Bitcoin Ajandası

Render Token Nedir? Nereden Alınır?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. NFT/Token
  4. »
  5. Render Token Nedir? Nereden Alınır?

Render Token Nedir? Nereden Alınır?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
11 0

Meta veri deposu kripto sektöründe önemli bir ihtiyaç olarak değerlendirilen bir araçtır. Bir ağ üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin çoğunluğu aynı anda olduğundan zaman zaman donma gibi çeşitli problemler yaşanabiliyor. Render Token bu türden problemlere bir çözüm yolu olarak karşımıza çıkıyor. Render Network, kullanıcıların meta veri deposundaki grafik gibi verilerini canlı olarak oluşturabilmek adına ihtiyaç duyulan güçlü bir ağ için dağıtılmış, merkezi olmayan bir ağdır.  

Günümüzde Render (RNDR) adını ilk kez duyan birçok katılımcı, nasıl çalıştığını nerelerde kullanıldığını ya da bu gibi çeşitli soruları için yanıt arayabiliyor. Bitcoin ajandası olarak Render hakkında tüm merak edilenleri sizin için derledik.

Render Token Nedir?

Render Token Nedir?
Render Token Nedir?

Render Token, Render Network için enerji kaynağı olarak nitelendirilen Ethereum tabanlı bir ERC-20 tokeni olarak tanımlanıyor. Render Ağı ise dağıtılmış bir işlem ağı olurken, bu ağ temelde Render’ın verilerinin canlı olarak oluşturulabileceği dağıtılmış bilgi işlem kaynağı olduğu anlamına geliyor.

Bu durumu bir örnekle açıklamamız gerekirse; birçok yatırımcının aynı anda dijital evrende var olduğunu varsayalım. Her bir işlemin sorunsuz olarak gerçekleştirilebilmesi için büyük ölçüde bilgi işlem gücüne ihtiyaç duyulur. Bu sebeple Render Network, bütün bu olanakları dağıtılmış ve merkezsiz bir şekilde sunabiliyor. Bunun tam olarak nasıl çalıştığı konusuna da ayrıca değinmemiz gerekiyor.

Render Nasıl Çalışır?

Render gibi bir network ağı, başarılı bir şekilde çalışan meta veri deposu açısından son deece önemlidir. Jules Urbach tarafından Gemini Exchange için kaleme alınan makalede bunun sebebi son derece başarılı bir şekilde açıklanıyor. Urbach makalesinde; çevrimiçi oyunlar ve animasyonlardan tutun kripto metaverse’üne kadar dijital alanın en popüler şekillerinin çoğunlukla hareketli grafiklere ve 3D görsel efektlere güvendiğini söylüyor. Grafiklerin var olmaması durumunda gerçek bir ağın da olmadığını söylüyor. Meta veri deposunun yoğunluğu kadar canlı grafik oluşturmak da o kadar güçleşebiliyor. Render Network bu anlamda önemli bir fayda sağlayabiliyor.

Render Network, bütün bilgi işlem gücünü Ethereum blockchain üzerine inşa edilen Proof of Render yönetişim sistemi üzerinden bir araya getirebiliyor. Dolayısıyla bu ağ, işlem gerçekleştirme ve veri depolama gibi konularda Ethereum’la ilişkili olarak çalışıyor. Proof of render sisteminin çalışma şekli Proof of Work sistemiyle son derece benzerlik gösterirken, her iki sistemde de katılımcılar kendi bilgi işlem gücünü ağda sunma şansına sahiptir. Bu gibi durumlarda ödül olarak token elde edebilirlerken, Proof of Render’da da kullanıcılar RNDR belirteçleri alabilirler.

Diğer yandan Proof of Work (PoW) ve Proof of Render (PoR) sistemi arasındaki farktan bahsedecek olursak; bu durum çoğunlukla ağın bilgi işlem gücünü ne amaçla kullandığına bağlıdır.

  • PoW ile işlem gücü, işlemlerin ağ üzerinde yapılmasını ve bu sayede ağın çalışır vaziyette kalmasına yardımcı olan sayısal toplamları çözmek için tercih edilir.
  • PoR ise bu bilgi işlem sistemini daha farklı bir şekilde kullanır. Bu sistemde işlemler Ethereum tarafından kayıt altına alındığından işlemeye gerek görülmüyor. Jules Urbach PoR sistemini bu sebeple işlem gücünün karmaşık hizmetleri yürütmek adına tercih edildiğini ifade ediyor.

RNDR Tokeni

RNDR tokeni, başka bir deyişle RNDR belirteci ağ için yakıt görevi üstelen bir dijital para birimidir. RNDR olmadna bilgi işlem gücünden faydalanmak, dolayısıyla işlemleri işlemek mümkün değildir.

RNDR, Ethereum ağında değiştirilebilir bir token açısından varsayılan ERC-20 tokeni olarak ifade ediliyor. RNDR tokeninin totaldeki arzı 530 milyon 962 bin 614 olurken, bu rakam dolaşıma dahil olabilecek maksimum token sayısıdır. 30 Mayıs 2022 tarihi itibariyle dolaşımdaki token sayısıyla 253 milyon 798 bin 860 tokendir.

Render Tokeni ilk olarak 2017 Kasım döneminde piyasaya sürülmüş olan bir tokendir. 2018 Ocak ve Mayıs aralığında da özel olarak satışa sunulurken, RNDR kasasının yüzde 65’İ OTOY bünyesindedir. Bu oran, bir anlama merkez bankası görevi üstlenirken, bu orana dahil olan tokenler fiyatı kararlı kılmak ve değişkenliğinin önüne geçmek için kullanılıyor.

Render Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Günümüzde birçok kripto para projesi gibi RENDER Token’in de bazı avantajları ve dezavantajları bulunabiliyor. Render Network’un avantaj ve dezavantajlarından kısaca bahsedebiliriz:

Render Avantajları

  • Render Network’ün en önemli avantajlarından biri meta veri deposunun karşı karşıya kaldığı en önemli problemlerden birine ölçeklenebilir çözüm sunuyor olmasıdır. Prensip olarak bakıldığında yeni düğümlerin eklenmesi ve bunlarla beraber yeni bir bilgi işlem gücü sağlandığında bu ağın her türlü işlemi işlemesi mümkündür.
  • Render avantajlarından bir diğeri de ağ tarafından sunulan çeşitli olanaklardır. Kullanıcılar bu ağ üzerinden pek çok farklı alanda faydalanma şansına sahiptir. Bu ağ sayesinde pek çok kullanıcı kalan hesaplama gücünü ağa sunarak kazanç sağlama imkanına sahipken, aynı zamanda projesini render siparişiyle de gerçekleştirebiliyor.

Render Dezavantajları

  • Render Network’ün dezavantajlarından biri ağ ile gerçek bir düğüm ya da kullanıcı olarak başlamanın zor olmasıdır. Bu durum her zaman için dezavantaj olarak kabul edilmeyebilirken, bunun nedeniyse kendi ağını kullanmak isteyen sanatçıların ya da proje sahiplerinin projelerinin başarılı olabilmesidir.
  • Ağın dezavantajlarından bir diğeriyse tek bir konuma gerektiğinden fazla bağlı olmamasıdır. Bu türden merkezler güç kesildiği zaman gerçekleştirilen işlemleri işlemek mümkün değildir.

Render Token Nereden Alınır?

Ülkemizde TL ile Render token satın almak düşünüldüğü gibi zor değildir. Bunun dışında farklı işlem çiftleriyle de token alabilmek mümkündür. RNDR satın alabilmenin mümkün olduğu borsalardan bazıları şunlardır:

  • Binance
  • KuCoin
  • Gemini
  • FTX
  • UniSwap
  • Huobi Globla
  • Gate.io
  • Kraken
  • Coinbase Exchange
  • Decoin
  • Hotbit

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir