Çevreye karşı NFT’lerin etkisi elbette olumlu anlamda değildir. Çünkü bir NFT ortamında elektrik harcanması durumuyla karşılaşmak kaçınılmazdır. Yazımızda konu hakkında konuşurken çevreye olan olumsuz etkilerden ve mevcut durumun ilerlemesi halinde karşılaşılacaklardan bahsedeceğiz.
NFT’lerin Etkisi ve Karbon Ayak izleri
NFT’lerin etkisi platform içindeki çalışmalarda çevreye karşı bazı etkiler meydana gelebilmektedir. Bu, platformun doğasında bulunan bazı ihtiyaçlardan ötürü kaçınılmaz durumdadır.
NFT’ler sıklıkla PoW ağlarında karşımıza çıkar ve bunların en büyüğü konumunda Ethereum bulunur. Bu ağlar, coin madenciliği üzerine dayanır ve gelişmiş bilgisayarlar ve özelleştirilmiş madencilik donanımlarından yararlanarak karmaşık hesaplamaların üstesinden gelmek için büyük çapta enerjiye ihtiyaç duyarlar. Ekipmanların çalışması için çok fazla gücün temin edilmesi gerekir. Bu sebeple ciddi oranda ısı üreterek karbon emisyonlarına neden olurlar.
Blockchain teknolojisi üzerinde bulunan her şeyin karbon yaydığını söylemek mümkündür. NFT’ler, enerji tüketiminin yüksek seviyede olmasıyla ve karbon yaymasıyla bilinir. Bu da NFT’lerin etkisi açısından çok önemli bir çevre durumuna işaret eder.
Karbon Ayak İzi Nedir?
Karbon ayak izi; birim karbondioksit cinsiyle ölçülen bir ifadedir. Üretilen sera gazı miktarına göre insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü anlamına gelir.
Karbon ayak izi 2 parçadan meydana gelir. Doğrudan ya da birincil ayak izi ve dolaylı ya da ikincil ayak izidir. Birincil ayak izi, ev gibi ortamlardaki enerji tüketiminde ve ulaşımda harcanan fosil yakıtların yanmasıyla ortaya çıkar.
İkincil ayak izi, tüm hayat döngüsü içinde kullanılan ürünlerin üretimi ve bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı emisyonların ölçüsünü ifade eder.
NFT’lerin karbon emisyonları ile doğrudan, nedensel bir ilişkisi olduğunu söylemek mümkün değildir.
NFT’lerin Ethereum ve Blockchain gibi yüklü miktarda enerjiye ihtiyaç duyan blockchainleri yükseltmesinin, karbon emisyonlarında doğrudan etkisi bulunur.
NFT ortamında madenciliğin çalışma aşamasında elektrik kullanılır. NFT’lerin dikkat çeken bir yanı da daha fazla kişiyi Ethereum ağı üzerine çekmesi özelliğidir. Yeni piyasa katılımcıları böylece daha fazla Ethereum satın alarak ağ kullanımında artış meydana getirir ve daha fazla emisyonun oluşmasına neden olur. Blockchain kullanıldığı kadar enerjiye gereksinim duyar.
Düşük Karbonlu NFT’ler Ne Olacak?
NFT’lerin çevreye karşı etkinin en az olması konusunda düşük karbonlu NFT’lerin öne çıktığını söylememiz mümkündür. Düşük karbonlu NFT’lerin çevreye olumsuz etkisinin asgari seviyede olması sevindiriciyken, platform içinde buna karşı bir teşvik sistemi şimdilik bulunmamaktadır.
Düşük karbonlu NFT’lerin ödüllendirilmesi açısından bir çalışma bulunmazken pek çok NFT’de yüksek karbon yayılımı bulunmaktadır. Örneğin çözünürlüğü yüksek bir NFT eserinin karbon salınımı da bir hayli yüklü olacaktır.
CO2 emisyonları, çevreye NFT’lerin etkisi konusunda bir ölçüt olacaksa gerçek sanat ortamında da çok uzun zamandır devam eden benzer bir sürecin söz konusu olduğu söylenebilir.
Fiziki sanatlar içinde maden çıkarma, kıymetli metallerin ve ahşapların işlenmesi gibi faaliyetler, ciddi boyutta enerji gerektirir. Bununla birlikte geleneksel özellik gösteren sanatın çevre etkisi konusunda bir hesaplamada bulunmak çok daha zordur.
Geleneksel sanatın üretimi ve dağıtım sürecinde karbon ayak izinin önemli seviyelerde olduğunu söylemek mümkündür. Örneğin; bir kargo kamyonunun ya da uçağın bir resim ya da heykeli taşırken çevreye saldığı karbon emisyonunu da bu hesabın içindedir. Üretim ve taşıma alanında da geleneksel sanatın çevreye yaydığı karbon da hafife alınacak türden değildir.
Önlem Alınamazsa NFT Etkisinin Sonucunda Ne Olacak?
NFT’lere destek veren blockchain tabanına sahip olan işlemlerin CO2 emisyonu yaydığı bilinmektedir. Bu etkinin azaltılması konusunda birçok içerik üreticisiyle birlikte NFT pazarı devamlı olarak alternatifler aramasıyla bilinir. Büyük blockchain ağlarında da enerjide daha verimli modellere geçme gayreti söz konusudur. Bu kapsamda çevreyi koruma adımlarından bahsedilebilir.
Her şey çalışmak için üretim ve enerjiye ihtiyaç duyar. Zaman içinde mevcut teknolojilerin de gelişmesi durumu kaçınılmaz olarak ortaya çıkar. Bu süreçte oluşan çevre zararının en aza indirilmesi ve telafi edilmesi önem kazanır.
Herhangi bir önlem alınmadığı takdirde NFT platformunun da çevreye karşı olumsuz etkileri artacaktır. Ancak bununla ilgili alınacak önlemler, doğaya verilen zararın telafi edilmesi şeklinde de olabilir.
NFT’lerin etkisi, ortamındaki hareketliliğin neden olduğu olumsuz çevre etkileri, ağaçlandırma gibi çevre faaliyetleriyle telafi edilmeye çalışılabilir. Tabii bu çok masum değildir ancak en azından çevreye verilen zararın hafifletilmesi açısından önemlidir.
Çevre sorunlarının küresel ısınmayı daha da artıran süreci beraberinde getirmesine karşın çeşitli tedbirler de alınmaya çalışılmaktadır. NFT ve diğer kripto platformlarında harcanan elektrik ve çevreye salınan karbon açısından kötü bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Ancak süreç böyle devam ettiği müddetçe bunun artış göstererek ilerlemesi de kaçınılmaz bir durumdur.