Bitcoin Ajandası

NFT Yatırımına Yeni Başlayanlar için NFT Riskleri ve Avantajları
  1. Anasayfa
  2. »
  3. NFT/Token
  4. »
  5. NFT Yatırımına Yeni Başlayanlar için NFT Riskleri ve Avantajları

NFT Yatırımına Yeni Başlayanlar için NFT Riskleri ve Avantajları

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
11 0

NFT’ler, başka bir deyişle Non-Fungible Token’ler, son yılların en popüler dijital varlıkları arasında yer alıyor. Dolayısıyla günümüzde birçok insan kazanç sağlayabilmek amacıyla NFT yatırımı yaparken, yeni bir yatırım aracı arayışında olanlar konuyla alakalı detaylı bir araştırma içerisine girebiliyor.

Bitcoin Ajandası olarak bu yazımızda NFT yatırımıyla alakalı olarak merak edilen riskler, avantajlar, çalışma sistemi gibi konulara değineceğiz.

NFT Yatırımına Yeni Başlayanlar için NFT Nedir?

NFT Yatırımına Yeni Başlayanlar için NFT Nedir?
NFT Yatırımına Yeni Başlayanlar için NFT Nedir?

Non-Fungible Token’ler ya da kısa adıyla NFT’ler, müzik, sanat ve bunun gibi alanlarda çeşitli eserleri temsil eden dijital varlıklar olarak tanımlanır. Her ne kadar bu varlıklar dijital sanat eserlerin alınıp satılmasında kullanılsa da aynı zamanda gerçek hayattaki varlıkları da temsil edebilme amacıyla da kullanılabilir. Bir NFT sayesinde, herhangi bir dijital varlığın sahipliğini ispat edebilmek mümkündür.

Dijital dünyada orijinalliği ve sahipliği ispat edebilmek son derece önemlidir. Bunun nedeniyse dijital dünyadaki hemen her şeyin kopyalanması ve bunun defalarca yapılmasının mümkün olmasıdır. Fakat metafizik evrende mevcut olan her şey gibi dijital varlıklardan da sadece bir tane bulunur.

Bu durumu bir örnekle izah etmemiz gerekirse, Vincent Van Gogh’a ait “Yıldızlı Gecesi” tablosunun şimdiye kadar milyonlarca kopyası üretilmiştir. Hatta bu eseri sanat baskıları, bardaklar, dergiler ya da dijital eserlerde görebiliyoruz. Buna rağmen bu benzersiz eserin dünya üzerinde sadece bir adet orijinali bulunuyor. Van Gogh tarafından 1889 yılında Fransa’da yapılan orijinal tablo, şuanda New York Modern Sanat Müzesi’nde sergileniyor.

Birçok kopyası olmasına ve gelecekte de kopyaların artma ihtimaline rağmen sanatçının orijinal eseri en değerlisi olmaya devam edecek. NFT’lerde de durum aynı olurken, bu varlıklar eserlerin kopya havuzundaki orijinalliğini ispat ederek değer kazandırıyor.

Bu yazımız sayesinde birçok NFT meraklısı yatırımın nasıl yapılacağı, NFT’lere yönelik pek çok risk ya da avantaj hakkında bilgi edinebilecek.

Nereden Alınır ve Satılır?

NFT’ler genellikle çevrimiçi platformlar aracılığıyla alınan ve satılan varlıklardır. NFT ticaretinde kripto para birimi kullanılırken, aynı zamanda bu varlıklar kripto paralarda olduğu üzere temel yazılımla programlanır.

NFT’ler oldukça uzun yıllara dayanan varlıklar olmasına rağmen son yılların en çok aranan varlıkları olarak değerlendiriliyor. Bunun nedeniyse, dijital bir sanat eseri yaratmak ve bunun ticaretini yapmak için son derece ideal bir yöntem haline gelmesidir. Elde edilen verilere göre 2021 yılında gerçekleştirilen NFT satışları 25 milyar doları buldu ve yakın bir tarihte herhangi bir düşüş belirtisi göstermiyor.

NFT yatırımına yeni başlayan birçok insan, başta çevrimiçi görüntülenebilen, ekran görüntüsü alınabilen ve indirilebilen dijital sanat eserleri için en önemli meselenin ne olduğunu merak edebilir. Örneğin; “EVERYDAYS: The First 5000 Days” Christie’s’de 69,3 milyon dolara satılmış olmasına rağmen çevrimiçi platformlarda ücretsiz olarak izlenebiliyor.

