Petro nedir açıklaması içinde bu kripto paranın, Venezuela’nın petrol, altın, elmas ve gaz rezevlerinden destek aldığı bilgisi de yer alıyor. Venezuela Devleti, 5 milyar petrol varilini kripto paraya ayırmış bulunuyor.
Petro nedir sorusuna cevap ararken coin için pre-mined özelliği ile öne çıktığını da belirtmekte fayda görünüyor. Venezuela hükümeti, üretilmesi ve kontrol edilmesinde yetki sahibi konumunda olduğu gerçeği de ortaya çıkıyor.
Petro Nedir?
Bolivar dışında dolar ve euro gibi gelenekselleşmiş paralar ile beraber diğer kripto paralar ile satın alınmaya açık durumda bulunuyor. 20 Şubat itibari ile başlayan özel ön satışlar ile %60 indirimli kripto para satış imkanı ortaya çıktı. Açıklanan bilgilerde içlerinde Türklerin de bulunduğu yatırımcıların yatırımları sonrası 735 milyon dolar toplandı.
Petro Değeri Nasıl Belirleniyor?
Venezuela hükümeti tarafından yapılan açıklamada 1 Petro coinin, 1 varil petrol tarafından desteklenmesi sebebi ile aynı fiyat üzerinden satılması durumu söz konusudur.
Ne alınabileceği ilk başta çok merak edilmişti. Mal ve hizmetler sunan birçok yerde geçerli olması için çalışılıyor. Venezuela’nın asıl hedefinin de üzerinden ekonomiye ciddi bir nefes almak olduğu görülüyor. Günden güne gittikçe daha fazla yaygınlaşması ve günlük hayat içinde yerini almasının da söz konusu olabileceği düşünülüyor.
Petro Nasıl Satın Alınır?
Yatırım yapmak isteyenler, kripto paranın resmi sitesi üzerinden girişimde bulunabilirler. Satın alımının nasıl yapılacağına dair açıklayıcı bir bölümü aşağıda maddeler halinde hazırladık:
Resmi satış sitesini ziyaret edin,
Bir şirket olarak başvuru söz konusu ise Persona Juridica, şahıs olarak başvuru var ise Persona Natural seçeneği işaretlenmeli,
Açılan sayfa içindeki ilk kutuya isim ve soy isim, ikinci kutucuğa kimlik türü (Pasaport ve benzer), üçüncü kutucuğa kimlik veya pasaport numarası, dördüncü kutucuğa ülke, son kutucuğa da e-mail adresi yazılması gerekiyor,
3. aşamadaki tüm bilgileri doldurup onayladıktan sonra bir mail gelmesi beklenir. Gelen mail içindeki bağlantıya tıklanır,
Bağlantıyı kapsayan web sayfası Offer başlığı ile açılır. Bu bölümde coin için hangi yöntem ile alınacağı belirlenmeli. Örneğin; dolar, euro, BTC ya da ETH gibi,
En az ve en fazla teklif miktarları girilmeli ve Para kaynaklarının yasal olduğunu beyan ederim kutucuğu işaretlenmeli. Devam için captcha’daki kutucuğa tıklanmalı,
[email protected] adresinden Data update: Başlığı olan bir e-mail geldiğinde bu e-maildeki link üzerinden Documentation ekranına gidilebilecek. Buraya telefonu numarası bilgisi girip pasaport ile kimlik kartı görüntüleri yüklemek ve Accept seçeneğine tıklamak gerekir,
Ekranda çıkan Verilen tüm belgelerin tamamı ile güvenilir olduğunu kabul ederim, anlamındaki yazıya, karşılığı evet olan SI onayını verip Accept tıklanmalı,
Sonraki aşamada kaydın başarılı olduğunu belirten ve başvuruyu onaylamak için bir kod ileten bir başka e-mail daha gelecek,
E-mailde bulunan doğrulama kodunu, belirtilen adrese girerek başvurunun onaylanması beklenmeli,
Çıkan ekranda onayın başarılı olduğunu bildiren bir bilgi görülecek. Sonraki süreçte bir cüzdan ve hesap oluşturulduğu bildirimini veren bir e-posta alma beklenir.
Yorumlar
Venezuela ekonomisine olumlu yansımasını yüksek olasılık olarak görenler bulunduğu gibi ekonominin daha da kötü tepkiler vereceğini düşünenler de mevcut. Pahalılığın ve işsizliğin yüksek düzeyde olduğu Venezuela ise çıkış yolu olarak kripto paradan vazgeçecek gibi görünmüyor. Özellikle petrol ülkesi özelliği bulunan Venezuela’da Petro’nun bir varil petrol üzerinden endekslenmesi de somut yansıyışı sağlayacak gibi görünüyor.
Venezuela dışında yer alan yatırımcıların bu coin konusunda iyi araştırma yapıp karar vermeleri gerekiyor. ABD ise Venezuela’nın yaptırımları ihlal ettiğini ve kullanıcıların dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
Venezuela Ekonomisinde Petro Etkisi
2018 yılı itibari ile sürümü gerçekleştiğinde, Venezuela ekonomisinin çok kötü bir çıkmazda bulunduğu bir döneme rastlıyordu. Petrol zengini olan ülke ekonomisindeki kötü seyir ise bir başka tartışma konusudur.
Ülkedeki finans işlemlerinin %77’sinin banka kartları ile yaklaşık %19’unun ise dolar ile yapıldığını açıklayan Maduro, işlemlerin sadece %3,4’ünde nakit para kullanımına işaret etti.
Nakit Kullanım Azaldı
Venezuela ulusal para birimi bolivarın son 3 yıl içinde %99 değer kaybetmesi nedeni ile Venezuela’da nakit para tercihi giderek azalış gösteriyor. Venezuela hükümeti, hiperenflasyonun ABD yaptırımları ile daha da kötüye gittiğini, ABD’nin Venezuela’nın petrol satışına ve yurt dışında bulunan altın rezervlerine erişimine engel koyarak Venezuela ekonomisine büyük zarar verdiğini belirtiyor.
Venezuela, uluslararası ve yurt işi işlemleri ile birlikte petrol ticareti yaparken de bu coini kullanıma alarak ABD yaptırımlarını aşmak amacını hedefliyor. En son Ocak 2021 itibari ile Devlet Başkanı Maduro’nun %100 dijitalleşme vurgusu dikkat çekmişti.
Güney Amerika’da Kripto İlgisi
Kripto paralara ilgi, yalnız Venezuela’da bulunmuyor. Aynı zamanda diğer Güney Amerika ülkelerinde de kripto para girişimleri mevcut. En son El Salvador, Bitcoin’i resmi para birimi olarak ilan etmiş ve Honduras’ta da kripto ATM açılacağı duyurulmuştu.
Kripto paranın ilgi gösterildiği Güney Amerika ülkelerine dikkat edildiğinde hemen hemen hepsinin kırılgan ekonomik yapıya sahip olduğu görülüyor. Ülkelerin ekonomik çıkmaza düşmeleri de kripto paralar ile çıkış yolu aramalarına neden olabiliyor. Kripto paraların özellik ile çok fazla umut bağlanarak pek çok girişimlerin olduğu Güney Amerika ülkelerinde izleyeceği seyir ve alacağı sonuç, diğer ülkelere de iyi ya da kötü örnek teşkil edecek durumda görünüyor.