Storj coin nedir konusu içinde Storj’un, üstün özellik taşıyan şifreleme yöntemi ile sakladığı verileri koruduğunu söyleyebiliriz. 2014 Aralık tarihi taşıyan bir bülten içinde ilk kez duyurulan Storj, merkeziyetsiz özellikte, eşler arası şifreli yapıda bir bulut depolama olarak öne çıktı.
2 yıl sonrasında yapılan güncellenmeler ile bulut depolama alanı gereksinimi olan kullanıcıların, sabit disk alanı bulunanlar ile bağlantısını sağlayan merkeziyetsiz bir ağ tanımlaması yapıldı. Storj nedir sorusunu cevabı ayrıntılı olarak yanıtlamaya çalışalım…
Storj Coin Nedir? Storj’un Kurucuları Kim?
Storj coin, kripto para konusunu merak eden ya da bizzat sektörün içinde bulunanlar tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Yatırımı uygun mu, değil mi, Storj’un riski nedir, kaybettirme ve kazandırma olasılığı gibi pek çok etken üzerine araştırma yapan kripto para yatırımcıları aynı zamanda yatırım tüyoları almak istiyor.
Yatırım konusunda ciddi bir araştırma sonrası yola çıkma gerekliliğini vurgulamayı faydalı buluyoruz. İnternetten okunan yazılar ile yatırıma girişmek çok mantıklı olmayacaktır. Biz Storj hakkında bilgi vermeye devam edelim…
Storj coin geçirdiği geliştirme aşamaları sonrasında 2018 yılı son ayları itibari ile tam olarak ortaya çıkmış oldu. Sabit disk alanı ve kaliteli bir internet bağlantısına sahip olanlar Storj ağına rahatlık ile dahil olabilir. Sonrasında Storj ağında düğüm olarak tanımlanan bir birime dönüşürler. Alan sağlayıcılarının ödülleri ise Storj jetonlarıdır. Storj 2014 Mayıs ayında kurulmuştur. Kurucu ismi olarak Shawn Wilkinson geçer. Wilkinson, merkeziyetsiz bir bulut depolama ağı meydana getirmek için blockchain teknolojisinden faydalanabileceğini anlayarak girişimde bulundu.
Wilkinson, ortağı John Quinn ile beraber ilk teknik inceleme sonucunu 2014’ün son aylarında açıkladı. Bu tarihten sonra da Storj ile ilgili önemli geliştirmeler yapıldı. Storj’un var olan sürümü V3, 2019 yılı ortalarında ortaya çıktı.
Şirketleşen Storj’un Başarısı
John Quinn, blockchain sistemini merak etmesinin yanında bu alanda gelişime de açık bulunuyordu. Kendine ait olan projelerini hayata geçirmeden önce, yatırım bankacılığı sektöründe bulunmuştu. Storj girişimi ise en sonunda 2015 Mayıs’ında bir şirket olarak ortaya çıktı. Şirketin ismi Storj Labs Inc.’di.
Şirketin kurulumu sırasında Wilkinson, CEO görevini üstlendi. Daha sonra bu göreve Ben Golub geldi. Wilkinson, şimdi baş strateji sorumlusu olarak görev yaparken John Quinn de şirkette yönetim kurulu üyeliği görevinin yanında baş gelir sorumlusu görevini üstleniyor.
Storj, 2014’te halka açılma sonucunda yaklaşık 460.000 dolar değerine sahip olan 910 Bitcoin toplaması gerçekleştirdi. 3 yıl sonra ise bir tohum fonu aracılığı ile 3 milyon dolar gelir yakalama başarısı gösterildi ve sonrasında gerçekleşen token satışı ile aynı yıl içinde ek 30 milyon dolar kazanımı sonucuna ulaşıldı.
Storj’u Benzersiz Yapan Ne?
Merkeziyetsiz bir bulut depolama ağı özelliğindeki Storj, çok fazla yönü ile benzersizlik sonucunu elde eder. Storj, verilerini, büyük çaplı veri merkezlerinde saklayan geleneksel özellikteki bulut depolama platformlarından farklılık göstererek binlerce bağımsız bilgisayardan meydana gelen ağ üzerinde çalışmasını sürdürür.
Geniş bir saklama alanına sahip olanlar, Tardigrade’i yüklemek yöntemi ile Storj içinde bir düğüme dönüşebilir. Gücü yüksek bir internet bağlantısı, bu iş için yeterli olacaktır.
Ağın verimliliği, ana bilgisayarların verilerinin saklanmasında geleneksel bulut depolama hizmetlerinden yararlanırken çok daha az ödemesi ile ölçülür.
Dolaşımdaki Storj Coin Ne Kadar?
İlk başta Ethereum’da 500 milyon dolara yakın Storj coin jetonu üretimi sağlandı. Storj Şirketi, token satışı girişimi sonrasında 75 milyonluk bir yakılma oluştu. Şu an dolaşımda bulunan toplam tokenler 425 milyon civarında.
Şirket 2017 senesinde token satışından kısa bir süre önce önce 245 milyon jetonu bir rezervde sakladı.
Storj Ağında Güvenlik Nasıl Sağlanır?
Storj Şirketi, kullanıcı verilerini meydana getirmek ve güvenliğini temin etmek için düğüm bilgisayarlarına yüklenen Tardigrade yazılımından faydalanır. Anonim özellikteki bu düğüm ağı, veri gizliliğini korumak amacı ile bulut depolama hizmet sağlayıcılarına güven gereksinimini geçersiz kılar.
Sistemin eşler arası şifrelenmesi, dosyaların bağımsız özellikteki ana bilgisayarların ağına dağıtımı yapılmadan önce şifreleme işleminin yapılmasıdır. Düğümler, ana bilgisayarlara dağıtılmış şifre çözüm anahtarları ile beraber tüm dosyanın herhangi bir parçasını alır ve böylece hacklenme tehlikesi ortadan kaldırılır.
Düğüm operatörleri, verileri muhafaza etmenin yanında madencilik aşamasında saklanan dosyaların güvenlik içinde tutulmasını rastgele onaylayarak ödüllendirme gerçekleştirir. Storj coin belirteci de bu durum için çalıştırılır. Verilerini ağda saklamak isteyenler kişi ya da kuruluş olsun, düğümlere ödenmesi gereken Storj jetonlarını temin eder. Bu şekilde verilerin saldırılara ve başka kötü niyet taşıyan tehlikelere karşı korunması durumu sağlanır. Bunun yanında verilerin farklı veri depolama birimlerinde saklanması riski de uzak tutulur.
Storj Paraları Nereden Satın Alınabilir?
Blockchain çözümleri içinde çok eskiye dayanan Storj tokeninin likiditesi de mevcuttur. 50’den fazla borsa platformu içinde Crypto.com ve Binance ile birlikte başka büyük para ve kripto para birimleri ile beraber listelenen Storj dolar da söz konusudur. Kraken üzerinden doğrudan USD ve Euro dönüşümü yapılabilir.