SegWit üzerine konuşurken Bitcoin’den de bahsetmemiz gerekiyor. Çünkü SegWit, Bitcoin’le ilişkisi bir güncelleme hareketi olarak kendini belli ediyor. Peki nedir bu SegWit?
SegWit, kullanıcıların Bitcoin blokzincirine bağlanarak Bitcoin gönderip almak için yararlandıkları yazılımları güncellemelere ihtiyaç duymayan bir güncelleme olarak açıklanabilir. Bunun bir ileriki tabiri ise soft-fork yani yarı ya da kısmi çatallanmadır.
SegWit Çalışması
Bitcoin blokzinciri üzerinde bir transferin hayata geçebilmesi için alıcı durumdaki adresin genel anahtarı yani Bitcoin adresi, gönderilecek tutar, ücret ve iletilmek istenen mesaj gibi girişler yapılarak gönderici adresin özel anahtarı aracılığıyla imzalama eylemi gerçekleşir.
Sonrasında imza verisi, işlem verisiyle beraber ağda yayınlanarak bloğa eklenir. Gerçekleşen transferin ağ üzerinde herkese açık kaydının oluşabilmesi için gönderici ve alıcı adresleri, gönderilen tutar, işlem ücreti ve zamanı gibi verilerin şifrelenmesi yapılmaz. Böylece isteyen kullanıcılar blokzinciri üzerinde adres ve işlem sorgulamasında bulunarak işlemdeki son durumu takip edebilir.
SegWit Avantajları
SegWit, tanıklık veri kayıtlarını ayrı bir tanıklık bloğuna eklemek yerine 1 MB boyutuna sahip olan Bitcoin blok boyut kapasitesini 4 milyon birim blok taşıyabilecek seviyeye getirir. Bunu, seri durumuna getirilmiş olan tanıklık veri kayıtlarını tek bir birim, çekirdek blok verisini ise dört birim olarak saymak yoluyla hayata geçirir. Bunun sonucunda Bitcoin blokzinciri üzerindeki blokların boyutları sabit olarak kalmasına karşın bir bloğun taşıyabileceği veri miktarı artmış olacaktır.
SegWit’te Blok Kapasitesi
Tanığın içinde yer alan her Byte’ı, veri miktarı 1 MB’e gelinceye kadar 0,25 Byte olarak kabul eder. Bu şekilde bir blok 4 kat daha fazla veri taşıma özelliğini gösterir. Ancak bu durum, taşınan verinin küçültüldüğü gibi bir izlenime neden olmamalıdır. Bu işlemdeki incelik, mevcut veriyi 1 MB limitini arttırmaya imkan tanıyacak şekilde sayma durumudur. Bu işlemin yalnızca tanıklık verilerini etkilediğini belirtmeliyiz. Kalan verilerin 1 MB’a kadar 1 byte olarak veya azami blok hacmi olan 4 MB birime varana kadar 4 birim olarak sayıldığını da eklemeliyiz.
SegWit güncellemesi, bir blok üzerinde daha çok veri taşıma durumuna imkan tanımasının yanında, çok imza gerektiren işlemlerde daha fazla güvenlik, imza hash konusunda doğrusal ölçeklendirilme ve betik sürümlemesi gibi avantajlar sağlamasıyla bilinmektedir.
SegWit’te Güvenlik İmzaları
İşlemin genişletilebilirlik açısından yaşayabileceği sorunları düzeltmek, faydalarından biri olarak öne çıkar. İşlemde yer alan bilgilerde herhangi bir değişiklik yapılmasını engelleyen imzalarda bir güvenlik mekanizması bulunmadığı için işlem kimliğindeki hesaplama şekli, herkes için işlemin kimliğini değiştirme olanağı sunuyordu.
SegWit güncellemesiyle beraber imzalar, işlemin kimlik verisi içinden çıkarılınca bir başkasının imza verilerinde değişiklik yapması olanaksız duruma gelmiş oldu.
Geçerlilik sorununa karşı geliştirdiği çözümle yüksek hızla işlem yapmaya olanak tanıyan protokollerin Bitcoin ağına uyumlu hale getirilmesi de söz konusu olmuştur.
Güncelleme öncesinde, Bitcoin transfer işlemlerinin geçerli kabul edilebilmesinde madencilerden 3 onay alma şartı gerekirken güncellemesi sonrasında çifte harcama veya kontrolü olmayan çatallanma ihtimalleri aza indiğinden 2 onayla transfer işlemleri geçerli kabul edilmektedir.
SegWit’in Olumsuz Yanları
Bitcoin’in temel prensiplerine yönelik bir değişiklik özelliği taşıdığı için olumlu ve olumsuz yanları, teknik verileri inceleyene göre farklılık gösterecektir.
Bloklara daha çok işlem yoğunluğu sağlama özelliği, blockchain’e ait verinin bir bölümünün asıl zincir dışına alınması düşüncesi üzerine kurulmuştur. Bu sistem içinde blockchain’in kendi kendine çalışma özelliği gösteremediği bilindiğinden, blockchain üzerinde yer alan verinin çıkarılma eylemini başarısızlık olarak değerlendirenler bulunmaktadır.
Bitcoin Cash Ortaya Çıkıyor
SegWit’i, Bitcoin için bir zayıflık olarak görenler de bulunmaktadır. Bu bakış, 2017 senesinde topluluğun bir bölümü tercih etmek yerine Bitcoin Cash (BCH) ismi verilen yeni bir blockchain sert çatallanmasını meydana çıkarmıştır.
Bitcoin Cash’i öncesinde Bitcoin olarak açıklamak mümkündür. Ölçeklenebilirlik stratejisi basit olarak, blok boyutunu yükseltme ve bütün veriyi zincir üstünde tutma fikri üzerine kurulmuş durumda bulunuyor. Çok katmanlı özellik gösteren blockchain üstüne ilk katman olarak Bitcoin Core grubunun tersine bu bir merkeziyetsiz hale getirme stratejisi olarak ifade ediliyor.
Bitcoin ve Bitcoin Cash üzerinden çeşitlik gösteren ya da yeni bir yol açan farklı fikir bulunmaktadır. En büyük kripto para birimi olan Bitcoin’in SegWit güncellemesini tercih etmesi, bu geliştirmeyi ortaya çıkaranların doğru yolda olduğuna işaret etmektedir.
Bitcoin ve Güncellemeler
Bitcoin güncellemesi vurgusunu öne çıkardık. En yaygın kripto para olan Bitcoin’in güncellemeler yoluyla kendini geliştirmesi ve kullanıcılarına daha rahat ve güvenli işlem yapma zemini hazırlama çalışmaları bilinmektedir.
Dijital ekonomi platformlarında teknoloji ağırlık gösterdiği için güncellemeler de öne çıkmaktadır. Güncellemeler aynı zamanda bir iyileştirme ve güçlendirme amacını taşır. SegWit’e de bu yanıyla baktığımızda daha rahat anlaşılır olacaktır.