Takoz Formasyonu ya da başka bir deyişle Kama Formasyonu, finans piyasalarında sıklıkla kullanılan araçlardan biridir. Piyasada fiyatların yukarı ya da aşağı olmak üzere ok şeklinde iki yönlü olarak hareket etmesi sonucu ortaya çıkan bir formasyon türü olarak ifade edilebilmektedir. Üçgen formasyona benzer özellikler sahip olan bu formasyon türü, oluşum aşamaları ve görüntüsü açısından farklılıklara sahiptir. Bununla beraber göstergenin 2-3 haftadan az bir süre içerisinde oluşması halinde oluşan formasyon türüne Kama Formasyonu adı verilmektedir.
Bitcoin Ajandası olarak bu içeriğimizde, finans piyasalarında olduğu üzere kripto para piyasalarında da merak konusu olan Takoz Formasyonu hakkındaki detaylardan ve formasyonun çeşitlerinden bahsettik.
Takoz Formasyonu Nedir? Ne İşe Yarar?
Takoz (Kama) Formasyonu, Üçgen Formasyona benzeyen bir görüntüye sahip olmasıyla bilinmektedir. Fakat Kama Formasyonun üçgen olandan ayrıştırılmasını sağlayan çeşitli farklılıkları bulunmaktadır. Bu tür formasyonun oluşumu 2-3 hafta ila birkaç ayı bulmaktadır. Daha kısa sürede oluşan formasyonaysa kama adı verilmektedir.
Formasyonla alakalı herhangi bir analiz ve yorum yapılabilmesi için destek ya da direnç seviyesini kırılmasının beklenmesi gerekir. Formasyonun daralmaya başladığı noktalarda işlem hacmi düşüş göstermektedir. Bu ise yükselen takozda alıcıları, alçalan takozdaysa satıcılarının isteğinin azalmasına işaret etmektedir.
Takoz Formasyonun kullanım amacı, fiyatların gitgide daha az genişlikte hareket ettiğini ve sıkılaşmanın başladığını göstermesidir. Bu sayede birçok yatırımcı açısından kolaylık sağlayan formasyonda, iki sınır çizgisi kesişmeden fiyatın direnç ya da destek seviyesinde kırılması beklenir.
Kama ile Takoz Formasyonu Arasındaki Fark Nedir?
Kama ile Takoz Formasyonu arasındaki fark, bu göstergeler hakkında en çok merak edilen ve hatta en çok karıştırılan konulardan biridir. Söz konusu bu iki formasyon arasındaki en önemli fark oluşum süresi olarak ifade edilmektedir. Buna göre Takoz Formasyonu 2-3 hafta ya da birkaç ay içerisinde oluşmaktadır. Kama Formasyonu ise bunun aksine çok daha kısa sürede oluşmaktadır. Dolayısıyla oluşum süresine bakarak Takoz ile Kama Formasyonunu ayırt edebilmek mümkündür.
Takoz Formasyonu Çeşitleri Nelerdir?
Takoz formasyonunun oluşumunu sağlayan çizgiler bir çeşit ok görünümünü andıracak şekilde ya yukarı ya da aşağı yönde eğilimli olmak üzere iki farklı yönü oluşturmaktadır. Bu nedenle Yükselen Takoz ve Alçalan Takoz olmak üzere iki farklı türe sahip olmasıyla bilinmektedir.
Yatırımcıların aklında oluşan ya da oluşabilecek soru işaretlerinin önüne geçebilmek için Yükselen ve Alçalan Takoz Formasyonlarından kısaca bahsedebiliriz.
Yükselen Takoz Formasyonu
Yükselen takoz ya da diğer bir adıyla yükselen kama, soldan sağa doğru eğimli olan iki çizgiden oluşan grafik olarak ifade edilmektedir. Alt çizgi üst çizgiden daha dik bir yapıya sahip olan yükselen takoz formasyonu, iki çizgi arasında daralmaya başlayan boşluk şeklinde gözlemlenebilir. Bu şema genellikle bir düşüşün meydana geleceğine işaret etmektedir. Buna göre yükselen kama görüldüğünde fiyatın aşağı yönde hareket edeceği anlamı elde edilmektedir.
Yükselen takoz formasyonu, çoğu zaman yükseliş ya da düşüş seyri fark etmeksizin her trendde oluşabilmektedir. Yükseliş trendi sırasında gözlemlenmesi halinde tersine dönüş anlamı ifade etmektedir. Fiyatın farklı yönde hareket edeceği ve destek seviyesini aşacağı düşünülebilir. Fiyatın düşüş yönünde hareket etmesi durumundaysa bu seyrin devam edeceğini, fiyatın aynı şekilde aşağı yönde hareket edeceğini göstermektedir.
Alçalan Takoz Formasyonu
Alçalan takoz formasyonu, yükselenin aksine boğa geri dönüş formasyonu olarak ifade edilmektedir. Bu türden formasyonda fiyatlar sıkılaştıkça alt trendin zayıfladığı ve fiyatın sonunda üst trend çizgisinin zayıfladığı gözlemlenir. Yükselen formasyonun aşağı yönlü oluşması halinde bu oluşum trendin değişeceğine işaret etmektedir. Bunun tam tersi söz konusu olduğunda da fiyatın bu yönde seyredeceği anlamına ortaya çıkmaktadır.
Takoz formasyonunu verimli bir şekilde kullanabilmek için ilk olarak grafiğin alçalan mı yoksa yükselen mi olduğunu anlamak gerekir. Bu tespitin doğru bir şekilde yapılmasının ardından fiyat hareketlerini daha doğru bir şekilde takip edebilmek mümkündür.
Takoz Formasyonu (Kama) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bu formasyonu grafik üzerinde anlayabilmek güç olsa da çoğu zaman yatırımcılar bazı tekniklerle grafiği anlamaya çalışmaktadır. Takoz formasyonu hakkında bilinmesi gerekenler şunlardır:
- Kama formasyonunu bütün zaman dilimlerinde görebilmek mümkün olsa da yatırımcılar genellikle fiyat kırılma noktalarını tespit edebilmek adına bu grafiği kısa-orta zaman dilimlerinde kullanmaktadır. Gün içerisinde desenleri tespit etmek güç olurken, en güçlü desenlerse 3-6 aylık zaman diliminde gelişmektedir.
- Çoğu zaman desenlerin 2/3’ü tamamlanana kadar doğrulaması mümkün değildir. Yükselen ya da düşen kamanın ipucu ve göstergelerinin mevcut olduğundan emin olabilmek adına piyasayı devamlı olarak takip etmek önemlidir.
- Takoz formasyonunun hareketlerini tespit edebilmek adına çoğunlukla Göreceli Güç Endeksi veya hareketli ortalamalardan faydalanılabilir.
- Kama formasyonu, güçlü bir trendi takip eden kondilasyon neticesinde ortaya çıkabilir. Bunun dışında her zaman trendin aynı şekilde devam edeceğini göstermezken, formasyon sonucunda düşüş de yükseliş de görülebilir.
Kama Formasyonu Avantajları Nelerdir?
Kama formasyonu, diğer bir adıyla takoz formasyonu avantajlarını şu şekilde örneklendirebiliriz:
- Piyasa eğilimleriyle alakalı genel bir fikir edinilmesine yardımcı olur. Düşüş ve yükselişe işaret eden desenler türüne bağlı olarak yatırımcıya iyi bir pozisyon alma fırsatı sunar.
- Stop-loss ya da karı alabilmek adına iyi seviyeler belirlenmesine yardımcı olur.
- Kısa süre içerisinde riskli bir grafik söz konusu olsa bile orta-uzun vadede başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar.
- Formasyon doğru bir şekilde analiz edildiğinde piyasa açısından ikna edici tahminlerde bulunulabilir.
- Yatırımcı ilk fırsatı kaçırmış olsa dahi yatırım aracına yeniden girebileceği noktaları belirleyebilir.
Bu türden teknik analizler, ağırlıklı olarak day trading ile ilgilenen yatırımcıların başarılı işlemler gerçekleştirebilmesinde oldukça faydalıdır. Fakat hiçbir gösterge ya da grafiğin kesin sonuç vermeyeceğini unutmamak gerekir. Dolayısıyla herhangi bir formasyon tarafından oluşturulan teknik analiz verilerini diğer indikatörlerle doğrulamak ve akılcı bir risk yönetiminden yardım almak daha sağlıklı olacaktır.