NFT platformunun özellikle son iki yıldır daha çok öne çıkması sonucu bazı tekniklerin de öğrenilmesi gerekmektedir. Bu durum daha çok NFT kullanımının yaygınlaşmasıyla paralellik gösterdi ve kullanım arttıkça platforma bağlı NFT mining gibi farklı teknik kavramlar kendini belli etmeye başladı.
NFT’nin çokça gündem olması, yeni kullanıcıların bu platformu merak etmesi gerçeğini beraberinde getirdi. Platforma dahil olanların ya da yeni gireceklerin de çeşitli araştırmalar yapması durumu ortaya çıktı. Bu süreçte NFT süreçleri ve platformun kavramları incelenmeye başlandı. İşte merak edilip araştırılan kavramlardan biri de NFT mining. Şimdi başlıklar altında açıklayacağımız konumuza geçelim…
NFT Mining Nedir?
NFT mining açıklamasını daha anlaşılır yapmayı faydalı buluyoruz. Bir objenin dijital bir çizime çevrilerek NFT haline getirilmesi ya da doğrudan dijital bir çizimin NFT ortamına yüklenmesinin karşılığı NFT mining işlemi olarak bilinmektedir.
NFT mining yapmak istenildiğinde bunun nerede ve nasıl yapılacağı sorularına cevap aranır. NFT mining için; Ethereum, Binance Smart Chain, Dapper Laps, Tron, Tezos, Cosmos gibi platformların uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Saydığımız blok zincirlerinden birinde mint edilen NFT’leri daha sonra başka blok zincirleri üzerinde transfer etmek ya da satmak hemen hemen imkansızdır. Bundan ötürü blok zincirlerinin NFT karşısındaki olumlu ve olumsuz yanlarını araştırmak önem kazanır.
Şu an için Ethereum, NFT’ler için öne çıkan blok zinciri olarak bilinir. Ethereum’dan sonra, işlem ücretleri konusunda daha ekonomik hizmet sunmasıyla bilinen Binance Smart Chain gelmektedir. Bu açıdan Ethereum ve Binance Smart Chain’in, NFT’ler için büyük pazarları barındırdığını söylememiz mümkündür.
Ethereum blok zinciri, OpenSea, Rarible ve Mintable gibi zengin bir görüntü veren NFT platformuna sahip durumdadır. Binance Smart Chain NFT pazarlarında ise BakerySwap, Juggerworld ve Treasureland bulunmaktadır.
Ethereum’da NFT Mining Nasıl Yapılır?
Ethereum blok zinciri üzerinde bir NFT mining hareketinin oldukça kolay olduğu söylenebilir. Ethereum blok zinciri üzerinde NFT mining için gereksinim duyulan iki şey, NFT’lere destek veren bir Ethereum cüzdanı ve Ethereum merkezli NFT pazarında bir hesap olarak ifade edilebilir. Cüzdan konusunda MetaMask ve Trust Wallet’in, NFT’lerle uyumlu cüzdanlar arasında bulunduğunu belirtebiliriz.
OpenSea üzerinde NFT mining yaparken de MetaMask’ta bir Ethereum adresi ya da cüzdan oluşturmuş olma gereği bulunmaktadır.
NFT Oluşturup Satmanın Kısa Yolu
NFT’nin üretilmesinin nasıl olduğu ve herhangi bir objenin NFT haline nasıl getirildiği çok merak edilir. Bir objenin dijital hale çevrilerek NFT olarak yüklenmesi üzerine kurulu olan NFT sistemi bunun için pratik bir hizmet sunmasıyla bilinir.
NFT eserin oluşturulması sonrasındaysa NFT’nin ticari bir kazanç sağlaması için bazı aşamalara gereksinim duyulur. NFT oluşturma ve satma sürecini maddeler halinde belirtelim:
- Kullanıcının kendisinin NFT oluşturması ya da bir sanatçıdan destek alınarak dijital bir grafik, animasyon gibi NFT’lerin üretilmesi mümkündür.
- NFT’nin tüm hakları satın ya da devir alınmadıysa sanatçı ile gelir dağılım anlaşması imzalanır. Bir bedel ödeme durumu olduysa bu konuda bir şey yapmaya gerek bulunmaz.
- Ethereum blok zinciri üzerinde işlem yapılmasını sağlayan MetaMask gibi bir kripto para cüzdanının oluşturulması gerekiyor.
- NFT eserini satmak için blockchain üzerinde Rarible, OpenSea ya da Mintable gibi bir NFT pazar yerine kayıt yaptırılması söz konusudur.
Rarible’a kaydolunduğunda ilk başta Metamask cüzdanının, Rarible’a bağlanması durumu söz konusudur.
Rarible’da Create kısmından eser yüklemesi yapılır. Bu işlem, mint etmek olarak ifade edilir. Bu mint işleminin 50 ila 70 dolar arasında bir servis bedeli söz konusudur. Eserin yüklenmesi ya da sonrasında silinmesi, kaldırılması ve hediye edilmesi gibi durumlar için de muhakkak bir bedel ödeme zorunluluğu bulunur.
NFT eseri, Rarible ortamına yüklendikten sonra isim, açıklama gibi ifadeler belirtiliyor.
%10 civarı (değişiklik gösterebilir) komisyon oranı belirlenir ve bu NFT’yi alıp satacak kişiler devamlı bu oran üzerinden otomatik olarak komisyon ödemek zorunda kalınır.
NFT’nin bir defa mı yoksa daha fazla sayıda mı satılacağı belirtilir ve eserin Ethereum cinsi üzerinden satış fiyatı belirlenerek satışa çıkılır. Bu fiyatı, sonra düşürmek mümkün olurken yükselteme imkanı tanınmaz. Bu sebeple ilk fiyatı belirlenmesi çok önemlidir.
Rarible ortamın içinde aynı zamanda kimlerin hangi eserlere ne kadar ödediği gibi bilgileri de görmek mümkündür.
NFT eserlerine sahip olanlar, pazar yerinde hesabı olan başkalarına bu eserleri hediye edebilir. Tabii böyle bir işlemde bir servis bedeli ortaya çıkacaktır. Bu yöntemin genellikle pazarlama için kullanıldığı bilinmektedir.
Çok yüksek hesabı bulunan celebrity ve influencer’lara daha tanıtım amacıyla NFT hediye edilmesi durumu olabiliyor. Hediye kabul etmemek seçeneği ise bulunmuyor. Hediyenin silinmesi, yok edilmesi için de Rarible’a bir servis bedeli ödeme zorunluluğu bulunuyor.