SONM, merkezi olmayan blockchain tabanlı bir bulut depolama projesi olarak bilinmektedir. SNM Coin’de bu proje dahilinde hayata geçirilmiş olan bir yerel token olarak ifade edilmiştir. Kasım ayında gerçekleştirdiği ralliyle dikkatleri üzerine çeken SNM Coin, birçok kripto para meraklısının radarına girerken, bazıları açısından da merak konusu oldu.
Son birkaç yıldır bulut depolama sistemleri popülaritesini artırmış durumda. Bu alanda yaşanan gelişmeler, Amazon, Google ve Microsoft gibi dünyaca ünlü şirketleri kar oranlarını da büyük ölçüde artırdı. Yapılan son araştırmalara göre bulut bilişim sektörünün %34’ünü Amazon’un, %11’ini Google Cloud’un ve %21’ini de Microsoft Azure’un elinde olduğunu gösteriyor. Fakat merkezi olmayan bulut depolama sistemleriyle bu dağılımı ilerleyen süreçlerde değişebilmesi kaçınılmaz olacak.
Bitcoin Ajandası olarak bu içeriğimizde SONM projesi ve projenin yerel tokeni SNM Coin hakkında merak edilen konulardan bahsettik.
SNM Coin Nedir?
Bulut depolama ve bilişim hizmetleri son yıllarda blok zinciri alanında da ön plana çıkmaya başladı. Pek çok farklı proje bu alana yönelirken, çok daha eski zamanlarda piyasaya sürülen projeler de gün yüzüne çıkmaya başladı. Bu trend şimdilerde büyük çaplı geleneksel teknoloji devlerinin elinde olurken, Google, Microsoft ve Amazon bu devler arasında yer alıyor. Bu gibi isimler mevcut kendi bulut sistemleriyle sektörün büyük bir kısmını elinde tutuyor. Diğer yandan bu gibi geleneksel teknoloji şirketlerinin sağladığı şirketler, pahalılık, kullanıcı gizliliği ve güvenlik gibi konular sebebiyle eleştiri alıyor.
Yapılan eleştirileri göz önünde bulundurarak blok zinciri üzerine inşa edilen SONM projesi, Filecoin gibi bulut depolama hizmetlerini merkeziyetsizleştirmek üzere geliştirilmiş olan bir projedir. Bu nedenle dağıtık bir bilgi işlem mimarisiyle çalışan bu proje, bütün kullanıcılara merkezi olmayan bulut depolama hizmeti sağlıyor. Bununla birlikte isteyen kullanıcılar, bu protokol üzerinden oldukça uygun fiyatlarla bulut depolama alanları satın alabiliyor. Tüm bu hizmetler, SONM projesinin yerel kripto parası SNM Coin ile sağlanıyor.
SONM Coin, yukarıda bahsettiğimiz amaçlar doğrultusunda geliştirilen projenin yerel tokeni olarak ifade ediliyor. Bir süredir hizmetlerini nötr olarak sürdüren SNM Coin, son zamanlarda büyük ataklarda bulunarak piyasadaki varlığını hatırlatıyor.
SNM Coin’den biraz daha bahsetmemiz gerekirse; bu kripto para birimi Binance Chain ve Ethereum Blockchain’de kullanılıyor. Piyasa değeri yaklaşık olarak 125 milyon dolar olan bu varlık, kısa bir süre öncesinde ciddi bir fiyat artışı göstererek kripto para dünyasında dikkatleri üzerinde toplamayı başardı.
SONM Projesi Ne Zaman ve Kim Tarafından Piyasaya Sürüldü?
SONM projesi, ilk olarak 2017 yılında, Sergei Ponomarev ve Alexei Antonov tarafından hayata geçirilmiş olan bir projedir. Aynı yıl haziran ayında gerçekleştirilen token satışıyla neredeyse 42 milyon dolarlık fon toplayan proje, bu satış organizasyonunda 8 bin 774 kişiye ev sahipliği yaptı. SONM projesinin iki kurucusundan biri olan Alexei Antonov, bilgisayar güvenliği eğitimi mezunu olarak biliniyor. Ayrıca 2016 yılından beri Bitcoin dijital varlıklar ve blok zinciri teknoloji üzerine çalışmalar yürütüyor. Diğer kurucu Sergei Ponomarev ise 22 yaşındayken projeye dahil oldu. Üstelik akıllı sözleşme geliştirme, Solodity ve Java Script programlama gibi alanlarındaki uzmanlığıyla biliniyor. Projenin resmi internet sitesine göre SONM projesinin geliştirici ekibini neredeyse 70 kişiden oluşturuyor.
2017 yılından bu yana aktif bir şekilde depolama hizmeti sunan platform, kısa süre içericinde önemli başarılar elde etti. Piyasa değeri her geçen gün artış gösteren SNM Coin’in dolaşımdaki arzının da büyük bir bölümü alınmış durumda.
SNM Coin Ne İçin Kullanılır?
SNM Coin, Ethereum ve BNB Chain üzerine inşa edilen bir kripto para birimidir. Projenin yerel tokeni olan bu varlık pek çok farklı alanda ve amaç doğrultusunda kullanılabiliyor. Bu varlık sayesinde topluluk üyeleri, bilgi işlem gücü yüksek olan bilgisayarlarını diğer topluluk üyelerinin kullanımına sunabiliyor. Bu ise, ihtiyaç duyan kullanıcıların SONM Coin ile ödeme yaparak başka bir kullanıcının bilgisayarını kiralayabileceği anlamına geliyor.
Protokol dahilindeki bütün kiralama işlemleri SONM projesinin bulut hizmet pazarında gerçekleştiriliyor. Topluluk üyeleri bu bilgi işlem gücü pazarında eş zamanlı olarak hem satıcı hem de alıcı olma şansına sahiptir. Bununla beraber satışların büyük çoğunluğu SNM Coin üzerinden gerçekleştiriliyor.
Diğer yandan platformda merkeziyetsizlik kadar güvenliğe de önem veriliyor. Platformdaki bütün satıcı ve alıcıların kredi notuna benzer bir puanı bulunuyor. Düşük puan sahibi olan topluluk üyelerinin platforma erişim sağlaması ve kullanması güçleştiriliyor.
SNM Coin Fiyatı
Kasım ayında fiyatını 70x yapan SNM Coin fiyatı, projeyle alakalı merak edilen konulardan bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu dönemde tarihinin rekorunu kırarak 13.54 dolara kadar yükselen SNM Coin fiyatı, şimdilerde büyük ölçüde değer kaybı yaşamış gibi görünüyor. Yazım esnasında SONM Coin 0,49 dolar bandında işlem görüyor.
SNM Coin Nereden ve Nasıl Alınır?
SONM projesine yatırım yapmak ve SNM Coin sahibi olmak için öncelikle bu varlığı listeleyen kripto para borsalarına erişim sağlamanız gerekir. Bu borsalarıysa şu şekilde örneklendirebiliriz:
- Binance
- Bitget
- PancakeSwap
- Tapbit
- Bibox
- XT.COM
- Mandala Exchange
Söz konusu bu borsalardan herhangi birinde hesap oluşturan yatırımcıların sonrasında kimlik doğrulama işlemini tamamlaması gerekir. Üçüncü aşamadaysa hesabına doğru işlem paritesinden para yatıran kripto meraklıları, son olarak SNM Coin satın alım emri oluşturmalıdır. Böylelikle SNM Coin birkaç dakika içerisinde hesaba aktarılacaktır.