NFT’leri dijital sanat eseri olarak satın alıp yatırım yapmanın yanı sıra, koleksiyoncuların elindeki orijinal ürünlerini ispat edebilmelerine de ayrı bir değer kazandırıyor. NFT’lerin yerleşik kimlik doğrulamasının sunduğu bu dijital övünme hakkı, özellikle de koleksiyoncular açısından son derece önemlidir.

NFT’ler yalnızca sanat eserleri için yaratılmış olan varlıklar değildir. Oyuncular ve koleksiyoncular şimdilerde oyun içi nesnelerin tek ve değiştirilemez sahibi olabilme şansına sahip olurken, bu nesnelerden de para kazanma şansı elde edebilirler.

Diğer yandan oyuncular, Decentraland ve The SandBox gibi metaverse evreninde kumarhane ya da tema park gibi yapıları geliştirebilme ve bu yapılardan para kazanma şansına da sahiptir. Üstelik oyun içerisinde kazanılan avatar, kostüm ya da oyun içi para gibi dijital nesneleri ikincil bir pazarda satabilmek de mümkündür.

NFT Yatırımı Nasıl Yapılır?

NFT’lerin ne olduğu ne işe yaradığı gibi konular hakkında fikir sahibi olduğumuza göre bu varlıklara nasıl yatırım yapılacağı konusuna da değinebiliriz. NFT satın almak, Ethereum blok zincirinin yerel tokeni olan ETH satın almak kadar kolay değildir. Bununla beraber NFT’leri herhangi bir kripto para borsasından satın alabilmek de mümkün değildir. NFT yatırımı, ancak NFT pazarları üzerinden gerçekleştirilebilir. NFT yatırımı yapmak isteyenlerin öncelikli olarak NFT pazarı adı verilen sitelerde hesap oluşturması gerekir. NFT satışı gerçekleştirilen sitelere birkaç örnek göstermemiz gerekirse;

  • OpenSea
  • Rarible
  • SuperRare
  • Foundation
  • UniSwap
  • AtomicMarket
  • Myth Market
  • BakerySwap
  • KnownOrigin
  • Enjin MarketPlace

Söz konusu bu siteler NFT alınıp satılabilen en büyük ve en önemli NFT pazarları arasında yer alırken, bu sitelerden herhangi birinde hesap oluşturan yatırımcılar kolaylıkla token ticareti gerçekleştirebilir.

NFT Avantajları

NFT yatırımının ve sahipliğinin kullanıcısına sağladığı pek çok farklı avantaj bulunur. Bu avantajlardan kısaca bahsedebiliriz:

  • Özgünlük: NFT’lerin hepsi benzersiz olduğundan kopyalanması ya da yeni bir NFT yapılması zordur.  
  • İçerik Sahipliği: İçerik üreticilerine kreasyonları konusunda tam bir sahiplik verir.
  • Mülkiyet: En önemli avantajı sahiplik kanıtı sağlamasıdır.
  • Transfer Edilebilirlik: NFt’leri kolaylıkla transfer edebilmek mümkündür.

NFT Riskleri

NFT yatırımının avantajı olduğu kadar riskleri de bulunur. Bu risklerden bazılarıysa şunlardır:

  • Akıllı Sözleşme Riskleri: Akıllı sözleşmelerdeki zayıflıklar nedeniyle siber saldırılara maruz kalınabilir.
  • Yasal Zorluklar: Hali hazırda hiçbir ülkede NFT’lerle alakalı yasal bir düzenleme bulunmuyor.
  • Değerlendirme Zorlukları: Herhangi bir standart belirlenmediğinden pazarlarda değerlendirme konusunda güçlük yaşanabilir.
  • Siber Tehditler: her alanda olduğu gibi NFT alanında da siber saldırılar artış gösterdiğinden, bazı durumlarda kopya içerikler kurularak siber saldırı düzenlenebilir.
  • Fikri Mülkiyet Hakları: Daha az itibarlı pazarlardan satın alınan NFT’lerde fikri mülkiyet konusunda problemler yaşanabilir.

NFT’lerin iyi bir yatırım olup olmadığı konusunda genel bir değerlendirmede bulunmak zordur. Çevresindeki düzenleyici belirsizlik, toplu kabul konusunda ciddi bir engel olarak değerlendirilir. Bu eksiklik, alıcı ve satıcıların işlemler esnasında uyması gereken bazı kuralların olmadığını gösterir. Bu durumsa NFT’lerin alışı ya da satışı esnasında risk değerlendirmesinde bulunmayı zorlaştırır, hatta azaltır.   

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir