Reef Finance, bir DeFi protokolü içeriğinden diğerine atlamak yerine; borç verme, ödünç alma, stake etme ve DeFi’nin diğer popüler özelliklerini kolaylaştırmak için birden fazla kaynaktan nakit toplaması yapar.
Reef Finance, müdahaleci olmadan buna yönelik işlem sergilemeye göre DeFi verim değerinden üst düzeye çıkarmayı ve otomatikleştirmeyi kolaylaştırarak farklı risk kategorilerine göre getiri oluşturmayı hedefleyecektir. Ayrıca, Reef gözetim altında tutulmadan işlem yapar ve bu da kullanıcılar için platformu kullanmak adına özel anahtarları vermeleri gerekmediği anlamına gelir.
Reef Finance, zincir aralarında entegrasyonlar için likidite yani nakit toplama ve çok zincirli, yapay zeka odaklı bir akıllı getiri motorunu birleştirmesiyle kişiselleştirmiş bir kripto yatırım platformunu oluşturmaktadır. Ayrıca Reef, Polkadot tarafından desteklenmenin yanında bir de Polkadot işlem gördüğü alanda aynı sağlam güvenlik yapısını paylaşmaktadır.
Reef Finance’ın Kuruluşu ve Arka Planı
Reef Finance, 2019 yılında kurulmuştur ve şirketin şu anki CEO’su ve kurucu ortaklar arasında Denko Mancheski tarafından kurulmuştur. Proje, Eylül 2020’de Polkadot’ta ve sonraki Aralık’ta da Binance Launchpool’da başlatılmasıyla bu kurulumun ilerlemesinden sonra REEF token Binance Smart Chain’de (BSC) de kullanılabilir hale gelmiştir.
Reef ekip üyelerine bakıldığında, güçlü ilişkiler ve sinerji yaratarak uzun bir birlikte çalışma geçmişine sahip olmuşlardır. Birçok ekip üyeleri arasında kripto firmaları için ticaret algoritmalarına ve analitik araçlar oluşturma konusuna, geri kalanı ise blockchainler üzerinde çalıştırmaya yarayan yazılımı oluşturma alanında deneyim sahibi olmuşlardır.
Proje, kurucuları tarafından denizde resif ekosistemlerine benzeterek Reef olarak adlandırılma yapılmıştır. Bir mercan resifine bakıldığında bir ekosistemi tüm bileşenlerinden bir bütün oluşturmayı sağlamak için nasıl birlikte çalıştığı görülür. Reef Finance, kullanıcıları için bütünlüğün birlikte nasıl çalıştığı konusunda deneyim yaparak görülmeyi de kolay hale getirebilmek için tüm bağımsız projeleri DeFi’de bir araya getirmek istemektedir.
Projede o zamanlardan itibaren birkaç Ethereum ve Polkadot tabanlı blockchain projeleriyle entegre olarak görülmüştür. Bu, herkes için kullanılabilecek olan bir DeFi protokolleri arasında birlikte çalışabilirlik için basit ve hızlı yanıt veren ortamı oluşturmuştur.
REEF Token
Eylül 2020 gibi dönemlerin içerisinde düzenlenen özel bir satış içerisinde Reef Finance, REEF token başına 0.0009 dolar ile 0.00125 dolar arasında olmak üzere 3.9 milyon dolar toplayarak daha sonrasında Aralık 2020’de token başına 0.02792 dolardan işlem görmeyi başarmıştır. Bu, erken dönemlerde ise özel yatırımcılar için bazı güzel kazançlar sağlanmasına sebep olmuştur.
REEF token, Reef Finance platformuna yönelik yerel yardımcı program token’larıdır. Platform kapsamında, yönetim mekanizmaları ve protokolün ödül yapısını güçlendirmeyi içeren çeşitli işlevleri de değişim aracı olarak da kullanılabilir ve birkaç borsada işlem yapılabilir durumdadır.
REEF Token’ının Dört Temel Kullanımı
Yönetim: Yeni özelliklerin yayınlanması ve sistemdeki belirli parametrelerin yeniden ayarlanması gibi farklı teklifleri oylama tercihi sunar.
Protokol ücretleri: Bir sepete giriş-çıkış yeniden tahsis, yeniden dengeleme ve diğer faaliyetler gibi işlemler için ücret ödemenin yanında aynı zamanda havuzlar arasında likiditenin taşınmasına yardımcı olur.
Stake etme: Tercih edilen APR ile faiz kazanmak için çeşitli havuzlarda stake işlemi uygulanabilir.
Getiri Dağılımı: Sepetteki faaliyetler tarafından üretilen kârın, ödeme oranını seçilebilir.
Ağı sürdürme kısmında yardımcı olarak REEF tokenleri oluşturmanın bir yolu daha varsa o da şudur: “Network Collators (Ağ Düzenleyicileri)” adlı grup parachain’in tam bir kopyasını tutarak ve Polkadot Ledger’in oluşturulmasına yardımcı olan yeni blokları oluşturmasından geçmektedir. Ağ Düzenleyicileri, ağın güvenilirliği ve doğruluğu ile korumaya yardımcı olmalarıyla birlikte karşılığında, REEF tokenleri ile ödüllendirme yapılır.
Ağ Düzenleyicilerine yönlendirme yapılan REEF token’lar, protokol ücretleri olarak yapılan “gas” ödemelerinden gelir ve diğerlerinin yanı sıra işlem işleme, akıllı sözleşmelerin dağıtımı ve yönetişim önerileri sunmak gibi, ağ düzenleyici ücretlerinin ödenmesini gerektiren bir dizi işlem vardır.
Reef Kripto Para Birimi Nasıl Çalışır?
Reef Finance, çeşitli kaynakların yanı sıra nakit para yani likidite çeker ve bunları Compound, Aave, Synthetix ve Uniswap gibi farklı Defi protokollerinde çalıştırmaya başlar. Bu sadece likiditeyi dengeleme konusunda yardımcı olmakla kalmadan, aynı zamanda kullanıcılara en iyi faiz oranlarını bulma fırsatını da sunar.
Reef platformu ise bunları “Basket Engine” ve “Reef Smart Yield Engine” kullanarak başarır ve bu, insanların stake edilen her token için bir getiri kazanmasına izin vermesine neden olur. Ayrıca Basket Engine, Reef Finance kullanıcıları için kolay madencilik, borç verme ve ödünç alma hizmetleri sağlamak için ayrıntılı protokolleri birleştirir.
Reef Neden İyi Bir Yatırım Olabilir?
Reef ağında, tüm kullanıcılar için kripto dünyasına ilk elden deneyim almaları için sıcak bir ortam sunmasının yanında işlemin sürdürdüğü alanda yeni gelenlere ve en iyi yatırım stratejilerine ayak uydurmayı zor bulan mevcut Defi kullanıcılarına yönelik olarak hizmet sunar.
Platformu kullanma aşamasında sağlanan kolaylık ile sayısız ortaklığı, ağa yaptığı yatırımlar, ekibin vizyonu ve güvenlik, yıl içinde REEF token’ının benimseme oranını artırmanın yanında bu da Reef’in yıl içinde iyi performans gösteren bir yatırım olmasının nedeni olabilir.