Tıpta Metaverse Eğitimi Büyük Yankı Uyandıracak
Hacettepe Üniversitesi’nin önderliğindeki uluslararası konsorsiyuma ait proje kapsamında deneme ameliyatları, eğitimler ya da önemli hastalıkların teşhisi için metaverse kullanımına başlandı. Tıpta metaverse eğitimi dönemi olarak nitelendirilen bu çalışmalarda hem 3D insanlar hem de metaverse kullanımına başlandı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Huri konuyla alakalı olarak basın mensuplarına bazı açıklamalarda bulundu. Erasmus Plus Yükseköğretim Programı kapsamında yürütülen European School of Modern Technology projesine yönelik çalışmalarından bahseden Prof. Huri, bu proje için 1,5 yıllık çalışmanın arından simülatörlerin hazırlandığını belirtti. Dünyada böyle bir simülatör ve modelin olmadığına dikkat çeken Huri, tamamen yerli bir üretim olduğunu, Hacettepe Üniversitesi olarak yaklaşık 10 yıldır bu konu üzerine çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
Söz konusu proje sayesinde dünyada ilk kez fonksiyonel üroloji ameliyatlarına sanal gerçeklik teknolojisini dahil ettiklerini dile getiren Öğretim Üyesi, aynı zamanda gerçek hasta verileriyle yazılımlar oluşturulduğunu ve sanal modeller de eklendiğini söyledi.
Cerrahlar Metaverse’te Gerçek Bir Ameliyat Gerçekleştirdi
Simülasyonlar için VR gözlüklerinin kullanıldığını söyleyen Öğretim Üyesi Emre Huri, bu gözlükler sayesinde gerçek bir ameliyatı metaverse ortamında gerçek cerrahlara yaptırdıklarını anlattı. Bu uygulamanın cerrahlar açısından ameliyata hazırlanmalarını kolaylaştırdığını, komplikasyon riskini ve yatış süresini azaltma gibi konularda fayda sağladığından bahsetti. Ayrıca bir öğrencinin yüzlerce ameliyata girerek asistanlığını bitirmesinin mümkün olmadığını, maketler yerine ileri derece teknolojiler sayesinde deneme ameliyatlar yapılabilmesinin mümkün olduğunu da ekledi.