NFT’ler Ethereum platformunun geliştiricilerince hazırlanan ERC-721 token teknik altyapısı baz alınarak üretilirler. Blockchain dünyasında kullanıcıların kaybolmasını önlemek için işlemde kolaylık sağlayan platformlar bulunur. NFT oluşturmak istenilen dosya, bu platformlar vasıtası ile IPFS sistemine yüklenir. Sonra NFT’nin değiştirilemeyecek parametreleri belirlenir.
Üretilecek NFT sayısı, fiyatı, sonraki satışta sahibine ödenecek pay miktarı gibi özellikler belirlenir. Bunların sonunda blockchain ağının işlem ücreti ödemesi yapılarak NFT’lerin üretimi gerçekleşir. İşlem ile birlikte NFT’ler cüzdana aktarılır ve üretimin kaydı tüm blockchain’de platformunda tescillenir. NFT oluşturmak için gereken tek şeyin dijital kripto para cüzdanı olduğunu belirtelim.
NFT Oluşturmak ve Sahibi Olmak
NFT’lerin sergilendiği ve satın alım işlemlerinin yapıldığı platformlar da mevcuttur. Bu platformlar aracılığı ile beğenilen NFT’lere, açık artırma ya da satın alma yoluyla sahip olmak mümkündür. Satın alma işleminden sonra NFT, üreticinin cüzdanı üzerinden satın alanın cüzdanına transfer olur. Satın alınan NFT’ler, pazar yeri uygulamaları ile tekrar satışa çıkarılabilir.
NFT’nin Kripto Paralardan Farkı Ne?
Açılımı Non-Fungible Token olan NFT, bölünemeyen ve bir daha üretilmesine imkan tanımayan token özelliği taşır. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların tersine, NFT’ler benzersiz dijital varlık olarak öne çıkar. Bitcoin’in ya da Ethereum’un, parçalara bölünerek alım satımı yapılabilir ve bu kripto paraları kendi birimi içinde takas edilebilir. NFT’de ise bu durum mümkün değildir. NFT’nin bir benzeri bulunmadığı için başka bir token ile takas etme imkanı yoktur. Değeri ise üretici ya da yatırımcısı tarafından belirlenmektedir.
NFT’ye Yatırım Aracı Denebilir Mi?
NFT’ler tasarımları bakımından başka kripto para birimlerinden farklılık gösterirler ve değerlerini, eserin üreticisi ya da yatırımcısı belirlemektedir. NFT yatırımını, dijital sanat eseri üzerinden değerlendirdiğimizde gerçek sanat eserine yapılan yatırım ile pek de farklılık göstermediğini söyleyebiliriz. Bir koleksiyon parçası olarak satın alınan varlığın değerini, nadir bulunması, yaşı ve türü gibi etkenler belirlemektedir.
NFT’lerin Etkisi
NFT’lerin kullanım alanlarını incelediğimizde fikri mülkiyet sorunlarını çözdüğü söylenebilir. Dijital ortam içinde bir eseri kopyalamak çok kolay olurken NFT, bir eserin hak sahibini ortaya koyarak olası bir fikri mülkiyet hırsızlığının önüne geçiyor.
Programlanabilme özelliğinden ötürü sanatçıların sonraki satış üzerinden alacakları hisseler NFT’nin içine kodlanabilmektedir. Satış gerçekleştiğinde, belirlenmiş olan miktar, sanatçının cüzdanına otomatik olarak aktarılır.
NFT’de eserlerin dijital konumda olması, dünyanın her noktasından her kullanıcının satın almasına imkan tanıyor. Müşteri kitlesi, dijitalleşme ile arttıkça ilgili esere ulaşan ve ona yatırım yapmak isteyenlerin sayısı da artıyor. Bu da talepte artışı beraberinde getiriyor, talep artışı sonunda da fiyat yükselimi meydana geliyor. NFT platformu içinde talep artışının arzda da artışa neden olması durumu söz konusudur. Farklı fiyat seviyelerinde daha fazla eser de böylece piyasaya çıkmış oluyor. Bu durum da yatırımcılar ve sanatseverlere olumlu yansıyor. Ulaşılabilirliğin artışı ile daha çok eser satışı sağlanıyor. Platformun ağı genişlemiş oluyor.
NFT’lerin Orijinalliğini Anlama
Kripto para ekosisteminde kişilerin itibarı öne çıkar. NFT oluşturmak için yola çıkıp sonuç alan ve bu eseri satmak isteyen sanatçılar, eserlerinin orijinalliğini ispat için NFT pazar yeri uygulamalarının kullandığı doğrulanmış profil akışından yararlanırlar.
Alınmak istenilen sanat eserinin sahibi sanatçının cüzdan adresi bilgisi mevcut ise eserin orijinalliği teyit edilebilir. Sanatçının bu bilgileri ödeme için halka açık bir durumda bulunmaktadır. Bunun ile birlikte NFT hareketlerini blockchain izleme uygulaması üzerinden takip ederek sanatçının ve eserlerinin orijinalliği öğrenilebilir.
NFT Oluşturmanın İncelikleri
Herkesin bir NFT oluşturma imkanı bulunur. NFT oluşturmak için önce, NFT’lerin hangi blokzinciri üzerinde yayınlanmak istendiği belirlenmelidir.
Pazar yeri seçiminin sonrasında oturum açarak ilgili dosya sisteme yüklenir. Burada yüklenen dijital varlığın bir kopyasının olup olmadığı veya bir koleksiyona dahil olma durumu sorgulanmalıdır. Eser, ilgili adımlar takip edilerek NFT’ye dönüştürüldükten sonra açıklaması ve fiyatlandırması yapılır.
Binance Akıllı Zincir üzerinde NFT oluşturmak için yola çıkıldığında üretilen NFT’ler sadece Binance Akıllı Zincir varlıklarına destek veren platformlarda satılabilir. Yine aynı eser Ethereum tabanlı bir NFT pazarı olarak bilinen OpenSea’de satılamaz.
NFT Doğrulamasındaki Ayrıntı
Ethereum, Flow ve Tezos gibi blok zincirlerinde NFT desteği için kendilerine has standartlar bulunur. Bu blok zincirleri, dijital varlığın, özgün olmasını sağlamak için çalışma gösterir.
NFT’ler artık daha çok sanat, müzik, spor ve diğer öne çıkan alanlardaki dijital varlıkları metalaştıra amacı için kullanılıyor. Sanat eserlerinin NFT’leri, imzalı eşyalara benziyor. Bir NFT’nin özgün kimliği ve mülkiyeti, blok zinciri defteri ile doğrulanma imkanına sahiptir. NFT’ler, bir kriptografik karma işlevi yardımı ile işlenen meta verilere sahiptir. NFT oluşturmak için nasıl bir yol izleneceğini belirttiğimiz yazımız bilgi vermek amaçlı olup bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır. NFT platformunda hareket etmek için platform hakkında iyi bir araştırma yapılması gerekmektedir.