Kripto dünyası içinde yer alan kavramlardan biri de Nuls’tur. Nasıl çalışır ve gelişimi nasıl olmuştur? Sorularına cevap bulacağımız yazımızdaki veriler bilgi aktarma amaçlı olup herhangi bir yatırım önerisi özelliği taşımamaktadır.
Şimdi Nuls hakkında bilgileri paylaşmaya başlayabiliriz…
Nuls Nedir? Nasıl Çalışır?
Kredi kanıtı konsensüs protokolünü tatbik eden modüler bir blok zinciri olarak tanımlanabilir. Oluşturulup geliştirilmesinde, blokaj altyapısının kullanışlılık ve kişiselleştirme hassasiyeti ön plana çıkıyor. Platform içinde bu durumu sağlamak için akıllı sözleşmeler, alt zincirler ve zincirler arası konsensüsü kapsayan özelleştirilebilir modülleri kullanmayı planlıyorlar.
Tasarımı 2 fonksiyonel bölümden meydana gelir. Bunlar Microkernel ve Fonksiyonel modüller olarak bilinmektedir.
Microkernel, ağın temeli konumundadır. Projenin altyapı mekanizmalarını oluşturur. Fonksiyonel modüller ise blockchaine ait fiş-çalıştır bölmelerine sahiptir. Bölmelerin arasında düşük bağlantı söz konusudur. Bu özellik ile istendiği gibi bölmelerin içeri ve dışarı şekilde değiştirmek mümkündür.
Nuls’un Altyapısı
Platformunun dayandığı teknoloji ve altyapı özelliklerini başlıklar altında açıklayarak incelemeye çalışalım…
Modüler Yapı
Mikro çekirdekli modül yöneticisi üzerinden blok zincirine farklı modüller bağlama imkanı mevcuttur. Akıllı sözleşmeler, depolama, fikir birliği ve hesaplar üzerinde özelleştirmeye açık bir kontrol söz konusudur. Modüller ve blok zinciri arasında bulunan ilişkiyi WordPress eklentileri ile web sitesi arasındaki ilişki gibi düşünülebilir.
Çok Zincirli Sistem
Ağ, tüm uygulamaları ana zincirin üzerinde bulundurmaktansa çok zincirli bir sistem üzerinde alt zincirleri kullanmayı tercih eder. Blok doğrulamasının gerçekleşmesi adına alt zincirler, ana zincire rapor sunar ve rapor, blok başlıklarında doğrulama sağlar. Bundan ötürü sistem, bazı çapraz zincir iletişimine gereksinim duyar.
Çapraz zincir doğrulamasını hayata geçirmek için C3D olarak bilinen bir çapraz zincir konsensüs alanına da sahip durumdadır. Kolay anlatımla şunu söyleyebiliriz: Her alt zincirin kendine has konumda bir dizi düğümü bulunur. Sistemde ana blok zinciri ile çapraz zincir arasında iletişim sağlama görevi üstlenen bir dizi düğümü mevcuttur. Çapraz zincir konsensüsünde bulunan düğümlerin her iki zincirde de çalışma gösteren modülleri yüklemesi zorunluluğu mevcuttur.
Kredi Kanıtı (POC) Uzlaşı
Alt zincirde fikir birliğinin istenilen şekilde ayarlanmasına karşın ana Nuls zinciri POC fikir birliğini kullanmayı tercih eder. PoS olarak bilinen Proof of stake kanıtı gibi POC, bir ağ düğümünü harekete geçirmek için belirli bir sayıda jeton kilitlemesini şart koşar. Projede masternodların da uygulanması söz konusudur.
Masternodlara oy kullanmak için 2.000 Nuls ve bir düğüm meydana getirmek için 20.000 jetona gereksinim bulunur. Düğüm, 200.000 oy aldığında bu bir masternode demektir.
Düğümler-masternodlar fikri yeni bir şey olarak görülmüyor. Bunun ile birlikte kredi notu kullanımı konusunda da eşsiz konumdadır. Ağ, her bir düğüm için uzlaşma ödüllerini belirleme özelliği gösteren bir kredi katsayısı hesabı yapar. Bu hesap, Kredi Kardinalitesi= Kapasite Katsayısı + Görev Katsayısı şeklinde olur.
Kapasite katsayısı, daha önce üretimi yapılmış olan blok sayısına göre hesaplanırken görev katsayısı, ihlallere ve üretimi yapılan blokların doğruluk durumuna göre hesaplanmaktadır.
Her yıl 5 milyon jeton dolaşıma girer ve toplam arz lansman sırasında 100 milyondan başlamıştır.
Nuls Ekibi ve Projenin Gelişimi
Oluşturup geliştiren ekip, 30’dan fazla üyenin oluşturduğu projenin var olan piyasa değeri için önemli bir konumda yer alıyor. CEO Liesa Huang ve COO Isaac Kim isimlerince yönetimi yapılan proje, Amerika, Çin, Fransa, İngiltere ve Avustralya’dan ekip üyeleri de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında katkı sunuyor.
Resmi web sitesini incelediğimizde projenin ileriye dönük hedefleri çok güncel görünmüyor. Ancak, ekip 2018 yılı temmuz ayında ana ağı oluşturup başlatmasını gerçekleştirmiş gibi görünmektedir. En son 2.0 üzerinde ciddi bir mesai harcadıkları biliniyor.
Projenin geliştirilip 2.0 versiyonuna geçildiğinde çok dilli modüller, zincirler arası işlevsellik ve bağlantılı ürünler arasında daha iyi konumda arayüzleri kapsamıştır.
Rekabet
Merkeziyetsiz bir uygulama platformu olarak bilinir. Bundan ötürü bu özellikteki benzer projeler ile rekabet eder durumdadır. Ethereum platformu, Nuls’un en bilinen ve güçlü rakibidir. Lisk, yan zincir kullanımı ile biraz Nuls’a benzeyen bir proje özelliği gösterir. Bunun ile birlikte NEO ve Cardano da Nuls’un rakipleri arasında yer alır.
Eşsiz değer önerisi, Modüler kredi kanıtı konsensüs mekanizmasındaki tasarım ve uygulaması ile beraber bulunur.
Nuls’un Piyasadaki Durumu
2017 yılı ekim ayında lansmanından bugüne geçen süre içinde piyasalarda çok dikkat çekici bir atılım göstermedi.
Çoğu altcoin gibi, benimsenme eşiğindeki olumlu fiyat hareketleri kritik önem taşır. Bu süreçten geçtiğini söyleyebiliriz. Nuls projesinin yol haritasında yakın hedef olarak sadece 15 Nuls tabanlı uygulama hedefi görülmektedir.
Nereden Satın Alınır?
İşlem hacminin büyük bir kısmı Bit-Z’de Bitcoin ile bir çift olarak hareket eder. Pek çok madeni kripto para için daha bilinen ve öne çıkan bir seçenek olan Binance’den de Nuls işlemi yapılabilir. Platform üzerinden Nuls için Bitcoin, Ethereum, Binance Coin ve Tether ile işlem yapma imkanı mevcuttur.
Bu bilgilere ek olarak bir düğümü çalıştırarak ve proje ekosisteminde oy kullanarak para kazanma olanağı da bulunur.
Nuls Nerede Saklanır?
Ekibi Windows, Linux ve Mac işletim sistemleri için resmi bir cüzdan olanağı sunar. Buna ek olarak tüm blockchain’in indirilmesine gerek kalmadan madeni paraların muhafaza edilmesini sağlayan hafif bir cüzdan tasarlamışlardır.
Mobil cüzdan konusunda ekibin, AnyBit cüzdanını önerdiği bilinmektedir.
Yorum
Modüler yapısı şüphesiz merkeziyetsiz uygulamalar arasında eşsiz konumdadır. Nuls projesi ciddi bir başarı kaydederek tanınma şansını yakalamasa da geliştirme ekibi, kodu Github deposuna aktarma konusunda gayretini sürdürüyor ve bu kapsamda istikrarlı olarak güncellemeler yayınlıyor.