Stellar, blockchain tabanlı, dağınık bir defter ağı olarak bilinmektedir. Bu ağda ise, XLM şeklinde ifade edilen, stellar lumens isimli bir kripto para birimi bulunmaktadır. 2014 yılında geliştirilen stellar ağı ile birlikte, geliştiricileri merkezsiz bir ağ yaratmak amaçlanmıştır.
Stellar.org isimli ve herhangi bir kar amacı olmayan bir organizasyon tarafından yönetilen bu ağ, temelde Ripple ile benzerlik göstermektedir. Stellar için de ödeme sistemlerindeki hız ve yüksek işletim ücretleri hedef alınmıştır. Dolayısı ile bu sorunların önüne geçmek ve kullanıcılara daha iyi bir hizmet sunmak amaçlanmıştır. Bu durumun bir sonucu olarak da, stellar ağından gerçekleştirilen transferlerin mining ücreti sadece 0,00001 Lumens olarak belirlenmiştir. Bu da hedefi transfer işlem ücretlerini düşürmeyi amaçlayan stellar için şaşırtıcı bir durum değildir.
Stellar da aynı bitcoin gibi merkezsiz ve şeffaf bir hizmet anlayışı sunmaktadır. Bu da stelları oldukça avantajlı hale getirmektedir. Dağınık bir sisteme sahip olan stellar, ripple ile benzer özellikler gösterse de elbette ki farklılıklar da barındırmaktadır. Buna örnek olarak, stelların bir şirket tarafından yönetilmemesi, açık kaynak kodlu olması ve tedarik haritasındaki çeşitli farklılıklar verilebilmektedir.
Stellar Lumens (XLM) Nasıl Alınır?
Her kripto para biriminde olduğu gibi, stellar lumens satın alabilmek için de bir kripto para borsası platformuna dahil olmak gerekmektedir. Her kripto para borsası platformu her kripto para birimi ile işleme izin vermemektedir. Dolayısı ile satın alınmak istenen kripto para birimine göre bir borsa platformu seçmek gerekmektedir. Kullanıcılar kripto para borsası platformlarından herhangi birine kayıt olduktan sonra, bir kripto para cüzdanı edinmelilerdir. Bu sanal cüzdanlar sayesinde, kişiler sahip oldukları kripto paraları güvenle saklayabilir ve depolayabilir. Bir kripto para borsası platformuna dahil olan kullanıcı, sanal cüzdanına bir miktar gerçek para yükleyerek stellar lumens satın alabilmektedir.
Bunun yanında, seçilen kripto para borsası platformlarına dikkat etmek gerekmektedir. Bu borsa platformlarının güvenli olmaları önemlidir. Güvenlik açığı bulunan kripto para borsalarında hesapların hacklenmesinden dolayı ciddi sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu sebeple, bu borsa platformlarının seçimini yaparken iyi bir araştırma yapmak ve en sık tercih edilen güvenilir borsa platformlarında yer almak önemlidir.
Kripto paralara sahip olabilmek için ayrıca madencilik işlemi de gerçekleştirilebilmektedir. Kripto para madenciliğinde kişiler, çeşitli matematiksel formüller ile oluşturulan şifrelerin çözülmesini sağlayarak ödül olarak kritp para kazanabilmektedir. Madencilik işlemleri farklı yollar ile yapılabilmektedir. Ancak her kripto para birimi madencilik işleminin yapılmasına izin vermemektedir. Bu sebeple, madencilik yapmak isteyen kullanıcıların, bu işleme izin veren kripto paraları seçmesi önerilmektedir.
Stellar Lumens (XLM) Cüzdanı ve XLM Saklama
Bilindiği gibi kripto paraların saklanması ve depolanması oldukça önemlidir. Stellar lumens yani XLM saklamak için de farklı yöntemler tercih edilebilmektedir. Bu yöntemler arasında, genellikle çevrimiçi cüzdanlar ve donanım cüzdanlarının daha sık kullanıldığı bilinmektedir. Birçok farklı cüzdan çeşidi mevcuttur ancak her birinin sunduğu hizmetler ve güvenlik durumu farklılık gösterebilmektedir. Bunun yanında, birden fazla kripto para birimini saklamaya izin veren mobil cüzdanlar da bulunmaktadır. Bu cüzdanlar genellikle stellar lumens yani XLM depolamaya veya saklamaya da imkan tanımaktadır.
Stellar için de Ripple’da olduğu gibi cüzdan etiketleri bulunmaktadır. Stellar cüzdanlarına para transferi için kullanılan bu kodlar, Stellar Memo veya kısaca Memo olarak geçmektedir. Bitcoin ve ethereum gibi kripto para cüzdanları, 64 karakterlik bir anahtara sahiptir. Bunun yanında bir de IBAN numarası gibi tanımlanabilecek bir açık adresleri bulunmaktadır. Stellar lumens için ise bu iki koda ilave olarak Stellar Memo şeklinde isimlendirilen 28 bayt kapasitesi olan bir mesaj alanı mevcuttur. Kullanıcılar, bu mesaj alanına mesaj yazarak birbirleri ile iletişime geçebilmektedir.
Kişiler, kendilerine ait bir stellar cüzdanına XLM gönderirlerken, bahsi geçen Memo kodunu kullanmak zorunda değillerdir. Ancak, kripto para borsalarında işlem yaparken bu kodun kullanılması gerekmektedir. Neredeyse çevrim içi cüzdanlar gibi çalışan mobil cüzdanlar da kullanıcıların kripto paralarını taşınabilir aygıtlarda saklamalarına olanak sağlamaktadır. Ancak diğer cüzdan çeşitlerine kıyasla güvenliği daha düşük olan bu cüzdanlarda, iki adımlı doğrulama, parmak izi ve yüz tanıma gibi güvenlik önlemleri kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra, hedeflenen güvenlik sağlansa bile bu cüzdanların en büyük güvenlik riskinin telefonun çalınma ihtimali olduğu unutulmamalıdır.
Sağladığı yüksek güvenlik sebebiyle soğuk cüzdanlar da stellar lumens saklamak için kullanılmaktadır. Bir USB belleğe benzeyen donanım cüzdanları, günümüzde kripto paraları saklamak için en maliyetli seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak, sağladığı üst düzey güvenlik sistemi sebebi ile de kullanıcılar tarafından çok sık tercih edilmektedir. Ayrıca, çevrim dışı bir depolama yöntemi olduğu için soğuk cüzdanlar hack saldırılarına kapalı olduğundan oldukça avantajlıdır.
Stellar Lumens (XLM) Madenciliği Nasıl Yapılmaktadır?
Stellar Lumens madenciliği yapılamayan bir kripto para birimidir. Piyasaya sunulabilecek toplam stellar lumens miktarı belli değildir. Stellar Lumens’in ana hedefi finans sektörüdür. Bu özelliği sayesinde anlık olarak birçok işlemin yapılmasına olanacak sağlar. Ayrıca, birçok işlem gerçekleştirilmesine izin vererek finans sektöründe farklılıklar yaratabilir. Bu özellikleri sebebi ile stellar lumens için herhangi bir sınırlama getirilmemiştir. Bu durum da madencilik yapılmasını engellemektedir.