Günümüzde birçok yatırımcı kripto para ya da diğer varlıklar üzerinde gerçekleştirdiği yatırımından büyük bir servet elde edebilmek adına çeşitli yatırım stratejileri uygulatabiliyor. Tembel portföy de bu alanda tercih edilen en ilginç ve dikkat çeken stratejilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Şimdiye kadar yatırım yaparak büyük bir servet elde etmek isteyenler tarafından pek çok farklı strateji geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Bu stratejilerin büyük çoğunluğu başarısızlıkla sonuçlanırken, bazılarıysa çok ciddi getiriler sağlamıştır. Buna göre yatırım yapmanın kesin ve mükemmel bir sonuç doğuracağını söylemek mümkün değildir.
Herhangi bir stratejinin başarılı bir şekilde uygulanmamış olması her zaman için pişmanlıkla sonuçlanmayabilir. Bunun tam aksine değeri bilinmeyen yatırım yöntemlerinin de büyük kazanç sağlaması şaşırtıcı olabilir. Bu gibi durumlarda kripto para birimlerine, NFT’lere, hisse senedine ya da bu türden çeşitli varlıklarla piyasalara giriş yapmak isteyenlerin stratejiler hakkında bilgi edinmesi önerilir.
Tembel nitelikteki portföyler, özellikle yeni yatırımcılara önerilen stratejiler arasında yer alıyor. Peki, tembel portföy ne anlama geliyor, nasıl oluşturuluyor ve kullanıcılarına ne gibi avantajlar sağlayabiliyor?
Tembel Portföy Nedir?
Tembel portföy, yatırımcıların aynı kripto para birimini, hisse senedini ya da bu gibi çeşitli varlıkları uzun zaman tahsis etmesini sağlayan bir yatırım stratejisi olarak tanımlanıyor. Diğer yandan devam ettirebilmek adına minimum düzeyde çaba gerektiren, hatta hiçbir çabaya gerek olmayan bir strateji olarak da ifade edilebiliyor.
Bu türden bir yatırım stratejisi çoğunlukla tekrar denge kurulması son derece basit olan birtakım düşük maliyetli fonlardan oluşuyor. Üstelik minimum düzeyde endeks fonundan meydana gelen bu portföydeki fon sayısı en fazla 5’tir. Bu türden portföyde çoğu zaman piyasa endekslerinin yatırım fonunu aşması beklenmiyor.
Endeks fonları genellikle hisse senedi ya da tahvillerden oluşurken, ayrıca klasik bir hisse senedi türünden herkesin satın alabileceği ortak yatırımlar olarak da ifade edilebilir. Bu sebeple tembel portföy endeks fonlarının ufak bir birleşimi olarak değerlendirilebiliyor.
Tembel Portföy Nasıl Oluşturulur?
Yatırımcılar açısından genel olarak kolaylık sağlayan bu portföyle alakalı merak edilen pek çok farklı konu bulunurken, bunlardan en çok merak edileniyse “Tembel portföy nasıl oluşturulur?” sorusunun yanıtıdır.
Tembel portföyün oluşturulması son derece kolaydır. Bu portföy, tasarım konusunda kolaylık sağlayan, son derece esnek ve karışık olmayan ayrıcalıklı bir mode benimsiyor. Tembel portföy oluşturabilmek adına atılması gereken temel adımsa tahvil ya da büyük hisse senetleri türünden maksimum 5 varlık fonunun tercih edilmesidir.
Tecrübeli olan pek çok kurumsal yatırımcı doğru bir portföy oluşturabilmek adına sayılamayacak kadar çok yol belirlemiştir. Nihayetinde yeni yatırımcılar piyasada mevcut olan bin endeks fonu arasından maksimum 5 fon seçme şansına sahiptir.
Tembel portföyün nasıl oluşturulacağının daha iyi anlaşılabilmesi adına deneyimli yatırımcılardan örnek gösterebiliriz. Popüler yatırımcı Warren Buffet neredeyse yok denebilecek bir çabayla büyük getiri sağlayan portföyünü yorumlayacak bir öneride bulunuyor.
Warren Buffet’ın 90/10 Portföyü en çok tutulan tembel portföylerden biri olarak kabul ediliyor. Üstelik bu yatırım stratejisi son derece kolay bir işlemle en başarılı ve yüksek getirili yatırım stratejileri arasında yer almaya hak kazanmıştır.
Warren Buffet tarafından tasarlanan bu tembel portföy iki endeks fonundan oluşurken, bu fonlar şunlardır:
- %90 ÖncüS&P 500ETF (VOO).
- %10 Vanguard Kısa Vadeli Hazine Endeksi Fonu ETF (VGSH)
Avantajları Nelerdir?
Daha önce de izah edildiği üzere bu türden bir yatırım stratejisi oluşturanlar için sağladığı faydalar, erken yatırım stratejisine ihtiyaç duyanlar açısından önemli bir avantaj olduğu biliniyor. Üstelik bu türden portföyler en stratejik ya da hayali olan birçok yatırım fikrinin de arkasında bırakabilmeyi başarıyor.
- Tembel bir portföyün sağladığı en önemli avantajlardan biri, portföyün korunması konusunda yatırımcıların sahip olduğu konfor ve rahatlıktır. Bu konfor ve rahatlık, genellikle portföy açısından son derece yaygın bir durum olurken, yatırımcılar herhangi bir problem ya da karmaşayla karşılaşmadan kolay bakım avantajından faydalanabilme imkanına sahiptir.
- Diğer yandan tembel portföyler tarafından yatırımcılara sunulan bu rahatlık, yönetim masraflarının da büyük ölçüde azalmasına neden olabiliyor. Başka bir deyişle bu türden bir strateji uygulayan yatırımcılar yatırım süresi boyunca en düşük yönetim ücretleri ödeme avantajı elde edebiliyor.
- Tembel nitelikteki portföyler şimdiye kadar en fazla getiri sunan stratejilerden biri olarak değerlendiriliyor. En az ya da hiçbir yatırım emeği olmadan uygulanabilen bu stratejiler, yatırımcılara oldukça yüksek ve başarılı getiriler sağlayabiliyor.
Dezavantajları Nelerdir?
Tembel nitelikteki yatırım stratejilerinin kayda değer dezavantajları olduğunu söylemek pek de mümkün değildir. Fakat yine de belirtmek gerekir ki tembel bir portföyü herhangi bir yatırımcının farklı stratejilerle basitçe yapabileceği bir şekilde kişiselleştirebilmek kolay değildir. Bu sebeple kişiselleştirme düşüncesi, diğer portföylerde olduğu üzere tembel bir portföyde işe yaramaz.
Tembel nitelikteki portföylerin en dikkat çeken hatta şaşırtan özellikleri ve bu portföye sahip olan yatırımcıların şahit olduğu durumlar dikkate alındığında, bu yatırım stratejinin oldukça muhteşem olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik tembel çalışanlar başarılı olmasa bile oldukça başarılı bir strateji olarak değerlendirebiliriz.
Bu sebeple tembel olarak tasarlanan yatırım stratejileri yeni yatırımcılara sıklıkla tavsiye edilebiliyor. Üstelik bu yöntem sayesinde birçok yeni yatırımcı herhangi bir karışıklık ya da sorun yaşamadan yüksek getiriler elde edebilme şansına sahip olabiliyor.