Ripio Credit Network (RCN), kripto para piyasalarında önemli bir merkeziyetsiz finans hizmet sağlayıcılarından biridir. Borç piyasalarının arz ve talep dengesini sağlamak, sorunsuz kredi kullanımını mümkün kılmak için geliştirilen bu proje, Ethereum akıllı sözleşmeleri sayesinde etkileşime giren ve merkezi olmayan finans hizmeti sağlayıcılarından meydana gelen bir ağ olarak ifade edilebilir.
Bitcoin Ajandası olarak bu içeriğimizde Ripio Credit Network projesi ve projenin yerel tokeni RCN Coin hakkında merak edilen detaylara değineceğiz.
Ripio Credit Network Nedir?
Ripio Credit Network (RCN) borç piyasalarında arz ve talebi birbirine bağlayabilmek, kredi kullanımını sorunsuz hale getirmek amacıyla geliştirilen bir protokol olarak tanımlanır. Bu doğrultuda açık kaynaklı Ethereum sözleşmeleriyle etkileşime giren protokol, merkeziyetsiz finans hizmeti sunan ağlardan oluşur.
Projeyle alakalı olarak yapılan açıklamalara göre protokol tarafından sunulan krediler, faiz oranlarının belirlenmesi, tahsilat hizmetlerinin yönetilmesi ve bunun gibi pek çok farklı konudan sorumlu bir kuruluş tarafından destekleniyor. Proje kapsamındaki Cosigner destekli krediler, ilk olarak bir borçlu tarafından bir oluşturucuyla talep edilirken, sonrasında bir alacaklı tarafından finanse edilmesi adına merkeziyetsiz bir piyasada yayınlanır.
Diğer yandan kaynağı olmaması durumunda borçlu, sahip olduğu kripto para birimini teminat olarak sunarken, direkt olarak merkeziyetsiz piyasadan çeşitli faiz oranları, amortisman programları ve kredi gibi ihtiyaçlarını talep edebilir. Teminat altına alınan fonlar akıllı sözleşmeler aracılığıyla saklanırken, kredinin geri ödemesi tamamlanana kadar güvence altında tutulur.
Tüm bunların yanı sıra protokolün yerel tokeni olan RCN Coin, protokolün merkezinde yer alan, değerin sınırlar çerçevesinde ve para birimleri arasında blok zinciri çerçevesinde problemsiz olarak seyahat etmesine imkân sağlayan bir Ethereum akıllı sözleşmesi olarak ifade edilir.
Birtakım likidite havuzu kullanılarak bir alacaklı tarafından başka bir kripto para biriminde sağlanan fonların RCN tarafından değiştirilebilmesi mümkündür. Söz konusu işlem yalnızca birkaç saniye içerisinde gerçekleştirilirken, işlem için alacaklı ya da borçludan herhangi bir ücret talep edilmez. Bununla beraber fonlar hiçbir zaman üçüncü tescilli şahısların cüzdanında saklanmadığından her açıdan güvenlik ve şeffaflık vadeder.
Ripio Credit Network Projesinin Amacı Nedir?
Kısa adıyla RCN projesinin amacı, borç piyasalarının arz ve talebini birbirine bağlamak, herhangi bir sorun yaşanmadan fon sağlamak için açık kaynaklı ETH akıllı sözleşmeleri üzerinden etkileşime giren önemli DeFi hizmet sağlayıcılarından meydana gelir.
RCN Coin Projesinin Özellikleri Nelerdir?
Ripio Credit Network projesi ve RCN Coin’in özelliklerinden bahsetmemiz gerekirse;
- Blok zinciri teknolojisi, geleneksel borç piyasalarında problemsiz, tamamen sınırsız ve şeffaf bir alternatif oluşturur. Bu da RCN ağının ağırlıklı olarak mevcut kredi çözümlerinden daha etkili bir hizmet sunmasını sağlar.
- RCN ağı, özellikle işlem ücretlerini düşürerek ve giriş engellerini ortadan kaldırarak kredi kullandırma sürecinde verimliliği üst düzeye çıkarır.
- Ripio akıllı sözleşmeleri, bütün fonların gözetim gerekmeksizin saklanmasını ve bütün işlemlerin tam olarak denetlenmesini sağlayabilir.
- RCN ağı, dünya çapındaki tüm borçlu ve alacaklıları sorunsuz olarak birbirine bağlayabilir.
Ripio Credit Network Nasıl Çalışır?
Ripio Credit Network tarafından sunulan krediler, alacaklıların haklarını daha iyi koruyabilmek adına oluşturucunun desteğini alır. Ağırlıklı olarak Cosigner destekli kredilerde ilk aşama, borçlunun oluşturucudan talep edilmesidir. Sonraki aşamaysa alacaklının borcunu tahsil edebilmesi için merkezi olmayan piyasada yayınlamasıdır.
Herhangi bir kaynak sahibinin olmadığı durumlarda borçlu, sahip olduğu kripto parasını teminat olarak sunar. Direkt olarak merkezi olmayan piyasada çeşitli zaman dilimleri, LTV ve faiz oranları ya da amortisman programlarıyla kredi talebinde bulunulabilir. Teminat sağlanan fonlar kredinin geri ödemesi tamamlanana kadar güvenlik konusunda garanti sunan velayet dışı bir emanet akıllı sözleşmede muhafaza edilir.
RCN Coin Nereden ve Nasıl Alınır?
Projenin yerel tokeni olarak ifade edilen RCN Coin’in listelendiği pek çok farklı kripto para borsası bulunur. Bu borsalardan birkaçına örnek göstermemiz gerekirse;
- Gate.io
- Folgory
- HitBTC
- Huobi Global
- Bancor Network
Söz konusu bu borsalardan herhangi birinde hesap oluşturan kripto para meraklıları kolaylıkla RCN Coin satın alma şansı elde edebilir. Hesap oluşturduktan sonra kimlik doğrulaması yapmak önemlidir. Bu doğrultuda adımlarını tamamlayan kripto para meraklıları yeterli miktarda hesabına para yatırdığında RCN Coin satın alabilmektedir.
RCN Coin Yorumları ve Gelecek Tahminleri
Ripio Credit Network’ün bir çeşit kredi kullandırma platformu olması sebebiyle birçok uzman RCN Coin’in geleceğinin umut vadettiğini düşünüyor. Diğer yandan Ripio Credit Network Coin’in fiyatının platform sayesinde yükseleceği düşünülse de yatırımcıların temkinli bir yaklaşım sergilediği tahmin ediliyor. Ayrıca RCN Coin fiyatının yükseleceğini öngören uzmanlar gibi sıfıra ineceğini öngören uzmanlar da bulunabiliyor.
Coinmarketcap verilerine göre RCN Coin fiyatı yazım esnasında (15 Eylül 2022) 0.003296 dolar seviyesinden işlem görüyor. Geçmiş verileri incelediğimiz tarihin en yüksek seviyesi olan 0.5168 dolar seviyesine 4 Ocak 2018 tarihinde ulaşmış görünüyor. En düşük seviyeyse 18 Haziran 2018 tarihinde gördüğü 0.002956 dolar seviyesi olarak biliniyor.
Diğer yandan elde edilen verilere göre RCN Coin’in dolaşımdaki arz miktarı 508.404.746 RCN olarak kayıtlara geçerken, toplam arzıysa 999.942.647 RCN olarak biliniyor. Maksimum arzı hakkındaysa herhangi bir veri bulunmuyor.
Sonuç itibariyle kripto para piyasalarında önemli bir yere sahip olan kredi kullandırma protokolü Ripio Credit Network’ün geleceğinin parlak olduğu düşünülüyor. Fakat yatırımcıların diğer pek çok kripto para biriminde olduğu üzere dikkatli olması, piyasaların oynaklığını göz önünde bulundurması öneriliyor.