Kripto para piyasasında son dönemlerde popülarite kazanmaya başlayan terimlerden biri de Yield Farming’dir. Yield Farming sistemi bir yatırımcının elinde tuttuğu kripto parayla daha fazla kripto para elde etmesi olarak ifade edilir. Smart contact sayesinde sahibi olunan kripto parayı güvenli bir şekilde borç verebilme imkânı sunan bu sistem, kullanıcısına hediye token kazandırır. Bu durumu farklı bir deyişle izah etmek gerekirse; likidite sağlandığı için bir çeşit Likidite Madenciliği olarak da ifade edilebilir.
Yield Farming sisteminin bu denli popülarite kazanmasındaki en önemli sebebi, merkezi olmayan finans (DeFi) projelerinin ivme kazanmasıyla alakalı olarak gösteriliyor.
Yield Farming Sistemi Nedir? Kısaca Sisteme Giriş
Yield Farming kavramını kısaca tanımlayacak olursak; bir kimsenin elinde bulunan kripto para birimiyle daha fazla kripto para kazanmasını sağlayan bir kazanç sistemi olarak ifade edebiliriz. Akıllı sözleşmeler kullanılan bu sistemde sahip olunan fonların bir başkasına güvenli bir şekilde borç verilmesine imkân sağlanır. Üstelik sunulan bu hizmet karşılığında kripto para cinsinden kazanç elde edebilmek de mümkündür.
Yield Farming sistemi son derece avantajlı bir sistem olarak değerlendirilse de elbette riskleri bulunur. Bu nedenle de yatırımcıların dikkatli olması son derece önemlidir. Birçok yatırımcı sistem içerisinde farklı stratejiler kullanırken, getirilerini her zaman için maksimuma taşıyabilmek adına farklı borç verme platformlarını kullanabilirler.
Günümüzde uyguladığı stratejiler hakkında sırrını paylaşmayan yatırımcı sayısının kayda değer düzeyde olduğu bilinir. Bir Yield Farming sistemi stratejisi hakkında ne kadar az bilgiye sahip olunursa o stratejinin etkisi o kadar fazla olur.
Yield Farming Nasıl Çalışır?
Daha basit haliyle borç verme sistemi olarak bilinen Yield Farming, kullanıcısına ektra gelir sağlayabilen bir sistemdir. Bu nedenle de birçok yatırımcı için merak konusu haline gelmiş, “Yield Farming sistemi nasıl çalışır, nasıl kullanılır?” gibi soru işaretlerine neden olmuştur.
Yield Farming sisteminde kullanıcılar sahip oldukları kripto paraları sistemin havuzuna aktarır. Belli bir süre zarfı boyunca bu para kullanılmadığı takdirde belli bir oranda faiz kazanılır. Havuza aktarılan kripto paralar bir nevi kilitlenmiş sayılır. Dolayısıyla bir süre için erişim engellenmiş olur.
Bu aşamada bir risk faktörü devreye girdiğinden kullanıcıların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunur. Havuza aktarılan kripto paranın değer kaybetmesi durumunda ne yazık ki müdahale etme şansı bulunmaz. Bu sebeple sisteme giriş yaparken tüm risk faktörleri hakkında detaylı bilgi edinmek ve riskleri göze alarak girmek önemlidir.
Yield Farming Yıllık Getirisi Ne Kadar?
Farming sistemi kullanıcılarının büyük çoğunluğu tahmini olarak getirisini yıllık getiri oranı olarak nitelendirilen APY oranıyla hesaplar. APY; belli bir yatırım miktarından 12 ay boyunca elde edilen kazanç oranı anlamına gelir. Düzenli aralıklarla hesaplanan ve anaparaya uyarlanan bileşik faiz, APY oranına dahil edilir.
Sistem kullanıcıları yaklaşık olarak 2 yıldır yüzde 1000 gibi bir APY oranı elde etmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra kripto para birimleri ve protokoller büyük ölçüde risk teşkil eden “Rug Pull” isimli dolandırıcılık olayları için bir zemin oluşturulabiliyor. Diğer yandan protokol tokenları sayesinde kazanç sağlanırken, bu tokenların beklenmedik fiyat dalgalanmalarına da rastlanabiliyor.
Yield Farming Riskleri Nelerdir?
Sanıldığı kadar basit olmayan Yield Farming sistemi, birçok kullanıcı için kafa karışıklığına neden olabilir. Özellikle de en fazla kazanç sağlayan stratejiler karmaşık geldiğinden, çoğunlukla tecrübeli ve ileri düzeydeki kullanıcılar için önerilir. Ayrıca bu sistemin daha çok balinalar, yani elinde büyük miktarda kripto para bulunan yatırımcılar için uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Kullanıcının sistem hakkında yeterli miktarda bilgi sahibi olması son derece önemlidir. Kullanıcının sistemde ne yaptığını bilmemesi ya da anlayamaması büyük olasılıkla para kaybı olarak sonuçlanabilir. Genel olarak sistemin risklerine birkaç örnek gösterecek olursak;
- Akıllı sözleşmeler,
- Güvenlik açıkları,
- Aktarılan kripto paranın değer kaybetmesi en barız yield farming riskleri arasında yer alır.
Yield Farming ile Staking Karşılaştırması
Bu sistem genellikle staking işlemiyle karıştırılır ya da benzetilir. Staking sisteminde kullanıcılar yalnızca belli bir süre için kripto parasını cüzdanda tutma sözü verir ve bu şekilde bir kazanç sağlar. Ancak Yield Farming sisteminde bu durum çok daha farklıdır. Yenilik vadeden bu sistemde kullanıcılar kripto paralarını cüzdanında ya da borsada kilitleyerek farming yapmış sayılmaz. Kullanıcıların Farming yapabilmesi için kesinlikle kripto paralarını DeFi havuzuna aktarması ve havuzun tokenlarından alması gerekir.
Diğer yandan kullanıcının Farming yaptığı süre zarfı boyunca kripto parasının bir kısmını kullanması durumunda elindeki kalan token miktarı kadar kazanç elde edebilir.
Yield Farming Yapılabilen Platformlar Neler?
Yield Farming yapmanın tek ve net bir yolu ne yazık ki bulunmuyor. Stratejiler devamlı olarak değişiklik gösterirken, aynı zamanda her platformun kendine göre kuralları ve riskleri de bulunabiliyor. Dolayısıyla bu sisteme giriş yapmadan önce platformlar hakkında detaylı bilgi edinmek gerekiyor.
Bu sistemde kullanıcılar akıllı sözleşmeler üzerinde sisteme para yatırır ve karşılığında ödül token kazanarak gelir elde eder. Ancak bu uygulama sistemine göre değişiklik gösterebilirken, bu durumda elde edilen kripto paraların herhangi bir strateji olmadan direkt olarak sisteme yatırılması doğru değildir. Risk yönetimi konusunda gerekli bilgiye sahip olmak ve sıkı bir araştırma yapmak gerekir.
Günümüzün en popüler Yield Farming platformları şunlardır:
- Yearn.Finance
- Uniswap
- Maker DAO
- Synthetix
- Balancer
- Sushiswap
- Aave
- Curve Finance
- Compound Finance
Kripto para sektörünün en yeni çılgınlıklarından biri olan farming sistemini inceledik. Bu sistem pek çok farklı yeniliği de beraberinde getirecek gibi görünüyor. Fakat buna rağmen gelecekte ne gibi yeniliklerle karşılaşılacağı da merak konusu.