Bitcoin Ajandası

Terra Protokolü (LUNA) Nedir? LUNA Token Nasıl Alınır?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kripto Para
  4. »
  5. Terra Protokolü (LUNA) Nedir? LUNA Token Nasıl Alınır?

Terra Protokolü (LUNA) Nedir? LUNA Token Nasıl Alınır?

Esra Yılmaz Esra Yılmaz -
13 0

Günümüzün en popüler blok zincirlerinden biri olarak bilinen Terra protokolü, son günlerde yaşadığı kritik çöküşle dikkatleri üzerine toplamış bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Topluluk üyelerinin stabil coin üretmesine olanak sağlayan bu blok zinciri, merkezi olmayan bir protokoldür. Sahip olduğu geniş algoritması ve tedarik sözleşmeleri sayesinde fiyat istikrarı sağlayan bu protokol, yıkıcı finansal dApp’ler bakımından açık kaynaklı bir platform olma niteliği taşıyor.

Kripto paralarla yakından ilgilenen pek çok tüketici açısından tümüyle merak konusu olan bu protokol hakkındaki tüm detayları sizin için derledik.

Terra Protokolü (LUNA) Nedir?

Terra Protokolü (LUNA) Nedir?
Terra Protokolü (LUNA) Nedir?

Merkezi olmayan protokoller arasında dikkat çeken Terra protokolü (LUNA), kullanıcılarına stabil coin oluşturmasına imkân sunan bir platform olarak ifade edilir. İlk olarak 2018 yılında kullanıma sunulan bu blok zinciri protokolü, topluluk üyelerinin dilediği zaman stabil coin’lerini kullanmasına, toplamasına, takasına ya da ticaretini yapmaya olanak sağlayabilir.

Son derece özel bir proje olarak hayata geçirilen Terra protokolü, itibari para birimlerine endeksi olan stabil coin’ler yaratabilmek adına açık pazar arbitraj teşvikleri ve merkezi olmayan Oracle oylama mekanizmasına ait bir kombinasyona ihtiyaç duyar.

Terra, Bitcoin altyapısının sansür karşıtı, müdahale mümkün olmayan yapısıyla itibari para birimlerinin fiyat kararlılığını ve daha büyük kesimler tarafından benimsenmesi özelliğini harmanlayarak hem az makul hem de hızlı bir anlaşma sağlayabilir. Akıllı sözleşmeler üzerinden Terra ağı üzerinde çeşitli stable coin’ler oluşturabilmek mümkündür.

Terra ekosisteminde kullanılan algoritma, uzlaşı sistemi olan Delegated Proof of Stake (DPoS) algoritmasıdır. Hisse kanıtı mekanizmasına kıyasla çok daha verimli olduğundan DPoS tercih edilir.

LUNA Token Projesi Nedir?

Terra protokolü iki farklı tokendan oluşurken bunlar; TERRA ve LUNA’dır. Bu tokenların ne olduğundan ve özelliklerinden bahsedebiliriz.

TERRA

İtibari para birimlerinin değerine endeksi stabil coin’lerden biri TERRA’dır. Topluluk üyeleri LUNA tokenlarını yakarak TERRA Token elde edebilme şansına sahiptir. Blockchain ağındaki stabil coinler genellikle itibari para muadilleriyle adlandırılır. Bu durumu bir örnekle açıklayacak olursak; ağdaki temel stabil coinlerden biri, IMF’deki SDR ile bağlantılı olup TerraSDR adıyla bilinir. Bunun dışında ABD dolarına endekslenmiş stabil coinlerse TerraUSD olarak bilinir. Stabil coinlerin öncelikli değeri sabit fiyat kararlılığı sayesinde oluştuğundan protokol, arz ve talep dengesini her zaman için sağlayarak stabil coinin fiyatını koruyabilir.  

LUNA

LUNA tokense TERRA’nın volatilitesini absorbe eden bir yerel staking tokenı olarak ifade edilir. Terra’nın kullanım oranına göre LUNA’nın fiyatı artış gösterir. Platformun bütün stabil coinleri açısından bir teminat olarak değerlendirilen LUNA token, ekosistemde de önemli bir yere sahiptir. LUNA tokenları staking ederek platformda söz hakkı elde edebilmek mümkündür.

Diğer yandan topluluk üyeleri işlem ücretleri sayesinde elde ettiği ödüller karşısında blockchain’deki işlemleri kayıt altına alan ve doğrulayan doğrulayıcılara da LUNA tokenlarını staking eder. Protokolün işlem ücretleriyse LUNA tokenla olarak tahsil edilir.

Terra (LUNA) Projesi Kim Tarafından Kuruldu?

İlk olarak 2018 yılında piyasaya sürülen Terra protokolü, TerraForm Labs’ın önemli isimlerinden Do Kwon ve Daniel Shin tarafından kurulmuş olan bir platformdur.

TerraForm Labs’ın Üst Düzey Yöneticisi olarak da görev alan Do Kwon, blockchain alanındaki girişim ve yatırımlarıyla bilinen bir isimdir. Daniel Shin ise LUNA projesinin dışında Asya’da faaliyet gösteren önemli finans şirketi Chai’nin mimarı ve Üst Düzey Yöneticisi olarak tanınıyor.  

LUNA Token Dolaşımdaki Arzı ve Toplam Arzı

LUNA tokenın maksimum arzı 1 milyonla sınırlıdır. 26 Temmuz 2019 tarihinde piyasaya sürülen LUNA Token’ın dağılımıysa şu şekildedir:

  • Yüzde 20 Stabilite Rezervleri
  • Yüzde 4 Genesis Likidite
  • Yüzde 20 Çalışanlar ve Katkı Sunanlar Havuzu
  • Yüzde 26 yatırımcılar
  • Yüzde 20 Terra İttifakı (Terra Alliance)
  • Yüzde 10 Terraform Labs

Terra (LUNA) Projesini Diğerlerinden Farklı Kılan Nedir?

LUNA tokenı ve platformla alakalı en çok merak edilen konulardan biri de Terra protokolünü diğerlerinden farklı kılan özelliğidir. Kripto para piyasasına eşi benzeri olmayan konsept ve teoriler getiren bu proje, herhangi bir merkeze bağlı olmadan çalışan finansal altyapı ve blockchain protokolü olarak nitelendirilir. Bu platform diğer blokchain ağlarından farklı olurken, bunun nedeniyse ağda birden fazla algoritmik stabil coin barındırabiliyor olmasıdır.  

Terra protokolü en büyük stabil coinlerin sıklıkla karşılaştığı problemleri en aza indirgemeyi amaçlıyor. Bu problemlerden en önemlisi piyasanın merkezileşmesi olurken, blok zinciri ağı bu merkezileşmeyi olabildiğince hafifletmeye çalışıyor. Rekabetten farklı olarak bu ağı farklı blok zincirlerinde de kullanabilmek mümkün olurken, aynı zamanda açık finansal altyapısı sayesinde satabil coinlerdeki teknik sınırlamaları da kaldırmayı amaçladığı biliniyor.

LUNA Token Nasıl Alınır?

LUNA ya da bağlı olduğu blok zinciriyle alakalı merak edilen bir diğer konuysa, platformun en önemli yerel tokenı olan LUNA’nın nasıl ve nereden satın alındığıdır. LUNA’nın listelendiği borsalara birkaç örnek gösterebiliriz:

  • Binance
  • KuCoin
  • Gate.io
  • Huobi Global
  • Kraken
  • FTX
  • Bithumb
  • Bittrex
  • PancakeSwap
  • ByBit
  • OKX
  • Terraswap

LUNA token sahibi olmak isteyen yatırımcıların bu gibi güvenilir borsalar arasında bir tercihte bulunması gerekir. Üstelik bu tür borsalardan bazılarında LUNA/TRY işlem çiftinde işlem gerçekleştirebilmek de mümkündür.

“LUNA token nasıl alınır?” sorusuna Binance üzerinden kısaca örnek verebiliriz. Öncelikli olarak yatırımcının bu borsa üzerinde üyeliğini ve cüzdanının bulunması gerekir. Bu sayede cüzdanına para yatıran üyeler dilediği zaman dilediği miktarda LUNA token satın alabilme şansına sahiptir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir