Bitcoin Ajandası

Taproot Nedir?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. Taproot Nedir?

Taproot Nedir?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
14 0

Taproot nedir konusunu ayrıntılı olarak incelediğimizde Taproot olmadan, birden fazla işlemin oluşmasını zorunlu kılan karmaşık işlevleri kullanan işlemlerin herkesçe belirlenmesinin mümkün olduğu bilgisi ortaya çıkar.

Taproot yükseltmesi ile bir Bitcoin işleminin bu özellikleri kapsayan tüm hareketli parçalarını gizleme imkanıortaya çıkar. Özetle; işlemler bu özelliklere sahip bulunsa bile bir tek işlem gibi görünür. Bu yenilik ileBitcoin’de gizliliği savunanlara büyük bir avantaj sağlanır. Konusunu tüm ayrıntıları ile yazımızda inceleyelim…

Taproot Nedir?

Taproot Nedir?
Taproot Nedir?

Bir Bitcoin komut dizininin çalışır halini de gizlemeyi sağlayan özelliği ile öne çıkar. Örneğin; Taproot ile Bitcoin harcamak, işlemi bir Lightning Ağı kanalında, eşler arası işlemde ya da bir akıllı kontrat üzerinde belirsiz hale getirebilmek mümkündür. Bu işlemler içerisinden birini izleyen, eşler arası bir işlem haricinde bir şey göremeyecektir. Buna karşınbu durum, asıl göndericinin ve son alıcının cüzdanlarının görünürlüğü üzerinde bir etki sahibi değildir.

Bitcoin Core geliştiricisi olarak bilinen GregMaxwell tarafından 2018’in ocak ayında ortaya sürülmüştür. Taproot, PieterWuille’nin oluşturduğu bir çekim talebi ile 2020 yılının ekim ayında Bitcoin core kütüphanesi ile birleşmiştir. Yükseltmenin tamamı ile etkinleşmesi için node operatörlerinin, Taproot’un yeni mutabakat kurallarını kabul etmeleri gerekiyor. Bu sürecin ilerlemesine göre faaliyete geçiş zamanı belli olacaktır.

Schnorr imzaları isimli bir başka yükseltme ile beraber uygulamaya alınması beklenmekte. Bu,Taproot’un uygulamaya alınmasını sağlamanın yanında imza birleştirme isimli çok ilgi gören bir özelliğin etkinleşmesinde de etkili olacaktır.

Schnorr imzaları ile birlikte SegWit kulanımından sonra Bitcoin takipçileri için büyük bir merak ile beklenen teknolojik yükseltme özelliği konumunda bulunuyor.

Amacı; ölçeklenebilirlik, gizlilik ve güvenlik özelliklerinin iyileştirilmesi için Bitcoin’in komut dizinleri çalışmasını değiştirmek şeklinde açıklamak doğru olacaktır.Taproot ve Schnorr imzaları isimli bir başka yükseltmenin bütünleşmesi ile bu amaca ve daha fazlasına ulaşmak mümkün duruma gelecektir.

Kripto para kavramını takip edenler; gizlilik, ölçeklenebilirlik ve güvenliğin en önemli konular olarak öne çıktığını bilir.Bitcoin, dünyanın en popüler kripto parası olarak öne çıkması ile beraber gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik özelliklerini daha da ileri seviyeye taşımaya çalışıyor. Taproot yükseltmesi de bunu sağlamak için ortaya çıkmış bir güncelleme girişimidir.

Neden Taproot Güncellemesi?

Neden Taproot Güncellemesi?
Neden Taproot Güncellemesi?

Bitcoin, çeşitli iniş ve çıkışlar görmesine karşın kripto dünyasını sağlam tutan bir dayanak noktası olduğunu ispatlamış durumdadır. Mt. Gox saldırısı ve aralıklar ile Bitcoin’de meydana gelen sert çatallanmalar gibi ortaya çıkan çeşitli sorunlara rağmen kripto topluluğu, Bitcoin’e desteğini sürdürmesi ile bilinmiştir.

Burada en önemli konulardan biri güvenlik olarak öne çıkar. Bitcoin’in herkese açık konumda bir blockchain olması sebebi ile ağ üzerinde yapılan tüm işlemlerin herkes tarafından takibi mümkündür. Bazı teknik yorumlara göre bu durumun büyük bir sorun olduğu tespiti yapılmaktadır.

Coin karıştırma ve CoinJoin gibi çeşitli teknikler yardımı ile anonimliğin artırılması imkanı ortaya çıkabilir. Ancak yine de bu imkanlardan hiçbiri Bitcoin’i gizli bir para birimi olarak yansıtamayacaktır. Bu durum Taproot için de geçerlidir. Bunun ile birlikteTaproot yükseltmesi, ağın anonimliğini artırma konusunda olumlu sonuçlar verebilir.

Yükseltmesi, Bitcoin’in gizlilik zaafını ve buna bağlı olan diğer sorunlarının çözümü konusunda bir ilk adım olarak pek çok kişi tarafından merak ile bekleniyor. Taproot’un Bitcoin’eetkisi konusunun ayrıntılarına biraz daha inelim…

Schnorr İmzaları Nedir?

Schnorr imzaları, Alman matematikçi ve kriptografClausSchnorr tarafından geliştirilmiş olan bir kriptografik imza şeması olarak bilinir. Schnorr, geliştirdiği algoritmanın patentini alarak yıllarca koruma sağlasa da bu patentin 2008 senesinde zamanı dolmuştur. Schnorr imzaları pek çok sayıda avantaj sunarken en çok basitliği ve kısa imzalar oluşturmadaki etkinliği ile öne çıkar.

Bitcoin’in mucidi SatoshiNakamoto tarafından benimsenen imza şeması, Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması (ECDSA) ismi ile anılır. Schnorr imza algoritmasının yerine ECDSA’in tercih edilmesinin nedeni, bu algoritmanın pratikte yaygın olarak kullanılması ve güvenli, açık kaynaklı özelliğidir.

Schnorr Dijital İmza Şeması’nın (SDSS) geliştirilmesi, Bitcoin ve diğer blockchain ağlarında yeni nesil imzaların oluşturulması sürecinde başlangıç noktası olarak görülmesi söz konusudur.

Schnorr imzaları, karmaşık bir durumda bulunan bir Bitcoin işleminin içindeki birden fazla anahtarı alabilmesi ile birlikte eşsiz tek bir imza oluşturabilme kabiliyeti ile büyük bir avantaj sunar.Bu özellik ile işlemde bulunan birden çok imzanın, bir Schnorr imzasında toplanabilmesini sağlar.Bu işlem imza toplama olarak ifade edilir.

Taproot’un Bitcoin’e Faydası

Taproot’un Bitcoin'e Faydası
Taproot’un Bitcoin’e Faydası

Bitcoin’in gizliliğine konusunda önemli iyileştirmeler yapması ile öne çıkıyor. Schnorr imzaları ile beraber işlem gerçekleştirme sırasında verimi önemli ölçüde artırması bekleniyor. Gizliliği artırmasının yanında sunduğu avantajlar arasında şunlar da yer alır:

  • Transfer edilecek ve saklanacak bilgininBlockchain üzerinde azaltılması,
  • Blok başına daha çok işlem kabiliyeti (daha yüksek TPS),
  • Yapılan işlemlerde Daha düşük ücretler.

Bir başka önemli avantajı ise Bitcoin ağının mevcut risklerinden biri olan imza değiştirilebilirliğini yok etmesidir. Özetle açıklamak gerekir ise imza değiştirilebilirliği, onaylanma görmeden önce bir işlemin imzasını değiştirme imkanının olmasıdır.

İmza değiştirilebilirliğini kullanarak yapılan bir saldırı içinde işlem hiç gerçekleşmemiş gibi bir görüntü ortaya çıkabilir. Bu olumsuz olasılık daBitcoin’i dağıtılmış kayıt defterinin bütünlüğüne zarar vererek çift harcama sorununu ortaya çıkarır.

Taproot Güncellemesi Ne Zaman?

Bitcoin için beklenen en önemli güncelleme olan Taproot güncellemesi 2021 Kasım’ı itibari ile devreye girecek. 2017 senesinde yapılan SegWit güncellemesinin ardından Bitcoin blok zincir ağında yapılacak en büyük yükseltme özelliği taşıyan Taproot için gerekli olan 1815 Taproot sinyal bloğuna ulaşılmış bulunuyor. Hazır olan blokların 1815 sayısını geçmesi ile beraber kasım ayında 709.632 numaralı bloğun aktive edilmek üzere kilitlenmesi yapıldı.

Taproot Güncellemesinde Son Durum

Kripto para piyasasında yer alan Ethereum ile birlikte 2021 yılı baz alındığında Bitcoin, kripto para piyasasında daha başarılı bir görüntü veriyor. Bu iki kripto para karşılaştırıldığında Ethereum daha büyük bir ekosisteme sahip durumda bulunuyor. Bunun ile birlikte oluşan blok zincirinde mevcut bir protokol ve DApp yer alır.

Güncellemesinin Bitcoin içinde gerçekleşmesi sürecinde birtakım testler de söz konusu olacak. Testlerin sonuçları da işlemlerin sağlıklı yürümesi konusunda önemli fikirler verecektir.

Kasım ayında hayata geçecek güncelleme sonrasında Bitcoin’de oluşacak görüntü ise Bitcoin takipçileri için merak ile beklenen konular arasında yer alıyor.

Yorumlar

Uzun zamandır ilgi ile beklenen bir Bitcoin yükseltmesi özelliğini ifade ediyor. Schnorr imzaları ile birlikte uygulaması başladığında gizlilik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik gibi ciddi konular hakkında köklü iyileştirmeler yapılmış olacak. Bu yükseltmeler sonucunda Lightning Network’e dönük ilginin de artması ve çoklu imzanın sektör standardı haline gelmesi durumu söz konusu olabilir. Gizlilik, verimlilik ve güvenliğin daha iyi bir durumda olmasının kazandırdığı avantajlar, Bitcoin kullanıcıları için daha güvenilir ve pratik özellikler olarak yansıyacaktır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir