Üretici Türk kadınları, günümüz teknolojisine ayak uydurmaya başladı. Konuyla alakalı olarak elde edilen bilgilere göre blockchain ve NFT’lerden oluşan yeni bir tedarik zincirinin başrolünde üretici Türk kadınları yer alıyor.
Geçtiğimiz aylarda Akademetre tarafından konuya ilişkin yapılan araştırmada Fortune 100 Türkiye şirketleri ve blockchain start-uplarında gerçekleştirilen projelerin her 4 çalışanından 1’inin kaadın olduğu ortaya çıktı. Pek çok farklı girişim ve projede gücünü gösteren kadınlar, blockchain teknolojisiyle ilişkili olan faaliyetlerde aktif olarak yer alıyor. Bu durumun en yeni örneklerinden biri de Aydın İncirliova’da karşımıza çıkıyor.
Türk Kadınları Blockchain ve NFT Teknolojisinden Faydalanıyor
Aydın’ın İncirliova ilçesinde üretici Türk kadınları blockchain ve NFT teknolojisinin birleşimiyle yeni bir tedarik zinciri sistemini geliştirmiş oldu. Bu sayede el emeğinin hak ettiği değeri görebileceği bir sistem sunulmuş oldu.
İncirliova Belediyesi’nin destek verdiği köyde prototipi ortaya çıkan ve proje haline getirilen söz konusu sistemin üretici ve tüketici aracılar olmadan ilk elden buluşturmak hedefleniyor. Bu sayede üretici Türk kadınının hak ettiği el emeğini alması amaçlanıyor. Şimdilerde en yüksek yatırım getirisi için hem az pahalı hem de az bakım gerektiren incir üzerinden çalışmalar yürütülüyor.
Zincirova Projesi olarak nitelendirilen bu tedarik zinciri sisteminin, ülkemizdeki çeşitli yöresel yemeklerin NFT olarak satışa sunulması ve bu anlamda hem yöresel lezzetlerin hem de ülkemizin ulusal çapta tanınmasını sağlayacağı düşünülüyor. Milli Metaverse Hamlesi dahilinde Boğaziçi Üniversitesinde yeni projeler üretme yolunda olan söz konusu projeyle aynı zamanda ihracatın ve bununla beraber istihdamın artırılması hedefleniyor.