NFT girişimi dendiğinde öne çıkan 4 projeden ve geldikleri son durumdan bahsedeceğimiz yazımızda herhangi bir NFT yatırımı tavsiyesinde bulunmak yerine konuyla ilgili faydalı bilgiler aktarmayı amaçlıyoruz. Bir NFT pazar yerinde alım satım yapmanın incelikleri ve riskleri konusu farklı bir araştırmayı gerektirmektedir. NFT yatırımı öncesi de mutlaka böyle bir araştırma yapılmalıdır. Şimdi NFT girişimi konusunu inceleyelim…
NFT Girişimi ve Sonrası
NFT girişimi, NFT’lerin popülerliğini ilan etmesi sürecinde gelişme aşamasında bulunuyordu. Aslında popülerliğin elde edilmesinde bu girişimlerin de payı büyüktür. Çünkü haberlere konu olan pek çok ünlü NFT alışverişi bu platformlar aracılığıyla yapıldı.
NFT girişimi platformun kendi içinde barındırdığı risk ve tehlikeleri ayrı değerlendirmek gerekirse kripto dünyası içinde NFT’nin bambaşka bir yeri olduğunu söylemek mümkündür.
NFT platformunda bir para ilişkisi yerine dijitalleştirilmiş bir ürünün alım satımı üzerinden kazanç sağlamak esastır. Bu durum, klasik kripto para platformlarıyla NFT’yi ayırmaktadır. Ünlü isimlerin NFT bünyesine dahil olup önemli satışlara imza atmalarıyla yeni kullanıcıların da platforma katılması hızlanmıştır.
Günden güne gelişimi artan NFT’de farklı girişimlerin öne çıktığı görülüyor. Şimdi bunlardan dördünü başlıklar altında incelemeye çalışalım…
Zora
2020 yılı mayıs ayında kurulan girişim, insanların kendi eserlerini çok büyük uğraşlara girmeden mint edip NFT’ye dönüştürmelerini sağlamak amacıyla yola çıktı.
Zora’nın yatırımcıları arasında Lil Miquela’nın kurucularından Trevor McFedries’in de bulunduğu biliniyor. Eserlerin NFT’ye dönüştürülmesi için mint platformlarından yararlanılması gerektiğini biliyoruz. İşte Zora, zorlu bir aşamayı kolay bir hale getirmesiyle öne çıkıyor.
Kurucu isimlerden olan Dee Goens, Zora üzerinde mint yapmanın sosyal medyada bir gönderi paylaşmak gibi basit olduğu örneğini veriyor. Zora, başka pazar yerleri gibi herhangi bir listeleme ücreti ya da komisyon talebinde bulunmuyor. Böylece kullanıcılar, NFT’lerini ücretsiz olarak pazar yerinde sergileme imkanı buluyor. Sanatçılar bunun yanında, NFT eserlerinin ikinci defa satışı sırasında da ödeme alıyor. Bunun gibi bir gelir modelini Valuables by Cent’ten de biliyoruz.
Showtime
NFT girişimine özel bir sosyal medya olarak bilinen Showtime, aynı Instagram gibi bir beğen seçeneğine sahip bulunuyor. Showtime, kurulmasının hemen ardından 5 bin kullanıcı başarısını yakaladı.
Girişimin kurucusu ve CEO’su olan Masmej, platformda bulunan sanatçıların hayranlarına göre mail olarak desteklenmesine imkan tanıyacaklarını açıkladı. Bu durum sonucunda sanatçılar, eserlerinin satışından kazandıklarına ek olarak üretim sürecinde de desteklenmiş olacak. Showtime’in, gerçekleştirilen tohum öncesi yatırım turu sırasında 500 bin doları aşan yatırım aldığı biliniyor.
Bitski
Bitski, sadece kripto dünyası takipçilerine değil, geleneksel banka müşterisine de hitap etmesiyle öne çıkıyor. Kripto cüzdan sahibi olma aşamasında zorluk yaşayanlar için platform üzerinde banka hesabıyla girişe imkan tanıyan Bitski, kullanıcılarına kredi kartı ile NFT almanın yolunu açıyor.
Bitski’de NFT üretmek de NFT satmak da oldukça kolay. Bitski CEO’su Donnie Dinch, NFT üretmek için bir form doldurmanın yeterli olduğunu belirtiyor. Formu yayınla seçeneğiyle NFT satışına başlanabiliyor.
Şimdilik 100 bin kullanıcıya ulaşan Bitski, NFT’yi tanımak isteyen geleneksel kullanıcıları da kendine çekme ihtimali yüksek olan bir girişim. Girişim, 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleşen tohum yatırımları ve 2020’deki yatırım turuyla birlikte 4.3 milyon dolarlık bir meblağ toplamasıyla öne çıktı. Girişimin yatırımcıları arasında Galaxy Interactive ve Winklevoss Capital bulunuyor.
Foundation
Popüler NFT satışlarının bir kısmının Foundation’da gerçekleştiği biliniyor. 500 bin dolarlık Nyan Cat GIF açık artırması buna örnek verilebilir. Girişimin kurucu ortağı ve CEO’su olan Kayvon Tehranian, platformun sanatçılar ve hayranlar arasında özel bir köprü işlevi taşıdığını belirtti.
Hayranlar, geleneksel müzayedelerden farklı olarak Foundation’da sanatçının ürettiği işi uğraşısız satın alabilme imkanına sahip bulunuyor. Bu da ressam, sanat eseri ve koleksiyoner arasındaki normal ilişkiyi ciddi manada değiştirebiliyor. Foundation seçtiği eserlerle de hayranların ve koleksiyonerlerin ilgisini çekmesiyle öne çıkıyor. Platforma dahil olanların modern bir sanat tecrübesi yaşadığı söylenebilir. Girişim, 2020 mart ayı itibariyle Designer Fund’ın da bulunduğu yatırım turunda 2 milyon dolar tohum yatırımı almasıyla bilindi.
NFT Girişimleri Devam Eder mi?
NFT’de şu an gözlemlediğimiz ivme devam ettiği müddetçe platformla ilgili farklı girişimlerin de olacağı muhtemeldir. Hem NFT gelişimi hem de platformla ilgili girişimler birbirini besleyerek devam edecektir.
NFT’de ses getiren satışların yapılmasında NFT girişimlerinin etkilerine dikkat çekmeye çalıştık. Girişimlerin, alım satımlardaki payı incelendiğinde bunun, NFT ortamının gelişiminde önemli bir yere sahip olduğu fark edilecektir.
NFT’nin geleceğiyle ilgili kesin bir cümle kurmak kolay değildir. Ancak ileride her şeyin bir NFT’si olabilir, şeklinde görüşlerin olduğu bilinmektedir. Böyle bir sürece geçene kadar NFT’nin kat edeceği yol, geleceğiyle ilgili tespitler yapmamızda yardımcı olacaktır.