPFS özel bir dosya türü olarak nitelendirilir. Bu durumu bir örnekle izah etmemiz gerekirse; IPFS ağında kaydedilen ve pek çok bağımsız depolama sağlayıcıları arasında dağıtılan her bir dosya adına bir içerik kimliği (CID) oluşturulur.

Tüm bunların yanı sıra tümüyle ücretsiz olan ve NFT’leri depolamak üzere tahsis edilen NFT.Storage, IPFS tarafından tanıtıldı. Benzersiz ve değiştirilemez bir tokene yatırım yaptıysanız, söz konusu olan bu depolama sistemini kullanarak NFT’lerle alakalı verileri IPFS ve Filecoin’e yükleyerek uzun vadede güvenle depolanmasını sağlayabilirsiniz.

Bir NFT’nin Meta Verisi Nasıl Görüntülenir?

Bir NFT’nin meta verilerini görüntüleyebilmek, sahipliğini doğrulamak ve işlem geçmişini gözlemleyebilmek için bir NFT izleme ve doğrulama hizmetinden faydalanabilmek mümkündür. Ayrıca bu hizmetler sayesinde token kimliğinin ve sözleşme adresinin bir pazar veri tabanı kullanarak meşru sahibine bağlı olduğunu doğrulayabilmek de mümkündür.

NFT’nin kodlama standardıyla uyumlu bir hizmet tercih etmeniz halinde halihazırdaki pek çok doğrulayıcı araçlarından biri sizi arayabilir. Ethereum blok zinciri gezgini olan Etherscan, NFT bulmak ve doğrulamak adına kullanılan araçlardan biridir. Platform, kullanıcılarının cüzdan adresleri, işlem geçmişleri, akıllı sözleşmeleri, meta verileri ve diğer zincir üstü verilerin doğrulanmasına olanak sunar. Benzer şekilde BNB Coin zincir ağında ihtiyaç duyulabilecek bütün NFT meta verilerine BscScan gibi bir gezgin kullanarak da erişilebilir.

NFT’leri OpenSea’da Görüntüleyebilmek Mümkün mü?

Dünyanın en popüler NFT pazar yerlerinden OpenSea’da NFT’leri görüntüleyebilmek son derece kolaydır. Bunun için yapılması gereken tek şey web sitesini ziyaret ederek “Göz at” seçeneğine tıklanmasıdır. Ana sayfa incelendiğinde OpenSea sizi pek çok farklı NFT karşılayacaktır. Bu şekilde dikkat çeken bir NFT’ye tıklayarak cüzdandaki ETH miktarınca satın alımı yapmak gerekir.

Başka bir alternatif olarak tercih edilen NFT koleksiyonunu bulabilmek için arama sekmesine gitmek ve ETH miktarınca satın alım yapmak gerekir. Bu işlem sonrasında NFT satın aldığından emin olmak isteyenlerin OpenSea menüsünü seçmesi, Hesap ve Profil menülerini ardından Koleksiyon menüsüne ulaşması gerekir. Benzeri olmayan cüzdan adresindeki tüm NFT’ler bu şekilde görüntülenebilir. Üstelik EtherScan aracılığıyla işlemleri blok zincirinde doğrulayabilmek de mümkündür.

NFT’ler İyi Bir Yatırım mı?

NFT meta verilerinin dışında merak edilen bir diğer konu da NFT’lerin iyi bir yatırım aracı olup olmadığıdır. Eşi benzeri olmayan, değiştirilemez tokenler de dahil olmak üzere bütün kripto varlıklar, doğası gereği değişken bir yapıya sahiptir. Üstelik siber tehditlere de açık bir konumdadır. Dolayısıyla bir NFT’ye yatırım yapmadan önce getiriler ve yatırım riskleri konusunda detaylı bir araştırma yapılması önemlidir.

Bununla beraber yatırımcıların neden NFT satın almak istediğine dair kendisine basit bir soru sorması da gerekir. Bu sorunun cevabını kendisine verebilen yatırımcılar NFT yatırımı yapabilir. Aksi takdirde fonlarını emin olmadığı bir yatırım aracına yatırarak finansal geleceğini riske atmış olacaktır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir