The Merge yükseltmesi artık Ethereum madencilerinin faaliyet gösteremeyeceği anlamına geliyor. Bu durumda madencilerin ne yapacağı, nasıl bir yol çizeceğiyse merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu sorunun değer 19 milyar dolar civarında olurken, iş kanıtı ana zincirinden çıkıp Ethereum Classic’e geçiş konusunda çeşitli spekülasyonlar bulunuyor.
Bitcoin Ajandası olarak bu içeriğimizde The Merge yükseltmesinin Ethereum madencileri açısından ne gibi değişikliklere neden olacağı, yükseltmenin Ethereum fiyatına nasıl etki edeceği gibi konulara değindik.
Ethereum Madencileri Para Kazanabilecek mi?
Tüm sürecin sorunsuz olarak yürütülmesi halinde the Merge yükseltmesinin Eylül ayının sonu itibariyle hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bu sayede Ethereum’da Proof of Work (PoW) mekanizmasından Proof of Stake (PoS) mekanizmasına geçiş süreci de tamamlanmış olacak. En büyük ikinci kripto para açısından bu süreç tamamlandığında araştırma kuruluşu Messari tarafından öngörülen 19 milyar dolar değerindeki madencilik faaliyetleri gerçekleştirilemeyecek. Bu durum, Ethereum madencilerinin kendisine yeni bir para kazanma yolu bulmasını da güç hale getirecek.
Madencilik, ağda gerçekleştirilen işlemlerin onaylanması ve blok zincirindeki işlemlerin kayıt altına alınması açısından sorunları çözüme kavuşturabilmek adına yürütülen bir yarışma süreci olarak ifade edilir. Ethereum madencileri bu gibi görevleri tamamlayabilmek adına hem zaman hem de kaynak ayırıyor. Bu sayede kazanç sağlayan madenciler yeni çıkarılan Ethereum’a sahip olabiliyor. The Merge yükseltmesiyse söz konusu olan bu kayıt sisteminin daha az güç ve enerji gerektiren bir stake sistemiyle değiştirmeye hazırlanıyor.
Madencilik havuzları açısından yasaklanan bir diğer alternatifse güçlü ve maliyetli olan bilgisayarların Ethereum Classic’e yönlendirilmesi olacak. Bu, Etheruem ağındaki en eski ve merkezi olmayan özerk kuruluşlardan birinden 60 milyon dolarlık siber saldırı sonrasında 2016 hard fork’undan ortaya çıkan kıymık ağ olarak biliniyor. Ethereum zinciri yaşanan bu olay sonrasında ikiye ayrılırken, bunlardan biri ilk sürüm olarak bilinen Ethereum Classic oldu. Diğeriyse hiç siber saldırıya uğramamış gibi yeniden harekete geçen yeni Ethereum oldu.
Etherem Classic, tarihinin büyük çoğunluğunu diğer ağın gölgesine geçirdi. Fakat temmuz ayında yüzde 150 oranında değer kazanan ETH, 4 Ağustos Perşembe günü piyasa değeri bakımından neredeyse 5 milyar dolara ulaşmayı başardı.
Madenciler The Merge Yükseltmesine Uyum Sağlayabilecek mi?
Madencilik ekipmanı devi olarak tanınan Bitmain bünyesinde madencilik havuzu AntPool öneml bir atılım geçekleştirdi. Temmuz ayında Ethereum Classic açısından geliştirme ve uygulamalara ciddi bir yatırım yaptığını duyuran şirket, rakamın 10 milyon dolar civarında olduğunu açıkladı.
Diğer yandan sektördeki en büyük madencilik şirketi olarak tanınan EtherMine de bir açıklamada bulundu. Açıklamasında EtherMine, şirketin bir staking havuz hizmeti olan EtherMine Staking’in beta sürümünü duyurdu. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Ethereum madencilerinin The Merge yükseltmesini protesto etmek amacıyla ağda hard fork gerçekleştireceği ve önemli bir değişiklik yapacağı söylentileri ortaya çıktı. Fakat bu söylentilerin gerçekleştirilme olasılığı son derece düşük görünüyor.
Bitcoin madencilik ve yazılımı ve hizmet sağlayıcısı olarak tanınan Luxor Technology ise çok daha farklı bir yol çizmiş durumda. Yakın bir tarihte hayata geçirilmesi planlanan fikir birliği mekanizmasının değişmesi ihtimaline karşın, Ethereum madenciliği için de yatırım gerçekleştirdi. Şirket, blok zincirini Merge yükseltmesinde tutmayı hedefleyen bir Proof of Work savunma grubunu bir araya topladı.
Konuyla alakalı olarak bazı açıklamalarda bulunan şirketin kurucu ortağı ve baş işletme görevlisi Ethan Vera, farklı görüşlere karşın ortak noktanın PoS geçişinin yeteri kadar test edilmediği yönünde olduğunu söyledi. Başarısız bir yükseltme ihtimalinin sıfır olmadığını, bu durumun Ethereum’a zaman, sosyal ve finansal bakımdan yatırım yapanlar açısından endişe verici bir durum olduğunu belirtti. Bununla beraber Ethereum Vakfı’nın geçiş sürecinde aceleci davrandığını söyleyen Vera, bu durumun ETH sahipleri için risk teşkil ettiğini de ekledi.
Tüm bu açıklamalarının yanı sıra ünlü isim, PoS’a geçişin başarılı olması halinde şirketin mutlu olup süreci destekleyeceğini de belirtti. Ayrıca Ethereum’a entelektüel açıdan bir proje ya da üzerine eklenen tüm ilginç uygulamalara karşı ilgi duyduklarını da ekledi.
Yükseltme Sonrası Ethereum Classic Değerlenecek
Luxor Tecnology kurucusu ve baş işletme görevlisi Ethan Vera’nın açıklamaları bu kadarla sınırlı kalmadı. Yükseltme sonrasında Ethereum Classic’in iyi bir alternatif olup olmayacağı konusunda herhangi bir değerlendirmede bulunmayan Vera, yalnızca Ethereum madencilerinin hangi yöne yol çizeceğini belirlemek adına ortaklarıyla koordine olacağını belirtti.
Diğer yandan halka açık ilk madenci olarak tanınan Hive Blockchain (HIVE) ise konuya ilişkin açıklamalarında Merge yükseltmesinin ardından son zamanlarda Ethereum ile yaşadığı sorunlardan bahsetti. Açıklamalarında HIVE başkanı ve operasyon direktörü Aydın Kılıç’a Ethereum Classic’in yükseltme sonrası süreçte Etherum madencileri açısından daha değerli olup olmadığı konusunda bir soru yöneltildi. Soruyu yanıtlayan Kılıç, bu durumun Ethereum Classic’in kullanımıyla bağlantılı olacağını söyledi. Şimdilerde DeFi projelerinin yüze 95’inin ETH blok zincirinde olduğunu, NFT ve DeFi geliştiricilerinin yeni yükseltmenin projeleri açısından en iyi oyun alanı olduğunu fark etmesi halinde Ethereum Classic’de bir artış beklediklerini belirtti. Ayrıca The Merge yükseltmesinin gerçekleşmesi durumunda Ethereum Classic’in ulaşacağı geniş ölçüde bir merkeziyetsiz iş kanıtı tokeninin içsel bir değere ulaşacağını düşündüklerini de ekledi.
Tüm bu sebeplerle Ethereum madencileri ETH’nin Merge sonrasında kazanç sağlayıp sağlamayacağı konusunda kararsız gibi görünüyor. Fakat tek ortak nokta, hangi mekanizmanın kullanıldığı fark etmeksizin, Ethereum’un başarılı olmasını istiyor. Buna karşın yine de PoS’a geçişi tercih etmediği de gözlemleniyor.