NFT staking, Proof of Stake kripto para birimlerinin çalışma şekline benzer bir şekilde, ödül kazanmak adına varlıkları kilitleme süreci olarak ifade edilir. Bu işlem, NFT sahiplerinin varlıklarının sahipliğini sürdürürken ödül kazanmalarını sağlayan önemli bir olanak sağlar.
Dijital cüzdanlarda saklanan eşi benzeri olmayan jetonlarla ne yapacağını bilmeyenler için son derece önemli bir işlem olan NFT staking, koleksiyon satın almaya gerek olmadan ödül ve çeşitli ayrıcalık kazanmak için varlıkları belli bir platformda kilitlemek anlamına gelir.
Değiştirilemez bir belirteç ya da NFT, meta verilerle onları diğer belirteçlerden ayıran benzersiz tamamlayıcılara sahip ve her NFT’yi eşsiz kılan bir blok zincirinde depolanan dijital varlıklardır. NFT’ler, blok zinciri alanında niş bir teknolojiden yalnızca birkaç yıl içerisinde kültürel bir fenomen haline gelmeyi başarmıştır. Milyar dolar değerinde dijital sanat sektörü gelişmeye devam ederken, yaratıcılar ve koleksiyoncular, bu benzersiz varlık için yeni kullanım alanları keşfediyor. Bu gibi varlıkların yeni kullanım alanlarından biri de stake etmek olarak biliniyor. NFT stake etmek ve dijital koleksiyon parçalarını stake etmeden önce bilinmesi gereken bazı faktörler bulunuyor.
Bitcoin Ajandası olarak bu içeriğimizde, NFT staking’in ne olduğu, nasıl çalıştığı bu işlemin sağladığı avantaj ve dezavantaj gibi işlem öncesi bilinmesi gereken faktörleri derledik.
NFT Staking Nedir?
NFT staking, çeşitli ödüllere ve diğer ayrıcalıklara sahip olabilmek adına NFT’leri bir platform ya da protokolde kilitlemek anlamına gelen bir işlemdir. Bu işlem, NFT sahiplerinin âtıl varlıklarını satışa çıkarmak durumunda kalmadan çalıştırmasına olanak sağlar.
Bir NFT’yi stake etmek, herhangi bir kripto para birimi stake etmek ile aynı işlemdir. Bu işlemde ihtiyaç duyulan en önemli şey Web3 cüzdanıdır. Diğer yandan bütün NFT’leri stake edebilmek mümkün değildir. Dijital koleksiyonları stake edebilmek için satın almayı düşünen yatırımcıların, koleksiyonun stake hizmetini destekleyip desteklemediğini kontrol etmesi gerekir.
NFT Staking Nasıl Çalışır?
NFT staking her ne kadar yeni bir gelişme olsa da uzun zamandır kullanılan Proof of Stake kripto varlıklarını stake etmekle aynı düzende çalışır. PoS mekanizmasının staking’inde ana fikir, katılımcıların ağı desteklemesi için fonlarını bir blok zinciri protokolüne kilitlemesidir. Zincire yeni bir blok dahil edildiğinde, belirteçler doğrulayıcılara staking ödülü olarak dağıtılır. Token sahipleri varlıklarını bir blok zincirine kilitleyerek ödül karşılığında HODLed varlıklarının onlar adına çalışmasını sağlarken, aynı zamanda ağın işleyişini desteklemeye de katkı sağlar.
NFT stake ederek ödül kazanabilmek için NFT belirli bir süre için platformda kilitlemek gerekir. Toplayıcıların ve daha geniş çaplı NFT pazarının stake işleminden elde ettiği fayda, deflasyonist arz baskısı oluşturabilmek ve bunun hala dolaşımda olan benzer NFT’lerin fiyatının artmasını sağlamasıdır.
Staking ödülleri, çoğu zaman bir platformun diğer kripto para birimleri ya da nakit karşılığında alınıp satılabilmesi mümkün olan yerel token olarak verilir. Oyun oynayarak kazanç sağlanabilen platformlar, NFT staking konusunda öncü alanlardan biridir. Çünkü oyuna güç kazandıran oyun içi varlıklar NFT’lerden oluşur. Bazı NFT projelerinde merkezi olmayan otonom kuruluşlar (DAO) mevcuttur. Bu gibi kuruluşlarda proje sahipleri, projenin yönetimine dahil olabilmek için varlıklarını DAO havuzunda kilitleyebilir.
Staking hizmeti sunan her platformun, NFT sahiplerini varlıklarını olabildiğince uzun süreli olarak stake edebilmelerine teşvik edecek bir oranı hesaplama yöntemi bulunur. Bazıları bu anlamda yüksek faiz oranları sağlasa da bu gibi durumlarda yatırımcıların her türlü riski göz önünde bulundurması gerekir. NFT’leri bir staking protokolüne kilitlemeden önce her zaman için araştırma yapmak ve riskler hakkında gerekli bilgileri göz önünde bulundurmak önemlidir.
NFT Stake Etmenin Avantaj ve Dezavantajları
NFT stake etmenin avantaj ve dezavantajları yatırımcılar açısından önem teşkil ederken, bu hususlardan da kısaca bahsedelim.
Avantajları
Boş Duran dijital Varlıkları Çalıştırma
Bir süredir NFT sahibi olan ve yakın tarihte satmayı düşünmeyen yatırımcılar, staking işlemi sayesinde boş duran varlıkları çalıştırabilmek mümkündür. NFT’leri bir staking platformuna kilitleyebilir ve sahipliğini elinizde tutarak olanaklarından faydalanabilirsiniz.
Proje ve Topluluklarla Etkileşim
Bir NFT stake etmenin ödül ve avantajları projelere göre değişiklik gösterse de ortak bir faktör çoğu projenin NFT’lerini stake eden kullanıcıları çeşitli tokenlerle ödüllendiriyor olmasıdır. Bu belirteçlerin projenin geleceğiyle alakalı karar verebilmek adına oylama ve söz hakkı gibi avantajları olabilir.
Dezavantajları
Dolandırıcılık Potansiyeli
NFT’ler aracılığıyla ödül kazanmak her ne kadar çekici görünse de bu işin riskli olduğunu unutmamak gerekir. NFT endüstrisi hala büyümeye devam ederken, bu türden yeni bir alanda kimin güvenilir olup olmadığını anlayabilmek güç olabilir. Art niyetli bir staking platformunun varlıkları kötü amaçlarla kullanması ve tokenleri alıp kaçması zor bir ihtimal değildir.
Potansiyel dolandırıcılıklardan haberdar olmanın en iyi yolu, yatırımcının kendi durum tespitini yapmasıdır. Her zaman için staking platformunu ve arkasındaki ekibi araştırarak hareket etmek önemlidir.
Fiyat Dalgalanması
NFT stake etmenin dezavantajlarından bir diğeri de fiyat dalgalanmasıdır. NFT’ler kilitli bir durumdayken, pazarda ya da dijital sanat ortamında yaşanan gelişmeler sebebiyle değer kaybedebilir veya bunun tam tersi olabilir. Ayrıca platformun şartlarına bağlı olarak uzun vadeli bir staking işleminde NFT’yi çekebilmek ya da çekildiğinde ödül kazanabilmek mümkün olmayabilir. Bununla beraber yatırımcılar uzun vadeli olarak staking yapmak isterse, piyasadaki geçici zirvelerin ve düşüşlerin daha az çekici olması gerekir.
Staking Sona Ermeden Ödülleri Alabilmek Mümkün mü?
Ödül dağıtım süreci ve varlıkların kilitleme süresi genellikle platforma bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı platformlar bütün staking süreci boyunca kullanıcıları günlük bazda ödüllendirirken, diğer ödülleriyse sadece staking sürecinin sonunda dağıtır. Dolayısıyla NFT staking işlemi gerçekleştirmeden önce gerekli özeni göstererek ihtiyaca ve hedefe yönelik uygun bir program tercih edilmesi önemlidir.