OmiseGo nedir konusunu açıklarken daha düşük ücretler ile daha hızlı işlem süreleri vaadinde bulunan OMG Network, Ethereum’u zorlayan ölçeklendirme sorunlarının bir bölümünü ortadan kaldırmayı amaçladığı da bilinmektedir.
OmiseGo nedir sorusunun cevabını ayrıntılı olarak inceleyeceğimiz yazımızda kavram hakkında önemli bilgilere değineceğiz.
OmiseGo Nedir?
Ethereum’un ölçeklendirilmesi konusu, popüler konular arasında yer alır. Yıllardır tartışılan bu sorunu çözmek kolay görünmez. Ethereum, konu üzerine geliştirici topluluğu ile çözüme yönelik kullanılabilecek farklı yöntemler üzerinde çalışır.
İsmi kısa süre önce OMG Network olarak değiştirilen OmiseGo ise burada bir çözüm olarak karşımıza çıkar. OMG Network, platform için daha hızlı işlem süreleri ile daha düşük işlem ücretleri sunmayı vadeder.
OmiseGO Ayrıntıları
OmiseGo, Ethereum üzerinde güvene dayalı olmayan bir şekilde değer transferi yapmak için bir Katman 2 çözümü olarak öne çıkar. Ethereum güvenliğinden taviz vermeden işlem ücret ve sürelerini düşürmek esas amaçtır.
OMG Network ağı, Ethereum’un şu sıra karşı karşıya bulunduğu ölçeklenebilirlik sorunlarının çözülmesine yardımcı olmak amacı ile vardır.
OmiseGO (OMG) Nasıl Çalışır?
OMG Network’un bir Katman 2 çözümü olduğuna değinmiştik. Katman 2 çözümler, var olan bir blockchainin üzerine kurulur. İşlemler, ikincil bir katman üzerinde işlendiği için Ethereum blockchainin değerli blok alanı da boşa çıkma durumu ile karşılaşır. Bir Katman 2 çözümünü bazı özellikleri ile blockchain üzerindeki bir blockchain olarak düşünmek mümkündür.
OMG Network, Ethereum ile aynı düzeyde güvenliğe sahip olmayı hedefine alır. Ancak bunu daha düşük işlem ücretleri ve daha hızlı işlem süreleri sunarak yapmaya çalışır. Bunun ile birlikte tüm ERC-20 tokenları ve ETH ile çalışma özelliği de mevcut bulunmaktadır.
OMG Network, hemen hemen Ethereum kullanan herkesi mutlu edebilecek seçenekler sunması ile bilinir. Ethereum ağı, heyecan veren birçok inovasyon açıklamış olsa da bazı zamanlar özellikle de küçük işlemlerde çok masraflı bir görünüm kazanabilir.
OMG Network, başarısını somut bir örnekle de ispat etmiş durumdadır. Dünyanın en büyük sabit coini olarak bilinen Tether’in (USDT) arzının bir bölümü OMG Network üzerinde çıkarılarak kullanıcı ile buluşmuştur.
OMG Network, Ethereum’u ölçeklendirme amacında olan Optimism, Loopring ve zkSync gibi birçok rakibi içinde Katman 2 çözümü sunması ile benzersiz bir konumdadır.
OmiseGO (OMG) Neden Önemli?
Ağ tıkanıklığı, Ethereum için önemli bir sorun olarak ortaya çıkar. Ethereum üzerinde yapılan işlemler genellikle hızlıdır ve 15-20 saniye içinde onaylanması durumu söz konusudur. Ancak gas ücretleri çok yükseldiğinde işlem süreleri de uzayarak saatler, hatta günler almaya doğru gidebilir.
Örneğin; daha yüksek gas ücreti ödeyen işlemler ağa ilk eklendiği için daha düşük bir gas ücreti teklifi verildiğinde işlem, uzun bir süre onaylama için beklemede bulunabilir. Ağ yükü, yani blok üzerine yönelen talep artış gösterdiğinde doğal olarak gas ücretleri ve işlem sürelerinde de yükseliş meydana gelecektir.
Böyle bir durum ortaya çıktığında işlemin onaylanması için daha yüksek bir ücret ödeme ya da gas fiyatlarının düşmesini beklemek seçenekleri söz konusu olur. Bunlar göz önüne alındığında yük altında bulunurken Ethereum ağının 2 sorun ile karşı karşıya olduğu söylenebilir. Bunlar; yüksek gas ücretleri ve uzun onaylanma süreleri olarak belirgindir.
OMG Network, sorunu masrafı düşük, hızlı yüksek olan işlemler sunarak çözme gayretine girer. Ethereum kullanma oranına kıyas ile yaklaşık üçte bir masraf ile saniye başına işlem sayısını (TPS) binlere çıkarmış olur.
Bu çözüm ile sadece token alıp satmaya yönelik bir çıkış yolu sunulmaz. Ethereum platformu üzerinde kullanıma açık bulunan çok sayıda DeFi uygulaması ile beraber ağ tıkanıklığı sorun olmaya devam eder.
Ethereum 2.0 yükseltmesi Ethereum’u ölçekleme özelliğine sahip bulunsa da Katman 2 çözümlerine yönelik oluşan ihtiyacın gelecek zamanda da sürmesi ihtimali söz konusudur. Bunun ile birlikte Eth2’nin tam anlamı ile kullanıma sunulması yıllar sürme olasılığını da beraberinde getirmektedir. Ethereum kullanıcıları gas masraflarının düşmesi ve işlemlerin hızlanması için uzun bir süre beklemeyi göze alır mı, sorusu bu durumda kendini belli edecektir.
OmiseGO (OMG) Kullanım Alanları
Kripto borsaları daha hızlı ve masrafı düşük olan ERC-20 token işlemleri için Ethereum ağı yerine OMG Network’ü tercih edebilir. Borsalar gibi cüzdan sağlayıcıları da hızlı, verimi yüksek ve masrafı düşük olan sistemlerden yararlanabilir.
Bu tarz sistemler genellikle finansal varlıklar ve kripto paralar şeklinde düşünülse de OMG Network, topluluk puanlarının güvene dayanmayan bir biçimde işlenmesi ve çeşitli diğer çevrimiçi ödül sistemleri için de kullanılabilme özelliğine sahip bulunmaktadır. Örneğin, Reddit’in topluluk puanı sistemi OMG Network ile birlikte kullanıldığında çok verimli sonuç aldığı görülmüştür. Buna imkan tanıyan kısa süre önce geliştirilmiş olan Topluluk Puanı Motoru’dur (CPE).
OMG Token
OMG token, staking tokenı olarak geçer ve projenin geliştirilmesini fonlamak amacı ile ortaya çıkmıştır. OmiseGo, 2017 senesinde bir ICO düzenleyerek 25 milyon USD varlık toplama başarısı göstermiştir.
OMG, ağ üzerinde işlem ücretlerini ödeme yöntemi olarak da tercih edilebilir ancak diğer coinler için desteğin geliştirilme aşamasında olduğu biliniyor.
Token aynı zamanda, ağ node’larını çalıştırıp blokları doğrulayan doğrulayıcılar tarafından da kullanılma özelliğine sahiptir. Bu tür doğrulayıcılar, hizmetleri karşılığı olarak işlem ücretleri üzerinden kazanç sahibi olur.
OmiseGo Avantajları
OmiseGo avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Çok güçlü bir ekibe ve danışmanları bünyesinde bulundurması,
- Gelişim kapasitesi tüm blockchain projeleri içinde en iyi durumda olanı,
- Blockchain teknolojisini ileriye götürecek olan ölçeklendirme çözümleri konusunda önemli sonuçlar alması,
- Çekirdek ekibin çevresinde sağlam bir topluluk kurularak zaman ile gücünü ispatlaması,
- Plazma üzerine yapılan ilk çalışmalardan birini hayata geçirmesi.
OMG coin şirketi, Alipay gibi kuruluşlara hizmet veren bir ödeme işlemcisine sahip bulunuyor. Bu durumun karşılığı 450 milyon Çinli kullanıcı olarak yansıyor.
Tayland gibi önemli bir ülkenin bankacılık sisteminin ve Ethereum altyapısının sahibi olması
OMG danışma kurulu içinde Vitalik Buterin, Joseph Poon ve Gavin Wood isimleri bulunuyor.
Bu avantajların yanında bazı olumsuz özellikler de OmiseGo içinde mevcut bulunuyor. Dev bir görüntü veren kripto pazar içinde bir kripto paranın geniş bir kullanıcı tabanına ulaşması kolay görünmüyor. Bir kripto parayı ilk pazarlayanın daha çok kazandığı biliniyor. Birçok kripto para, bankacılık hizmetinden yararlanmayan kullanıcıları elde ederek bir kullanıcı tabanı kurmayı amaç ediniyor. Bu durum da kolay bir süreç olarak görnünmüyor.
OmiseGO (OMG) Nasıl Saklanır?
OMG bir ERC-20 token olması sebebi ile birçok farklı cüzdanda muhafaza edilebilir. Yazılım cüzdanlarını web ya da mobil üzerinde ya da Binance gibi borsalarda kullanabilmek mümkündür.
OMG, MyEtherWallet ya da MyCrypto ile bütünleştirilerek Ledger ve Trezor gibi soğuk depolama donanım cüzdanlarında da saklanma özelliği mevcut bulunmaktadır.
OMG Network Yorum
OMG Network, Ethereum ölçeklenebilirliğine dair var olan sorunları çözmeyi amaçlamak için vardır. Blockchain üzerinde bulunan finans hizmetleri için hızlı işlem süreleri ve gas masrafı açısından düşük özellik sunan bir değer transfer katmanı olarak bilinir.