Bitcoin Ajandası

Omuz Baş Omuz Formasyonu (OBO) Nedir?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. Omuz Baş Omuz Formasyonu (OBO) Nedir?

Omuz Baş Omuz Formasyonu (OBO) Nedir?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
8 0

Formasyon, fiyatların hareketleri neticesinde meydana gelen ve ayırt edici nitelik barındıran biçimlerdir. Bu çerçevede pek çok farklı grafiğe rastlamak mümkündür. OBO olarak kısaltılan omuz baş omuz formasyonu da bunlardan biridir. Söz konusu formasyon çeşidi yatırımcılara ipucu vermesi bakımından oldukça önemlidir.

Omuz Baş Omuz (OBO) Formasyonu Nedir?

Omuz Baş Omuz (OBO) Formasyonu Nedir?
Omuz Baş Omuz (OBO) Formasyonu Nedir?

Teknik analizde önemli bir yere sahip olan biçimler arasında omuz baş omuz formasyonu da bulunmaktadır. Düşen ya da yükselen bir trendin artık bitmekte olduğunu gösteren omuz baş omuz formasyonu (OBO) oluşum aşamasında da trend yönünün değişime uğrayacağını bildirir.

Düşen ya da yükselen bir trend sona ererken ve bununla beraber yön değiştireceğinin sinyalini verirken omuz baş omuz formasyonu oluşturur. Eğer böyle bir formasyon çeşidi ile karşı karşıya kalırsanız anlamalısınız ki fiyatlar direnç ya da destek seviyesini aştığında hareket var olan trendin aksi tarafında olacaktır.

Bilindiği üzere fiyat hareketleri doğrusal olmayan trendler şeklinde oluşum göstermektedir. Bu sebeple fiyat değerleri genel olarak birbirine benzemekte olan biçimler meydana getirirler. Piyasa analizi gerçekleştirirken oluşmuş formasyonlar son derece önemli bir yer tutarlar. Gerek trend değişimlerini gözlemlemek gerekse söz konusu değişimleri yorumlayabilmek adına formasyonlardan faydalanılır.

Söz konusu formasyon yatırım yapacak olan kişilere önemli ipuçları ve fikirler verebilir. Trend devam formasyonları ve trend dönüş formasyonları fikir almak için kullanılır. Omuz baş omuz formasyonu da trend dönüş formasyonları arasında yer almaktadır. Bu formasyon 3 ayrı tepeden meydana gelir. Bu tepelerden biri yüksek, onun iki tarafında kalanlar ise ortadakine göre daha kısadır.

Omuz adı verilen sol kısımdaki tepe meydana gelince fiyat değerlerinde çekilme sonlanmış olur. Boyun düzeyinden gelen alım sayesinde ralli tekrardan kendini gösterir ve bu şekilde fiyatlar sol tepenin hizasına geçmiş olur. Meydana gelen tepe baş olarak isimlendirilir. Bu formasyonun hedefini saptayabilmek için boyun ve baş arasındaki fark hesaplaması yapılır. Çıkan fark boyun seviyesinden çıkarılır ve bu sayede formasyon hedefine ulaşılmış olur.

Omuz Baş Omuz Formasyonu Nasıl Oluşur?

Omuz baş omuz formasyonunun nasıl oluştuğu birçok yatırımcının merak ettiği bir konudur. Boğa piyasalarında trend dönüşümü esnasında görülmekte olan söz konusu formasyon sonraki ayı sezonuna girmek üzere kullanılmaktadır. 3 ayrı tepeden oluşan baş omuz baş formasyonunda en yüksek tepe baştır. Tepelerin alt kısmında yer alan biçimler ise vadiyi andırır. Bu vadi biçimlerine boyun çizgisinin eşlik ettiği bilinir. Üçüncü tepenin birinci tepeden daha yüksek seviyede olduğu gözlenebilir. Fakat baştan daha yüksek seviyede bulunamaz.

Omuz baş omuz formasyonunda ilk aşamada yatırımcıların saldırgan pozisyonda bulunduğu görülür. Söz konusu hareketlenmede sol tepe yani sol omuz bölümü meydana gelir. Fiyatlarda oluşum gösteren dalgalanmalar piyasada düşüşe sebebiyet verebilir. Düşüşün ardından evvelki dalgada “kâr” yapma imkânını kaçırmış olan bireyler fiyat değerlerinin tekrar düşüp ardından yükselişe geçeceğini düşünürler. Bu sebeple de atılım hamlesini gerçekleştirirler.

Bundan sonra ikinci aşama kaydedilmeye başlanır. Bu aşamada yatırımcı birey yeni trend değerlerini görürler. Bu da yeni saldırı hamleleri yapmaları anlamına gelir. Bu saldırılar neticesinde evvelki tepenin hemen yanına bir tepe daha eklemiş olurlar. Baş bölgesinde de yeniden kâr satışlarının oluşum göstermesi söz konusudur. Fiyatlarda dalgalanma meydana gelir ve düşüş gözlenir.

Fiyat düşüşlerinin ardından fiyatlar boyun kısmına ulaşır. Bu noktada yatırımcı birey yine bir fırsat yakaladığını düşünerek alım işlemi gerçekleştirirler. Baş ve sol omuz kısmından herhangi bir yarar sağlayamamış olan bireylerse fiyat değerlerinin tekrardan yükselişe geçeceğini düşünürler. Fakat alıcı miktarında azalma olduğu için zirveyi görmeden bir tepe daha oluşturur ve düşüş yaşamaya başlar. Bu da yeni bir tepenin yani sağ omzun oluşmasını sağlar.

Sağ omuz meydana gelince profesyonellik kazanmış olan yatırımcı bireyler zirvenin aşılamaması sebebi ile trendin bozulmaya uğradığını görerek satış işlemi gerçekleştirirler. Bundan sonra ise son aşamaya geçilir. Boyun çizgisi son aşamada önemli bir yer tutar. Boyun çizgisinin bulunduğu desteğe fiyatların ilerlediği görülür.

Desteğin kırılma eylemi ile birlikte sonradan gelmiş olan yatırımcı bireyler paniklerler ve sonuç itibarıyla önem arz eden bir düşüşle karşı karşıya kalınmış olur. OBO formasyonunda boyun çizgisinin ehemmiyeti son derece büyüktür. Çünkü bu çizgi alım ve satım kararlarının alındığı, bunun yanı sıra formasyonun onay aldığı direnç çizgisi ya da destek çizgisidir.

Baş ve sol omuz olarak isimlendirilen tepelerden gelen satışların destek aldığı kısımlar birleştirilir ve ortaya boyun çizgisi adı verilen çizgi çıkar. Bu çizgi daima yatay olmak durumunda değildir. Zaman zaman yukarı yahut da aşağı eğimli olmak sureti ile çizildiği de görülebilir. Eğer boyun çizgisi aşağı tarafa doğru hareket ettiyse yeniden boyun çizgisine doğru ilerleyerek satış açısından ikinci bir fırsat doğurur.

Omuz Baş Omuz Formasyonunun Geçerli Sayılabilmesi için Gerekenler Nelerdir?

Omuz baş omuz formasyonunun geçerli olabilmesi adına birtakım şartlar gerekir. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Söz konusu formasyon gerçekleştiği zaman baş ve boyun çizgisi arasında meydana gelen mesafe kadar düşüşün beklenmesi söz konusu olur.
  • Omuz baş omuz formasyonu biçiminin hafiften sola eğimli yahut da düz olması gerekir.
  • Meydana gelen kırılmayı teyit etmek maksadıyla re-test dönüşlerine ya da son mum kapanışlarına göz atılmalıdır.
  • OBO biçimi yükselmekte olan bir trend üzerinde oluşum gösterir.
  • Mevcut boyun çizgisi yüksek bir hacimle birlikte aşağı tarafa doğru kırılmış olmalıdır.
  • Baş tepeyle omuzların seviyeleri aynı olabilir ancak baştan daha yüksek olmamalıdır.
  • Omuz yüksekliklerinin çoğunlukla birbirine orantılı biçimde meydana gelmesi beklenir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir