Bitcoin ile başlayan kripto para serüveni hız kesmeden devam ediyor. Hem ekonomi haberleri içinde yer alışı hem de Türkiye’deki kripto para sağlayıcılarının reklamı üzerinden gün geçtikçe yaygınlığı artan kripto paralar ile işlem yapanların şikayetleri de söz konusu. Kripto para şikayet konuları Şikayetvar’ın açıklaması ile netlik kazandı.
2021’de Kripto Para Şikayet Rekoru
2021 yılında kripto para şikayeti ile ilgili tüketicilerin en çok yaşadığı sorunları listeleyen Şikayetvar verilerine göre, şikayetlerin artış oranı 2021 Şubat itibari ile geçen yılın aynı dönemine göre %8 bin 616 gibi bir seviyeye ulaştı. Bu, rekor bir seviye anlamına geliyor. Peki, şikayetler daha çok hangi konular üzerine yoğunlaşıyor?
Şikayetvar’ın yaptığı araştırma sonucunda, son yıllarda popülerliği artan yatırım araçlarından biri olan kripto paralara ilgi 2021’de rekor seviyeye ulaştı. Bitcoin’e yapılan yatırımlar, Bitcoin üzerine yapılan haberler ve bu yatırım için sağlayıcıların verdiği reklamlar, kripto paraların bilinirliğini daha da artırdı.Bu tanınırlık sonrası artan kullanım sonunda bir gün zirve yapıp sonrasındaciddi değer kayıpları görülen kripto paralar ile ilgili şikayetlerde de ciddi artışlar meydana geldi.
9 Binin Üzerinde Şikayet
Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırmasına göre nüfusa oran ile en çok kripto para kullanan ülkeler arasında Türkiye, %16 ile dünyada 4. Avrupa’da ise ilk sırada bulunuyor. Kripto paralar ile ilgili şikayet artışının rekor bir seviyeye ulaşması da bunu gösteriyor.
Şikayetvar açıklamasına göre, kripto para borsası ile ilgili 2018 yılında 2 bin 40, 2019 yılında 734, 2020 yılında 7 bin 425 adet şikayet meydana geldi. Kripto para borsası ile ilgili 2019-2020 yılları verileri karşılaştırıldığında şikayet artış oranı %912 oldu.
Kripto paralar ile ilgili 2020 yılında en çok şikayetin olduğu ay nisan ayıyken 2021 yılında ise ocak ve şubat ayları şikayetlerde yoğunluk meydana geldi.
Haftalık Ortalama Şikayet: 1.056
2021 yılının şubat ayı ile 2020 yılının aynı döneminin kıyaslaması sonucunda kripto para ile ilgili şikayet artış oranı %8 bin 616 gibi rekor bir seviyeye yükselmiş oldu. Kripto para üzerine 2020 senesinde haftada ortalama 139 şikayet yapılırken 2021 senesinde haftalık ortalama şikayet sayısı 1.056 gibi bir sayıya ulaştı.
2020 yılı verileri kripto para şikayetleri içerisinde 2021 yılı verileri arasında bir kıyaslama yapıldığında kripto para sektörüne olan ilgi artışı ve aynı sektöre karşı artan şikayet sayısının yükselişi dikkate değer bulunuyor. 2020 yılı şubat ayında kripto para üzerine 109 şikayet gerçekleşirken 2021 yılı şubat ayında bu sayı 9 bin 500’leri görmüş durumda.
En Çok Şikayet Edilenler
Kripto para kullanımı ile ilgili en çok şikayet alan konular, hafife alınmayacak türden görünüyor. Kripto para şikayetleri daha çok kullanıcı aleyhine gelişen işlem sıkıntıları üzerine yoğunlaşan şikayetler kripto para sektörü ile ilgili bilgi edinmek isteyenlere de yol gösterici konumda yer alıyor.
Şikayetvar üzerinden yapılan kripto para şikayet konularını şöyle sıralayabiliriz:
- Kripto para yükseldiğinde satış yapmaya, düşüş eğilimi gösterince de alım yapma konusunda firmaların engeller çıkarması,
- Transfer işlemleri sırasında yavaşlık,
- Paranın hesaba geçmemesi,
- Üye temsilcilerinin yatırım yapana kadar fazla ilgi gösterip zarar oluşunca cevap vermemesi,
- Hesap kapatma işleminin yapılamaması,
- Sisteme giriş yapılamaması,
- Hesabın firma tarafından sıfırlanması.
Yüksek Komisyon Eleştirisi
Kripto para şikayetleri üzerine yapılanlar içinde yüksek komisyon eleştirisi de bulunuyor. Kullanıcılar arasında aynı gün içinde gerçekleştirilen alım-satım işlemleri için yüksek komisyon ücretleri alındığını belirtenler bulunuyor. Böyle bir durumda keyfi olarak farklı kesintilerin yapıldığı söyleniyor.
Bir diğer şikayet de hesap aktarması üzerine. Kripto parayı bir başka hesaba aktarırken sorun ile karşılaşanların, bir destek ekibinin bulunmamasından yakındığı görülüyor.
Para Çekimindeki Gecikme Korku Verici
Bir kripto para kullanıcısı ise para çekimi sırasında telefonuna onay alamadığını ve bu sorun ile ilgili yazdığı maillere de yanıt gelmediğini belirtti.
Kripto para alım satımı sırasında sorun ile karşılaşan bir başka kullanıcı ise para yatırırken en fazla 2 dakikada gerçekleşen işlemin,para çekmede sorun çıkarmasını güven sarsıcı ve korkutucu olarak yorumladı.
Borsa Yüksekken Sistem Kapanıyor
Borsa yükseldiğinde sistemin kapatıldığından yakınan bir kullanıcı, böyle bir durumda sistemin kapatılarak işlem yapılmasına izin verilmemesinin kendisini çok büyük zarara uğrattığını aktardı. Kripto para şikayetlerinde bu durumdan yaşanan mağduriyetlerin de bir hayli fazla olduğu görülüyor.
10 Bin Dolarlık Yatırım Görünmüyor
Bir başka kripto para kullanıcısı, hesabında olması gereken 10 bin dolarlık kripto parasının artık görünmediğinibelirtirken bir diğer kullanıcı ise alım satım işlemlerindeki olağandışı hareketlere vurgu yaparak kripto parayı almadan önce hızlı artış olduğunu ama her alımdan sonra bu yükselmelerin durmasından ya da hızlıca düşmesinden yakındı.
Türkiye’de Thodex Vakası
Şubat ayında kripto para borsası Thodex’in, yatırımcılara yaşattığı şoktan sonra yazımızda aktardığımız şikayetler büyük önem taşıyor. Kripto para borsaları ile ilgili oldukça iyi bir araştırma yaparak yola çıkmak gerekiyor. Bu sebep ile yakın zamanda yaşanan acı tecrübeyi hatırlatmakta fayda görüyoruz.
Kripto Şikayetleri ve Thodex Örneği
2017 yılında kurulan ve 2021 nisan ayında işlemlerini durduran yerli kripto para borsası örneği, kripto para araştırmacıları için önemli bir bilgi verebilir.
Thodex platformundan 19 Nisan tarihinde Dogecoin işlemlerinin durdurulduğunu belirten bir duyuru yapıldı. Duyurunun sonrasında 20 Nisan tarihinde de Önemli Bilgilendirme başlığı altında Thodex’te yaşanan çekim sorunları nedeni ile 20.04.2021 saat 20:00 itibari ile planlı bakım çalışması yapılacağı ve bu çalışmanın yaklaşık 6 saat süreceği belirtilerek bakım çalışmasının sonrasında tüm sorunların giderilerek hizmete devam edileceği açıklaması yapıldı.
Zaman Kazandıran Açıklamalar Sonrası Kaçış
Açıklamada belirtilen sürenin üzerinden saatler geçmesine rağmen Thodexborsası açılmadı ve 21 Nisan’da ise Thodex’ten yine Önemli Bilgilendirme başlığı ile son açıklama yapıldı.
Açıklamaya göre isminin anlaşma süreci bittiğinde duyurulacağı dünyaca bilinirliği olan banka ve fon şirketlerinin uzun süredir Thodex’e yatırım yapmak istediği ve ortaklık teklifinde bulunduğu bildiriliyordu. Daha iyi hizmet için bu ortaklık teklifini olumlu değerlendireceklerini belirten firma, sürecin tamamlanması için işlemlerin durdurulacağından bahsediyordu.
Sürecin 4-5 gün süreceği ve daha iyi hizmet verileceği vurgusu da Thodex’in açıklamasında geçiyordu. Thodex kullanıcıları artık bu işin başka bir anlama geldiğini anlamışlardı. Çok geçmeden Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Thodex ve kurucusu Fatih Faruk Özer hakkında soruşturma başlatıldı. Özer, şu anda nitelikli dolandırıcılık nedeni ile İnterpol tarafından hakkında çıkarılan kırmızı bülten ile aranmaktadır. Thodex’in 390 bin üyesinden topladığı 150 milyon dolar ile kayıplara karıştı. Thodex’te başarı yakalayamayan Özer Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük dolandırıcı olarak tarihe geçmiş oldu.
Kripto Paraya Girerken Dikkat
Kripto para şikayetleri üzerine borsalarda işlem yapmadan önce ince elenip sık dokunması konusunda yeterince örnek bulunuyor. Öte yandan yakın zamanda FED Minneapolis Başkanı Neel Kashkari’ninkripto para için kullandığı dolandırıcılık ve aldatma tabirleri de henüz sıcaklığını koruyor.