Paper Wallet, kripto para birimlerini başta siber saldırılar olmak üzere çeşitli tehditlere karşı korumak amacıyla kullanılan bir tür çevrimdışı cüzdan olarak ifade edilir. Bu türden kâğıt cüzdanlarda fiziki olarak kripto para birimi değil, o para birimine erişim sağlanacak anahtar ve şifreler saklanır. Üstelik kâğıt cüzdan tek başına herhangi bir maddi değere sahip değildir.
Günümüzde birçok kripto para yatırımcısı açısından merak konusu olan Paper Wallet, özellikle de güvenilirliği, avantajları ya da dezavantajları gibi konularda araştırma konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bitcoin Ajandası olarak bu içeriğimizde kâğıt cüzdanların ne işe yaradığı, güvenilir olup olmadığı, kullanıcılarına ne gibi avantajlar sağladığı gibi detaylardan bahsettik.
Paper Wallet (Kâğıt Cüzdan) Nedir?
Paper Wallet, başka bir deyişle kâğıt cüzdan, kripto para birimlerini siber saldırı, kötü amaçlı yazılımlar ve bu gibi risklere karşı koruyabilmek adına tasarlanan bir çeşit çevrimdışı cüzdan olarak tanımlanmaktadır. Bu anlamda oldukça güvenli bir yöntem olarak kabul edilen Paper Wallet, fiziki olarak kripto paraları değil, o paralara erişim imkânı sunan şifre ve anahtarları saklamak üzere tasarlanmıştır. Dolayısıyla tek başına herhangi bir maddi değere sahip değildir.
Kâğıt cüzdanlar, yatırımcıların sahip oldukları kripto varlıkları herhangi bir merkez, borsa ya da sisteme gerek olmadan ceplerinde taşıyabildikleri bir kâğıt üzerine yazılı rakamlar sayesinde saklayabilmesine olanak sağlamaktadır.
Paper Wallet’te yazılı olan bilgiler, insanların bu cüzdanlara para transfer etmesine olanak sunan halka açık anahtar (public key) ve fon harcamalarına ulaşmasını sağlayan özel anahtar (private key) gibi bilgilerden oluşmaktadır. Bu tür cüzdanlarla alakalı bilgi sahibi olunması gereken en önemli konuysa Bitcoin’lerin kâğıt cüzdanlarda çevrimdışı olarak saklanamamasıdır. Bu durumda yalnızca Bitcoin adresini çevrimdışı olarak saklayabilmek mümkündür.
Kâğıt cüzdanlar 2011-2016 yılları arasında son derece popüler olan bir kripto varlık saklama yöntemiydi. Fakat bu türden cüzdanlar bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğinden günümüzde kullanımı pek fazla tavsiye edilmeyen saklama yöntemi olarak değerlendirilmektedir.
Paper Wallet, kâğıdın fiziksel açıdan kırılganlığı sebebiyle kolaylıkla zarar görebilmekte ve hatta imha edilebilmektedir. Ayrıca kâğıt cüzdanların basımında kullanılan cihazların güvenliği de bu hususta ayrı bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Paper Wallet basımından sonra yazdırılan verileri saklamayan bir bilgisayar ve yazıcı kullanılması gerekmektedir.
Paper Wallet Güvenli mi?
Paper Wallet ile alakalı en çok merak edilen konulardan biri güvenli olup olmadığıdır. Kâğıt cüzdan, internet bağlantısı olmadan kullanılan bir cüzdan türü olduğundan, çevrimiçi olarak gerçekleştirilen siber saldırılara hedef olmamaktadır. Bu açıdan güvenli bir saklama aracı olduğunu söyleyebilmek mümkün olurken, kaybolma, çalınma ya da zarar görme gibi olumsuz etkenleri de bulunmaktadır. Dolayısıyla bu tür saklama araçları riskli araçlar olarak kabul edilmektedir.
Paper Wallet Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Paper Wallet avantajları ve dezavantajlarından iki ayrı başlıkta bahsedebiliriz:
Avantajları
Fiziksel cüzdanlar uzun zamandır Bitcoin saklamanın en güvenli yolu olarak tercih edilmektedir. Bu cüzdanlar doğru bir şekilde tasarlandığında ve belirli tedbirler alındığında zararlı yazılım ya da art niyetli saldırganların Bitcoin’lere erişimini engelleyebilmek mümkündür. Bir Paper Wallet, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini kötü amaçlı yazılımlara, siber saldırılara ya da bu gibi risklere karşı koruyabilmenin en güvenilir yoludur. Bu aşamada sıradan bir para birimi olarak basılan para biriminin Bitcoin ya da diğer kripto para birimleri olmadığını unutmamak gerekir.
Kâğıt cüzdan servislerinden bazıları, kullanıcılarına çevrimdışı olarak yeni adresler ve anahtarlar oluşturabilme imkânı sağlamaktadır. Bunu imkanlardan faydalanabilmek için kullanıcıların cüzdan oluşturucuyu bir HTML adresi olarak indirmesi ve internet bağlantısı olmadan çalıştırması gerekir. Çevrimdışı adres oluşturma ihtimalinden dolayı çoğunlukla soğuk cüzdanlara bir alternatif olarak nitelendirilmektedir.
Diğer yandan kâğıt cüzdanların güvenilir olmasının en önemli nedenlerinden biri analog olmalarıdır. Bu durumda siber saldırganlar ve sadece online olarak gerçekleştirilebilen diğer saldırılar kâğıt cüzdanlara herhangi bir etki etmemektedir.
Dezavantajları
Kâğıt cüzdanlar güvenlik konusunda avantaj sağlarken, bazı cüzdanlar çeşitli risklere sahip olmasıyla bilinmektedir. Her ne kadar siber saldırganların bu tür cüzdanlara erişimi mümkün olmasa da bu önemli erişim anahtarı ve şifrelerine ulaşabilmenin farklı yolları bulunmaktadır. Bu durumu bir örnekle izah etmek gerekirse; daha büyük ağlarla bağlantılı olan yazıcılar çoğu zaman bilgi depolamaktadır. Bu durumda cüzdanın oluşturulması esnasında anahtarları çalmak adına siber saldırılara ilişkin yazılımlar yazıcılara gizlice yüklenebilmektedir.
Kalitesiz mürekkebe sahip olan bir yazıcıdan çıkan Paper Wallet, zaman içerisinde akma, bulaşma, solma ve bu gibi durumlarla cüzdanı kullanılamaz hale getirebilmektedir. Cüzdanın çalınması, kaybolması, yırtılması ya da zarar görmesi halinde aynı kaygılar yaşanabilmektedir.
Diğer yandan kullanıcının anahtarlardan birini yanlış okuması ya da cüzdan yazılımının, yazdırılan anahtarı artık okumaması gibi durumlar da yine Paper Wallet dezavantajları arasında yer almaktadır. Ayrıca bu tür cüzdanlarda fonlar ile aynı cüzdan üzerinden işlem yapılamamaktadır.
Paper Wallet Nasıl Alınır?
Günümüzde yatırımcıların Paper Wallet satın alabilmesi için hizmet veren bazı internet siteleri bulabilmek mümkündür. Yatırımcıların bu türden bir cüzdana sahip olabilmesi için bu sitelere erişim sağlaması ve anahtar oluşturması gerekir. Anahtar oluşturma işlemi esnasında internet bağlantısının kopması, güvenlik düzeyini artırmanın bir yolu olarak ifade edilmektedir. Anahtar oluşturulmasının ardından tarayıcı geçmişi temizlenerek önlem seviyesi artırılabilmektedir.
Kâğıt cüzdanın basılı halini alabilmek için kullanılan yazıcının büyük ağlarla bağlantısı olması halinde çalınma riski söz konusu olabilir. Bu da baskı alınırken internet bağlantısının kesilmesi ve olabildiğinde güvenli bir zeminde baskı alınması mecburiyetini beraberinde getirmektedir. Özellikle de kâğıt cüzdan basılırken şifrenin dahi şifreleyerek yazılması önerilmektedir.